dinsdag 23 september 2008

MOSLIMS = SARAZENEN (Assasini)

MOSLIMS = SARAZENEN (Assasini)
Als ik deze titel herlees, dan denk ik onwillekeurig aan de golfbewegingen op een woelige zee. Aan de ene kant onze Westerse Beschaving, Romeins-Joods-Christelijk, maar gebaseerd op veel vroegere beschavingen: de Grriekse, de Byzantijnse, de Assirische, de Egyptische, de Babylonische, enz, die de golftop voorbij is,
en de islam-beschaving, resultante van op haar beurt nog andere, of zelfs dezelfde bronnen, maar tot op de huidige dag onveranderlijk, tot de puntjes op de i, gebaseerd op een bijna 1.500-jaar oude woestijn-cultuur, aan de onderkant van dezelfde golftop,
dan denk ik dat het verschil, in eeuwen, zo goed als onoverbrugbaar is. Wij, in het Avondland, kunnen de ondergang en de opslorping door het omringende water, nog een beetje uitstellen, en de Afro-Orient-cultuur heeft nog eeuwen en eeuwen voor de boeg, vooraleer hun beschaving de golftop bereikt en voorbij zal zijn.
De overgang van de ene naar de andere beschaving is, weten wij allemaal, nog nooit zonder bloedvergieten kunnen gebeuren. Met daarop telkens de assimilatie-periode van de onderwerping. Tot in het nieuwe stelsel weer andere vetes dienden te worden uitgevochten. Zowel onderling als tegen de naburige beschavingen. Veroveringszucht, rijkdom, betwistingen om het Gezag, en vooral de godsdienst waren telkens even vele redenen om elkaar naar het leven te staan….Wereldoorlogen, broedermoorden, tot op de dag van vandaag. Met voor ons de zo goed als schijnbaar voorbijgestreefde Christelijke Heilsleer als onbereikbaar ideaal.
Het is hoog tijd dat er op onze scholen meer aandacht besteed wordt aan al de sprookjes rondom Islam en Moslim-cultuur. Wij zijn in het verleden niet alleen arm gehouden door de adel, en dom door de pastoors, maar zelfs ons onderwijs heeft schandalig gefaald in zake het Vak Vaderlandse Geschiedenis, het kleine spectrum van een groter geheel.
Mijn hoog vereerde collega blogger Willy De Cleene, op
http://blog.seniorennet.be/hemiksem/
intrigeerde mij, met zijn omschrijving zoals ik deze hieronder overneem. Zie de tekst, door mij in vetjes gezet.

Dat de moskeeën in West-Europa als paddenstoelen uit de grond rijzen, is niet bepaald nieuws te noemen. Veelal onbekend is wel dat deze bouwsels steeds meer naar ‘Fatih’ genoemd worden. ‘Fatih’ (vertaald: ‘de veroveraar’) was de bijnaam van de Turkse sultan Mehmet II, de veroveraar van Constantinopel. Toen het christelijke bolwerk (in 1453) in handen van de Turken viel, volgde een afzichtelijk bloedbad. In de orgie van moord en plundering die drie dagen en drie nachten aanhield, gingen ontelbare kunstschatten en bronnen van kennis voorgoed verloren. Dat steeds meer moskeeën in onze contreien naar deze bloeddorstige Turkse sultan genoemd worden, moeten we wellicht interpreteren als een vertrouwenwekkend initiatief en een blijk van integratie.

Een tijdje vroeger was ik, bij toeval, stilgevallen op de website van de Kif Kif-boys, omdat ik onderstaande titel bij hen toch niet verwacht had : ‘Hoe het echt zit met de islam en het nazisme’….(Geert Van Istendael was quantité négligeable). Mijn nieuwsgierigheid werd geenszins voldaan – maar integendeel kwam ter sprake: een periode in de ‘Vaderlandse Geschiedenis’ bij ons bekend als ‘De Godsdienstoorlogen’.
Wel Wel! Wie we daar hadden! Onze verfoeide Heilge Gentse Grootheid, Keizer Karel V en het Spaanse Schrikbewind, onder Philips II, diens dood brave zoon en in zijn tijd de Meest Christelijke Vorst der Nederlanden, in Wiens Rijk de Zon Niet Onderging….Maar lees en geniet zelf.
Persoonlijke opmerking I: nooit iets gehoord of gelezen over die exodus der Sarazenen. Werd ons weeral verzwegen door Rome? Of hebben wij er nooit om gevraagd? Klinkt zowat als De Uittocht uit Egypte der Joden en de doortocht door de Rode Zee.
Persoonlijke bedenking II: het zijn dus niet alleen de Nederlanden die tot bloedens toe onder de dwingelandij van Spanje en van Rome geleden hebben?
Persoonlijke bedenking III: In Sovjettijden stuurde Stalin zijn slachtoffers te voet door de sneeuw naar Siberië. Hitler gebruikte beestenwagens – Philips II , of was het Philips III?, gebruikte schepen. Wel wel wel! Wat is de mens toch inventief!
Persoonlijke opmerking IV: het verhaal is de moeite om uitgediept te worden, zodat de mensen tijdig wijzer worden. Men moet het verleden kennen, om de toekomst te begrijpen. Ik ga dus op zoek op de golven van het Internet…
Persoonlijke opmerking V: KIFkIF is onvolledig. In die zin dat ze slechts toelichten wat in hun kraam te pas komt. In die jaren hebben we de 80-karige Oorlog tussen Spanje en de Nederlanden, waar het Noorden, de Verenigde Provinciën, hun GOUDEN EEUW kennen. Wikipedia leert mij dat er in 1612 een drukke bevoorrechte handelsrelatie ontstond tussen Nederland en de Arabische wereld, waarbij zelfs de Hollandse handelsgebruiken aldaar werden toegelaten. Zo slecht kon die ‘uitdrijving ‘ in 1610 toch niet zijn overgekomen in de moslim-wereld? Toch bedankt KifKif, om de figuur van die Philips III te belichten. We dachten al ruim voldoende in huis te hebben gehad, met zijn vader, de fameuze inquisitie-koning, Philips II, die er in gelukt is de Nederlanden, uit eigenbelang en misplaatste Roomse godsdienstijver, uit elkaar te drijven. Niet voor lang meer. Hopelijk. Trouwens, zijn we, met de jaren, niet veel wijzer geworden, aangaande de twist Rome/Luther? Die Borgia-pausen & Compagnie waren, met reden, een reuzengrote doorn in het oog van elke godvrezende man en vrouw. Vlaanderen rechtte, toen ook al, zijn schouders, en wilde mee met de Nieuwe Tijden (Vrijheid van Godsdienst) maar ‘Spanje’ en ‘Rome’ hielden hun wingewest met geweld onder de knoet. In 1830, na een kortstondige hereniging met het Noorden (Hollands Bewind) gebeurde precies hetzelfde. Dezelfde onderworpenen, andere Meesters…
Persoonlijke opmerking VI: 100.000 per maand. In drie maanden. Er waren er toen dus maar 300.000, en ze liepen reeds in de weg. Heden ten dage zijn er vier à zes keer meer. Alleen al in eigen land. De rest van Europa? Hopeloos, al zijn de schepen nu ook ontelbare keren groter….
Inderdaad. Moed houden, Geert!
http://site.kifkif.be/kifkif/nieuws.php?nws_id=1758&open_menu_id=24
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />HOE HET ECHT ZIT MET DE ISLAM EN HET NAZISME
Lucas Catherine antwoordt op de verbinding die Geert van Istendael tussen beide maakt. Lucas Catherine is auteur, onder meer van Palestina, de laatste kolonie
Auteur Geert van Istendael betoogde in zijn recente pleidooien tegen de hoofddoek herhaaldelijk dat de islam verregaand beïnvloed zou zijn door het nazisme. Lucas Catherine is het daar niet mee eens.
Geert Van Istendael (De Morgen en De Standaard, 6 september) "wil geen religieuze onderwerping meer accepteren, zelfs niet ter grootte van een hoofddoek", en hij voelt wat voor het Franse model van laïcité. Prima, nu verwacht ik van hem dat hij ook gaat reageren tegen het feit dat het gros van onze gezondheidszorg en ons onderwijs in handen is van de katholieke zuil, die volgens Mieke Van Hecke haar waarden probeert op te leggen. Ik sta dan aan zijn kant, want dat stoort mij meer dan lapjes stof.
Van Istendael kent zijn geschiedenis niet echt. In De Standaard stelt hij dat de islam uit Europa verdween in 1492, met de val van Granada. Sorry: massa's moslims bleven achter en werden tussen 1610 en 1614 verdreven door het katholieke Spanje, maar dat laatste vergeet men graag.
Andermaal heeft hij het over de islam, die diepgaand zou zijn geconditioneerd door het nazisme. De moderne islam werd sterk beïnvloed door het integristische Moslimbroederschap. Dat oefent nog steeds een ideologische invloed uit op allerlei islamistische terreurbewegingen, maar het Moslimbroeder-schap was niet pro-nazi, integendeel. De stichter van die eerste fundamentalistische partij, Hassan al Banna, schreef eind jaren dertig: "Als nationalisme betekent de eigen groep raciaal superieur vinden, zo erg dat men andere rassen en groepen gaat minachten en ze gaat aanvallen en tot slachtoffer maken ter wille van de eigen glorie, zoals men dat nu in Duitsland en Italië predikt, dan is dat totaal te verwerpen. Meer nog, elke natie die van zichzelf zegt dat ze hoger staat dan de andere, begaat een zeer grove fout."
Wel was er de mufti van Jeruzalem die in Bosnië moslims ging rekruteren voor het Oostfront. Dat gebeurde hier ook, soms door pastoors. Wat nooit wordt geschreven, zeker niet door Van Istendael en Benno Barnard, is dat de 'socialistische' zionisten, de huidige Arbeiderspartij, in 1933 samenwerkingsakkoorden met de nazi's afsloten die liepen tot 1939.
Iets waar Hannah Arendt in haar boek Eichmann in Jeruzalem zwaar tegen van leer trekt. De beweging, die toen werd geleid door de latere premiers Menahem Begin en Yitzhak Shamir, deed in 1941 de nazi's nog een "Vorschlag betreffend der Lösung der jüdischen Frage Europas und der aktiven Teilnahme am Kriege an der Seite Deutschlands", waarin ze dus een samenwerking voorstellen tussen het "Deutsche Volk und das Völkisch-Nationale Hebräertum".
In het interview zegt Van Istendael dat hij van sprookjes houdt. Hier volgt eentje over de hoofddoek:
Er was eens een land in Europa waarin een grote groep mensen woonde die anders waren dan de rest: ze spraken Arabisch, waren moslim, hadden wat vreemde manieren van dansen en muziek maken, waren verschrikkelijk proper en bouwden daarom overal badhuizen. Ze kleurden hun haar en hun lichaam met henna en hun vrouwen droegen altijd een hoofddoek.
Toen kwam er een vorst die vond dat zoiets niet hoorde. En hij verbood het Arabisch en de islam, de badhuizen, de henna en de hoofddoek. Maar die groep mensen gehoorzaamde niet.
Toen de volgende koning aan de macht kwam, verbood die nog maar eens hun taal en hun godsdienst, liet de moskeeën en de badhuizen afbreken, henna mocht niet langer verkocht worden en hoofddoeken moesten weg uit het straatbeeld. Maar veel hielp dat niet.
Toen kwam er weer een opvolger en die zei: "Iedereen gelijk, en wie niet wil, die moet dan maar weg". Die vorst heette Filips III van Spanje en we schrijven 1610. Hij wou ze op transport, naar Noord-Afrika. Daarop verzamelde hij heel de Spaanse vloot en ook die van Italië, en huurde nog extra schepen in Frankrijk en Holland. In elk dorp, in elk gehucht werd door ambtenaren en boekhouders opgeschreven wie Morisco was, wat hij bezat en op welke dag zijn transport zou worden georganiseerd. Na drie maanden was alles geklaard, a rato van 100.000 mensen per maand.
Er waren nu geen moslims meer, men hoorde geen Arabisch meer, de badhuizen waren ruïnes en er weerklonk geen vreemde muziek meer. Maar iets vreemds gebeurde: men zag hier, en daar, en ginder en verder, nog altijd hoofddoeken. Dertig jaar na die etnische zuivering moest de vorst nog maar eens een verbod tegen hoofddoeken afkondigen, en wel in de grote stad Sevilla. En nu verdwenen langzaam de hoofddoeken.
Maar toch niet allemaal. Er was een stadje diep in het zuiden, Vejer de la Frontera waar de vrouwen grote hoofddoeken bleven dragen. Dat duurde tot de jaren 50, tot de komst van het toerisme en de moderniteit. En toen verdwenen ook daar haast alle hoofddoeken.
Maar sommigen in Vejer de la Frontera werden droevig en daarom bouwden zij een monument: een Arabische poort met daarin een zwaar gesluierde vrouw in lange, wijde kleren. En zo overleeft de hoofddoek nog altijd in Vejer, vijf eeuwen na het eerste verbod.
Moed, Geert, moed.

Geen opmerkingen: