vrijdag 26 september 2008

FOLTEREN IS DES MENSEN

FOLTEREN IS DES MENSEN

Als deze wetenschappelijke test (zie kader), waarschijnlijk met beschaafde mensen, al zo negatief uitvalt, hoe moet het dan gesteld zijn met mensen die honderden jaren ‘achter lopen’ bij onze beschaving?

Hoe kan men verlangen, dat mensen, met dezelfde bekwaamheden als wij, in zich, zich gedragen als wij, als hun collectieve ontwikkeling gebaseerd blijft op woestijntradities van bijna 1500 jaar geleden? Hun inpalmings-strategie is, van uit dit standpunt, geheel normaal! Waarom zouden zij minder hebben dan wij? Waarom zouden ze zich moeten onderwerpen aan onze beschaving, door er in op te gaan? Zij zijn immers al ‘onderworpen’ want in hun eigen taal is onderwerping de naam van hun godsdienst!...

Zo lang hun eigen leiders, wer”eldwijd, godsdienstige en wereldlijke, niet de weg die de Westerse Beschaving in de loop der eeuwen heeft afgelegd, willen inslaan, blijven miljarden ‘Gelovigen’ zich rondwentelen in de duisternis van de onwetendheid. Zij, die leiders, zijn de echte verantwoordelijken voor de komende clash der beschavingen, die zij ‘jihad’ noemen…

Onderstaand artikel, geleend bij ‘Het Nieuwsblad’ van vandaag, is daar alleen de aller duidelijkste illustratie van.

In twee derde van de mensheid schuilt een folteraar
De mensheid is nog altijd slecht. Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben het beroemde experiment van Milgram overgedaan: nog steeds verandert twee derde van de proefpersonen in een folteraar als een autoritaire persoon dat vraagt.
Het onderzoek van psycholoog Stanley Milgram liet de democratische wereld uit de vroege jaren zestig geschokt achter. Zijn gehoorzaamheidsexperiment wees uit dat iedereen in een beul kan veranderen. Het opzet van Milgrams experiment was eenvoudig. Hij vertelde de proefpersonen dat ze aan een geheugenexperiment zouden deelnemen en daarbij als leraar moesten fungeren. In een aanpalende kamer zat een student vastgebonden op een elektrische stoel. De proefpersoon moest de student vragen stellen en hem stroomstoten toedienen als zijn antwoord fout was. De student speelde het spel echter mee en de stroomstoten waren niet echt. De onderzoeksleider was aanwezig in de kamer en speelde de rol van de autoritaire persoonlijkheid. De stroomstoten waren aanvankelijk zwak, maar werden stelselmatig opgedreven. Als de proefpersonen aarzelden, zei de onderzoeksleider dat ze geen keuze hadden.

Milgram deed een schokkende vaststelling: amper 35 procent van de proefpersonen weigerde en brak het wrede experiment af. Daarbij was er geen onderscheid tussen jong of oud, man of vrouw, gelovige of vrijzinnige.

Psycholoog Jerry M. Burger van de Universiteit van Californië deed bijna een halve eeuw later het onderzoek over, in de hoop dat de resultaten beter zouden zijn. Maar twee derde van de proefpersonen bleef gehoorzamen, evenveel dus als bij Milgram. (ems)

Geen opmerkingen: