donderdag 16 oktober 2008

GESCHIENIS WORDT GESCHREVEN DOOR OVERWINNAARS

GESCHIEDENIS WORDT GESCHREVEN DOOR OVERWINNAARS
Toen enkele Al Qualda-bommen in Madrid, op de vooravond van de nationale verkiezingen, een paar treinstellen troffen, en een paar tientallen doden en honderden gewonden later: wie had gedacht dat de linkse meute, die al jaren vruchteloos op de loer lag, daar direct voordeel zou uit halen? Twee dagen later wonnen ze de verkiezingen, en was Spanje, toen het wakker werd, toegetreden tot het kamp der links-progressisten. Hier te lande had Verhofstadt een dioxine-crisis nodig om aan de macht te komen, ginder waren er bommen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.
Deze gebeurtenissen liggen ondertussen een paar jaar achter ons – en nu is Spanje, voortgaande op de ‘kwaliteitskranten van de eenheidsgedachte’, toegetreden tot het vooruitstrevende maar in feite decadente front van de modernisten. Het duurde niet lang of de ongeboren kinderen mochten vermoord worden in de moederschoot, en, wat meer is, ze mochten vervangen worden door honderdvoudig volgroeid Islam-import dat direct, zonder papfles of kleuteronderwijs, kon toegelaten worden tot het vangnet van de sociale zekerheid en tot het linkse kiezerskorps. Vele honderdduizenden (600.000?) illegalen werden ‘geregulariseerd’ en zo is het Vaderland van de Oude Vechtjas Franco, eindelijk verkwanseld en terug gekeerd naar de toestand van de jaren ’36, waar de Roden, met bijstand van de Internationale, het land te vuur en te zwaard vernietigden in een alles verslindende burgeroorlog. Il Caudillo overwon, met de hulp van de As Mogendheiden (Hitler & Mussolini), maar kon toch beide heren netjes aan het lijntje houden, zodat zijn land, Spanje, niet werd meegesleurd in de Tweede Wereldoorlog. Integendeel, als ‘neutrale mogendheid’ viel het direct in de gunst ( en in de voordelen) van de Geallieerde Overwinnaars. Het Spaanse volk was hem hiervoor dankbaar, en Franco kon tot aan zijn dood in het zadel blijven.
Nochtans, niets is eeuwig. En zo komt dat onderstaand kort berichtje mij het drama van de Spaanse Burgeroorlog gevolgd door de oorlogsjaren, deed herbeleven…Och, het is ook zo onbelangrijk, maar de woorden van een oud liedeke schoten mij te binnen, zoals ik het als kind hoorde zingen, door beroeps liedjeszingers, de zondag na de Hoogmis, waar ik als jochie met mijn Pa naar toe mocht. Moet geleden zijn van vóór ’40, want nadien mocht er in ’t openbaar niet meer gezongen worden door ‘den Duits’…Alleen een paar flarden zijn blijven hangen, want het is ook al zo lang geleden..en Grote Broer bleef dat zingen, toen wij, na het overlijden van onze Pa, bijna in groep ‘uitbesteed’ (?) werden bij Nonkel en Tante uit Brugge, op de grote herenboerderij in Dudzele…De melodie was ook zo triestig, en zo in overeenstemming met ons eigen verdriet…
‘Ziet mij aan, arme Spaanse Vluchteling’ klonk het, als refreintje bij een intriestig verhaal van iemand die ‘Nooit heb ‘k een mens of een dier iets misdaan…’k Deed altijd goed. Plots is mijn land ook in oorlog gegaan…

****************************
Nu heet het dat Franco slachtoffers heeft gemaakt, die in ere moeten hersteld worden…..

Spanje gaat slachtoffers van Franco erkennen

De Spaanse regering heeft vier decreten goedgekeurd waardoor slachtoffers van de burgeroorlog van 1936-1939 en het daaropvolgende regime van generaal Francisco Franco erkenning krijgen.

De socialistische regering-Zapatero wil overlevenden en nazaten van slachtoffers de mogelijkheid geven een aanvraag in te dienen om officieel erkend te worden als slachtoffer van het regime. Het gaat niet om een financiële, maar een morele schadevergoeding. Sommige betrokkenen die nog nooit enige financiële schadevergoeding kregen, kunnen bovendien aanspraak maken op een som van 135.000 euro.

Persoonlijke documenten
Voorts krijgen slachtoffers van het Franco-regime de kans om persoonlijke documenten op te halen uit de oorlogsarchieven. Buitenlanders die tijdens de burgeroorlog aan de kant van het Republikeins leger tegen de Franco-troepen hadden gevochten, kunnen tot slot aanspraak maken op de Spaanse nationaliteit. Van de tienduizenden 'Brigadistas' zijn er nog een duizendtal in leven.

De burgeroorlog in Spanje begon na een opstand, geleid door Franco, tegen de republikeinse regering. Franco won de oorlog en installeerde een dictatuur die bleef bestaan tot aan zijn dood in 1975. Het regime bracht eerbetoon aan de slachtoffers die de burgeroorlog had gemaakt in het kamp van Franco, maar de slachtoffers in het republikeinse kamp werden vergeten.

Geen opmerkingen: