woensdag 22 oktober 2008

MUSSOLINI vs HITLER, NIEUWE VELDSLAG

MUSSOLINI vs HITLER, NIEUWE VELDSLAG


Zie kader, onderaan, in geel, zijnde de kleur van de haat, toepasselijk in dit geval. Inderdaad, ook in Italia hebben politieke benoemingen in de Rechterlijke Wereld bestaan…en ook hier is er een generatie Mei ’68-ers hun mars door de Instellingen gelukt…Alleen hun ‘ethische progressiviteit’ is, door de nabijheid van ‘Rome’ voorlopig toch, een beetje getemperd…

De dagbladen schreven vandaag over de huidige Italiaanse Staat die (minstens) 1 miljoen Euro schadevergoeding vordert van de huidige Duitse Staat, voor oorlogsmisdaden begaan door de Wehrmacht tegen Italiaanse burgers, eenmaal er een einde gekomen was aan het samenwerkingsverband tussen Duce en Führer.. Italië had immers,los van Duitsland, een afzonderlijke vrede onderhandeld met Churchill, en verklaarde kort nadien de oorlog aan zijn vroegere bondgenoot, die nu nog alleen Japan aan zijn zijde wist om de wereld te veroveren…..Het zou nog duren tot 8 Mei 1945 en tot Augustus 1945 vooraleer beide partijen de dwalingen huns weegs zouden willen inzien, respectievelijk door de zelfmoord van Adolf Hitler en de atoombom op Hiroshima.

Dus niet alleen het Spanje van de post-Francotijd worden er oude koeien uit de gracht gehaald, het rommelt nu ook in Italia, en dat na meer dan 60 jaar, als het leeuwendeel der ‘figuranten’ reeds vele jaren van het schouwtoneel is verdwenen.

Mijn familienaam komt voor op de namenlijst van 1302, wat tenslotte niet eens zo verwonderlijk is, want we stammen allemaal af van Adam. Met de huidige bankcrisis zou het mij persoonlijk goed uitkomen, moest de Franse (schurken)staat door een rechtbank veroordeeld worden voor lichamelijke en morele schadevergoeding voor die verre voorouder, die door hun schuld ellendig is komen te sneuvelen op de Groeningekouter, op die snikhete 11de Juli… Met die redenering breng ik die Brusselse Franstalige nazaat van Jan Breydel, die zich nu ‘de Groeinghe’ laat noemen, misschien op een idee. Kunnen we mooi samen werken. Bespaart kosten. Als Franscouillon zal hij ook beter ge- en verhoord worden in Parijs. Vooral als hij belooft om ter plaatse aandelen te kopen van BNP Paribas, Suez of van Gaz de France.

Het hoogste Italiaanse gerechtshof heeft een opmerkelijke beslissing genomen: Duitsland moet schadevergoedingen betalen aan de familie van de slachtoffers van een bloedbad in Civitella (Toscane) in de zomerse na-dagen van de Tweede Wereldoorlog, toen de vrede reeds in de lucht hing.



Civitella
Is een klein stadje, eigenlijk Civitella in Val di Chiana (= in de Vallei v/d Chianarivier) in de nabijheid van de wondermooie Etruskenstad Arrezo, Toscane, langs de Autostrada del Sole, op 60 Km van Firenze en 120 Km van Rome. De naam Civitella, als gehucht (borgo), komt zowat overal voor in Toscane.
In Civitella Valdichiana (Valdarno), handelscentrum, bekend als La Strada del Merccanti, langs heirwegen uit Romeinse tijden, vond mijn lieve eega een tijdje terug een Outlet-winkelgalerij, waar o.a. ‘verouderde’ merkkledij van vorig seizoen aan dumpingprijzen wordt verkocht. Is bekend bij dames en juffrouwen over gans Europa. Vandaar dat een artikel over dat stadje (gemeentje?) in de vaderlandse pers mij onmiddellijk opviel. Ik onthoud namelijk gemakkelijk plaatsen waar ik mij heb kunnen te pletter lopen…om vrouwlief, weeral eens op koopjesjacht, te behagen. Alles tot meerder eer en glorie van onze kleerkast(en)….
Wikipedia is eerder zwijgzaam als U daar informatie zoekt. U wordt gewoon doorverwezen naar de website van het stadje zelf…waar alles vanzelfsprekend, in het Italiaans is. In kleine lettertjes. En in lichte kleur, op blauwe achtergrond. Gemaakt dus alleen voor Italianen met arendsogen….
De liefelijke en romantische Val di Chiana is reeds van vóór de pré-Romeinse tijd, maar ook doorheen de Middeleeuwen een uitgelezen plaats voor de vestiging geweest van versterkte burchten, wondermooi gelegen abdijen en dorpjes, op ongenaakbare hoogten, en dat laat zich heden ten dage nog altijd bewonderen, zelfs al zijn het ruïnes. Waar geen geld beschikbaar is voor restauratie, en het ingevallen kerkje in de weg staat voor rechttrekking, heeft men er doodsimpel de as van de weg met een karpersprong omheen geleid…Niet na op die plaats blauwe rechthoekige verkeersborden te hebben geplaatst met het teken ‘chicane’ op geschilderd., met snelheidsbeperking en oranje knipperlicht.(Baan Canino/Valentano). Alles mooi verzorgd en op z’n Italiaans. De streek zou, tussen wijngaarden en olijfgaarden, verder als Schone Slaapster zijn blijven slapen tot de Dag des Oordeels, ware daar niet de Herman Göering Pantzerdivisie geweest, op die warme 29 Juni 1944. Het is het gekende partizanen-verhaal waar, net zoals in Oradour sur Glane (Fr),een maand vroeger, nl 10 juni 1944, de plaatselijke bevolking de rekening wordt voor gepresenteerd.


(In Frankrijk was het een ander, spannender verhaal, en trouwens een veel beruchter Pantzerdivisie, Das Reich, en meer bepaald het 1ste Regiment Der Führer, in hoofdzaak samengesteld niet eens uit Duitsers, maar uit….Elzassers’. Daar vielen niet minder dan 642 slachtoffers, namelijk de gehele burgerbevolking van het stadje, dat nooit meer herbouwd werd. Het is onveranderd gebleven zoals het er de dag der verschrikking bij lag, inbegrepen het skelet van de uitgebrande en gemitrailleerde tram, en de kogelgaten in de muren, op de plaatsen waar groepjes burgers werden geëxecuteerd. Alles ligt er lijk op die 10de Juni 1944. De Divisie Das Reich, wegens een gril van Himmler, chef van de SS, gelegerd in Zuid Frankrijk (Marseille) moest dringend oprukken, dwars door Frankrijk, naar de Normandische stranden, waar op 6 Juni 1944 Operatie Overlord reeds was ingezet, die zou leiden naar de definitieve ondergang van Hitlers Festung Europa. Himmler, de paragnost, had, buiten medeweten van Hitler, de beste der Pantzerdivisies onttrokken aan de slagkracht van de Wehrmacht/WaffenSS niettegenstaande de landing der Geallieerden aangekondigd was. In Montségur en omstreken zou naar verluidt de Schat der Tempeliers ontdekt zijn en Duitsland kon, in het vijfde oorlogsjaar, dat goud en zilver maar al te best gebruiken. De Franse partizanen nu zouden dat geweten hebben, en zouden er grotendeels in gelukt zijn die schat aan de Duitsers te ontfutselen. Wat vast staat is, dat naarmate de pantzers oprukten, er steeds maar meer bruggen over de rivieren opgeblazen bleken te zijn. Na vier dagen met veel tijdverlies daardoor, hadden de Duitsers gewaarschuwd: ‘Es war nicht zum lachen’ – er zouden afschrikkingsvoorbeelden gesteld worden. Gemakshalve voor beide partijen werd later het geheel van die gebeurtenissen aangemerkt als routine aanvallen van partizanen – en net zoals in onze dagen, viel de essentie er van in de plooien van de Geschiedenis, omdat er belangrijker zaken op het voorplan kwamen…


In Italia werden ‘slechts’ tweehonderd vier en veertig slachtoffers (244), mannen, vrouwen, kinderen, oud en jong, zonder vorm van proces neer gemaaid. Wraak door bloeddronken wanhopige Duitsers, aan de verliezende hand en in de tang tussen het 5de en 8ste Amerikaans leger, die in hinderlaag vallen in het land van hun gewezen bondgenoten, door partizanen-soldaten die tot voor kort hun wapenbroeders waren geweest…Zinvol geweld in een zinloze oorlog?

Miljoen euro


Het Italiaanse Hof van Cassatie bepaalde dat Berlijn in totaal een miljoen euro moet betalen aan negen familieleden van slachtoffers van het bloedbad in Toscane in 1944. Het hof bleef bij een eerdere veroordeling tot levenslang voor een voormalige sergeant van een parachutisteneenheid. Hij zou hebben deelgenomen aan de moord op tweehonderd burgers in en rond het Toscaanse stadje Civitella. De inwoners van het stadje werden door Duitse soldaten beschoten uit wraak voor een dodelijke aanval van partizanen.

Precedent
Het is de eerste keer dat het hof besloot dat Duitsland schadevergoedingen moet betalen en het schept een precedent voor eventuele andere zaken. Lagere rechtbanken in Italië deden eerder wel vergelijkbare uitspraken. In sommige gevallen stelden rechters zelfs voor Duitse bezittingen in Italië te verkopen als de regering weigerde te betalen.

Immuniteit
Of Duitsland ook echt zal betalen is nog maar de vraag. Buitenlandse staten genieten immuniteit. Bovendien heeft Duitsland al herstelbetalingen gedaan aan Italië als onderdeel van internationale verdragen. (novum/kh)

Geen opmerkingen: