vrijdag 26 september 2008

PET-TRIEK, de ZOT van A (deel II)

PET-TRIEK, de ZOT van A (deel II)

Gisteren is mij over dit onderwerp iets ontsnapt, dat gelukkig opgevangen werd op de blog van Björn Roose. Zie hieronder.

Ik weet nu wel dat de beste pennen van de ganse planeet aarde bij de De Morgen zitten, reden waarschijnlijk waarvoor dagelijks het lezersaantal vermindert, maar dat ze hun eigen voorman op die manier in de kuiten bijten, is zelfs voor een socialist van het goede teveel. De krant-die gebeten-is-om-te-weten citeerde, als inleiding bij hun artikel (op de frontpagina?), een lezersbrief als volgt (lieg ik, dan lieg ik mee met Dhr Roose). Zie http://frietmetstoofvlees.blogspot.com/


“Burgemeester, ik heb evenveel respect voor u als voor een wc-borstel”.

Waar dan Dhr. Roose van leer trekt, om de eer van alle WC-borstels ter wereld te verdedigen. Zou ik niet gedaan hebben. Omdat ik van oordeel ben, dat spreekwoorden altijd gelijk hebben: soort zoekt soort.
In West Vlaanderen hebben we namelijk een ander spreekwoord, dat op het lijf van de Pet-triek is gebeiteld: moest joen kop op ’n zwientje stoan, je zou peizen dat ’t beestje ziek is…..

Ziet U dat het kan!? Zo’n beeldspraak respecteert zelfs de soort der varkens, buiten dat ene exemplaar, dat er maar ziekskens bijloopt.

Waar heeft Antwerpen dat verdiend? ….


Patrick Janssens, sp.a-burgemeester van Antwerpen, heeft een boekje geschreven onder de titel “Brieven aan de burgemeester”. ’t Is te zeggen, hij heeft een aantal brieven en zijn antwoorden daarop op papier laten drukken en dat spul wordt nu verkocht ten voordele van Unicef.

Mij niet gelaten, per slot van rekening is hij niet de eerste socialist wiens inkomende en uitgaande post wordt gebundeld. Al mocht hij wél een iets originelere titel gebruikt hebben. “Brieven aan de burgemeester” doet me, zeker omwille van het feit dat het in beide gevallen om socialisten gaat, immers nogal sterk denken aan “Brieven aan Hitler”, een boek waarover de kranten het gisteren nog hadden.

Maar goed, daarover wou ik het eigenlijk niet hebben. Ik schrijf dit berichtje omwille van de titel die boven het desbetreffende artikel in De Morgen stond: “Burgemeester, ik heb evenveel respect voor u als voor een wc-borstel”.

Ik vind zulks namelijk een schandalige uitspraak.

Die wc-borstel heeft immers nooit het idee opgevat Antwerpen te willen “besturen”, komt er altijd fatsoenlijk voor en laat zich – ongetwijfeld in tegenstelling tot Janssens – gewillig keer op keer met zijn kop in het wc duwen. Bovendien is hij goed in wat hij doet, wat niet kan gezegd worden van Janssen.

Uit diep respect voor de wc-borstels van deze wereld eis ik dus dat de auteur van de uitspraak in kwestie zijn woorden terugneemt !

Geen opmerkingen: