zondag 26 oktober 2008

ROME IN DE DE MORGEN (Deel 2)

ROME IN ‘DE MORGEN’ (deel 2)

Gisteren, zaterdag 25 oktober, was mijn opstelletje over de C4-formulieren (voor de weekeind-werker bij DM die ‘onzorgvuldig’ was omgesprongen met het Belgabericht van 16 u 29 over Berlusconi, en die dat in plaats van negatief te interpreteren, positief gepubliceerd had) net klaar om te worden ‘gepost’, opgeslagen , verzonden te worden, toen de bel ging, en onze goede vrienden uit Schoten weer eens langs kwamen. First things First dus. Liever de nieuwtjes van thuis bespreken bij een goed glas, dan mijn kas verder op te vreten uit ergernis voor die hink-stap-springer van DM. Moet in hun multiraciale waanwereld een nieuwe Olympische discipline worden: hinkstapspringen op facts/feelings waar bij ‘facts’ (feiten) gesprongen, en bij ‘feelings’ (gevoelens) gehinkt wordt. Dat alles op één been, het linkse, zodat zekerlijk niet het minste spoortje van ‘rechts’ – of God-beware-me, evenwicht! – zou doorschemeren in de teksten. Politiek perfectionist tot in de kist!...

Vanmorgen is het bezoek al lang weer weg. Dank zij het overschakelen naar ‘winteruur’ hebben we vannacht tussen 02 en 03 uur, een uurtje langer kunnen babbelen! En wat ziet om 10 uur, boven mijn ontbijtkoffie, mijn lodderig oog op Rai 1? Een plein in Rome, een boogscheut ver van hier, met aangrenzende straten, ter grootte van de Groenplaats in Antwerpen, vol met rode vlaggen en spandoeken, en veel volk…met een tierende hansworst aan het woord? Echt waar: dat beeld klopte: enkele tienduizenden, zoals het beeldverslag enthousiast vermeldde. Ook het doel van de protestbetoging klopte: protest van de linkse studenten wegens geplande besparingen, die hier wel degelijk uitgelegd werden als efficiënter aanwenden van belastingsgeld…En zeggen dat, net als in het land b., de Staatszender (hier Rai 1) een bloedrode kleur toegedicht wordt….

Daar lagen de leugens van de DM: betoging tegen vreemdelingenhaat, tegen de dalende koopkracht, tegen de dalende zorg in onderwijs en gezondheidszorg….m.a.w. de minus habens met weekeind job had doodgewoon de gebeurtenissen in Rome, aangereikt door het Nieuwsagentschap Belga, aangevuld met de idee-fixen uit zijn eigen leefwereld….in het onlnad b., waar de Rode Broeders even zo goed aan de zijlijn stonden te staan….

En waarachtig…bij de De Morgen onlain laas ik…..om 11 uur, op deze mooie zonnige zondagmorgen….. maar kom, lees mee, en vergelijk beide artikels….

Vergis U vooral niet in de vermelde aantallen: nu zijn het geen ‘tientallen’ meer….maar…honderdduizenden (volgens de politie) , ja, zelfs, (volgens de organisatoren), 2.500.000…Er is blijkbaar een andere pen aan het werk, zoals blijkt uit alles wat het nieuwe artikel uitademt…Merk wel: het is (onderaan) nochtans eveneens gemerkt Belga 25/10, om 16u29…Zou het misschien bedoeld zijn als vervanging voor het eerste artikel? En heeft het ABVV morgen, maandag, in ieder geval een uitkeringsgerechtigde werkloze meer?

Dat in de laatste alinea de loff over ‘de krachtdadige figuur’ Berlusconi en diens bestuur als een ‘Raad van Bestuur’ herhaald wordt: kan dat geen hint zijn voor de eigen SP-A en de Grote Roergangers aldaar? Janssens spreekt al over Sociaal Domcraten, als hij niet verder kan dan spreken over zijn eigen partij. De letters SP of SP-Anders krijgt hij niet over zijn lippen….En Geneetje is op zoek naar een nieuwe elan….om het tij te doen keren….. Ja, waarlijk, de DM is, lijk Diogenes, uit zijn regenton gekropen, op zoek naar een mens…op klaarlichte dag met een lantaarn hoog in de lucht geheven…



Honderdduizenden betogers tegen Berlusconi

Uiteindelijk zijn honderdduizenden mensen opgedaagd voor een massabetoging tegen premier Silvio Berlusconi in Rome, en niet enkele tienduizenden zoals eerst gemeld. De organisatoren zelf spreken over een opkomst van 2,5 miljoen, de politie hield het op 200.000.

Ander Italië
Tot de manifestatie was opgeroepen door Walter Veltroni, ex-burgemeester van de Eeuwige Stad en leider van de grootste oppositiepartij PD (Democratische Partij). De Partito Democratico is een amalgaam van oud-communisten en progressieve katholieken. Voor de kernleus van de betoging werd leentjebuur gespeeld bij het andersglobalisme: Un'altra Italia e possibile (Een Ander Italië is Mogelijk).

Linkse kwaal
Met de betoging hoopt Veltroni de zieltogende centrumlinkse oppositie in Italië nieuw leven in te blazen door een einde te maken aan de oude kwaal: links dat zichzelf door onderling gekibbel steeds in de eigen voet schiet.

Perfecte timing
De timing voor de massademonstratie bleek alleszins perfect: in Italië staat de gehele onderwijswereld al een tijdje op zijn achterste poten uit protest tegen geplande drastische besnoeiingen -acht miljard euro en over een periode van drie jaar mogelijk 100.000 afvloeiingen- in het onderwijswezen, in het bijzonder de hogere studies.

Uitbuiting
Critici vrezen dat de regering de precaire financiële toestand in het onderwijs uitbuit om het openbaar onderwijs af te breken en de door neoliberalen geliefde privatisering door te voeren, waardoor een betalend onderwijssysteem op zijn Amerikaans zijn intrede kan maken.

Machtsmisbruik
Het rechtse kabinet van 'Il Cavaliere' wordt door de demonstranten behoorlijk wat aangewreven. Dat gaat van ophitsen tot vreemdelingenhaat en machtsmisbruik over de dalende koopkracht tot bezuinigingen op belangrijke sociale posten als onderwijs en gezondheidszorg.

"Italië verdient beter"
Al die pijnpunten werden grondig uitgespeeld door Veltroni in een bijna een uur durende speech voor de demonstranten aan het Circo Massimo.

Kern van Veltroni's betoog: Italië is een land dat beter verdient dan de rechtse regering die haar momenteel bestuurt. "De democratie is geen Raad van Bestuur", zo wierp de PD-voorman de mediatycoon en multimiljardair toe.

Enorm populair
Paradoxaal genoeg blijkt de populariteit van Berlusconi, ondanks de ongunstige economische situatie en de weinig democratische bestuursvorm van zijn kabinet, niet te dalen - integendeel zelfs.

Volgens waarnemers heeft Sua Emittenza op dit vlak veel, zoniet alles te danken aan zijn uitstraling als "krachtdadig figuur" en aan zijn controle over de belangrijkste media, waarin die "krachtdadigheid" continu in de verf wordt gezet. In tegenstelling tot het rechtse kamp is centrumlinks in Italië wat charismatische figuren betreft een heuse woestenij.

Sommigen menen dat de PD zich tot de massabetoging genoopt zag om een eind te maken aan haar eigen dalende cijfers in de opiniepeilingen. (belga/svm/edp)
25/10/08 16u29


Psst…Ik vergat in vroegere berichten over Berlusconi-land te vermelden, dat sedert enkele weken Padania, in het Noorden, dat, net als Vlaanderen, streeft naar zelfstandigheid, dank zij de Lega Nord van Umberto Bossi die nu een van die volgens DM ‘krachtdadige figuren’ is die Italië besturen, fiscale autonomie geniet….Maar ja! Het is waar: in Italië bestaat er geen ‘cordon sanitaire’ die de Onkreukbaren van de macht weghouden, en de rechtse partijen hebben meer haar op hun tanden dan de gewezen Volksunie-mannen, die aan het handje van de CVP (die nu de Belg.Partij, de BP is geworden) een Vette Vis dachten binnen te halen….Precies alsof men in het land b. met vragen iets zou kunnen bereiken. Zeg dat wij bloggers het gezegd hebben. Wie macht heeft, vraagt niet. Hij neemt.

Geen opmerkingen: