maandag 13 oktober 2008

HEEL NEDERLANDSE GEDACHTE

HEEL NEDERLANDSE SUGGESTIEHet Centrum en de Vlamingen [naar index]
Omdat in onderstaand artikel een paar mooie suggesties voorkomen, dacht ik dat het ons aller gevoel van eigenwaarde kon ten goede komen.
Voornamelijk de zinsnede ‘met enkele geuzen’… en “ een halve eeuw later beheersten ze de wereldzeeën’…is mij voor de ogen blijven zweven. Omdat ik dacht, zoals velen, aan de witte ridder uit Ieper, die met 800.000 voorkeurstemmen, de indruk had gegeven een einde te zullen stellen aan de vele honderden jaren Vlaamse vernedering.
Erare humanum est!
Het zal LTRM niet zijn, noch zijn omhoog getilde paladijn, noch iemand anders uit die stal. De volgende verkiezingen zullen, rekenkundig bewezen, precies dezelfde ‘regeringen’ geven als nu, en Vlaanderens uur zal weer voorbij zijn…Al wat rechts is, zal binnen of buiten de krijtlijnen van het veld, aan de zijlijn staan. De welstand zal afkalven, dat is een economische wetmatigheid, onze bedrijven zullen zuurstof tekort krijgen en de globalisatie zal onverminderd dezelfde welstand wegzuigen. De vertegenwoordigers van ‘de kleine man’, die de verhuis van die welstand niet hebben willen of kunnen beletten, hebben deze mee in de hand gewerkt. Ze zullen de schuld op het kapitalisme steken en misschien in Monte Carlo hun eerstvolgend congres houden, om hier ter plaatse geen aanstoot te geven…
Tenzij! Tenzij!
Tenzij de Vlaamse kracht verenigd als één man, naar de stembus trekt. Om in Vlaanderen de volstrekte meerderheid te halen, en om, daags na de verkiezing, de onafhankelijkheid uit te roepen. Zodat de BP (de vroegere CVP) de PVV (de Pest Voor Vlaanderen) en de BWP (wat er van overschiet) voor eeuwig en een dag aan de zijlijn gebetonneerd worden.
Wat ooit de Geuzen konden, moeten wij opnieuw proberen!


Dit typeert de Nederlanders al eeuwen, het besef dat ze de problemen collectief moeten aanpakken, samen dijken bouwen of wegspoelen.
Zo ging het al met de Nederlandse opstand tegen de Spaanse koning. In 1572 waren het enkele geuzen in gammele bootjes die Den Briel innamen; een halve eeuw later beheersten ze de wereldzeeën.
Het bekende feit daarvoor is wellicht de confisquatie van de beruchte Spaanse Zilvervloot in 1628 door de Hollandse admiraal Piet Hein.
Hoe hadden ze dat gedaan?
Ze hadden een zwakke staat opgericht, een confederatie van zeven bijna onafhankelijke provincies, zonder koning, zonder president, een staat die weinig kans kreeg om repressief te zijn. Maar ze hadden die zwakke staat wel een paar sterke economische poten gegeven, de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Zouden daar geen ideën inzitten voor een alternatief model voor de Nederlanden (opnieuw), de Europese Gemeenschap, of zelfs de Verenigde Naties?
Een paar sterke economische structuren in handen van de (wereld)gemeenschap?
Noem het geen socialisme, noem het polder-solidariteit.

Geen opmerkingen: