vrijdag 3 oktober 2008

VLAAMS HUIS RIJSEL (Lambertsart)

VLAAMS HUIS RIJSEL (Lambersart)

Weten jullie hoe lang het geduurd heeft vooraleer er antwoord kwam met nadere informatie over het Vlaams Huis in Rijsel?

Dat wil dan zeggen dat de vraag + antwoord volgende weg heeft afgelegd: Italië/Vlaams Belang Jongeren (Brussel) heen en terug. Welgeteld NEGEN minuten 0 Seconden. En dat over een initiatief in Frankrijk…Ik geef het hen gaarne mee: die Vlaams Belang Jongeren zijn knappe gasten! Wij, Senioren, zouden al eens meer ons lichtje mogen ontsteken bij hen: http://www.vbj.org/ want inderdaad, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!.

Voilà. Dat Vlaams Huis (zie http://www.vlaams-huis.com/ ) is een ‘cercle privé’ anex jeugdherberg (?) dat van zichzelf zegt: Maison du Pauple Flamand, waar U een biertje ‘Vlaamse Leeuw’ kunt drinken, en er binnen gaat onder de spreuk waarvan U de betekenis zelf moet zoeken.

“Que naissent 5,10, 100, 1.000 maisons de l’Identité”

Voortgaande op de foto’s van hun interieur, en na slechts een oppervlakkige lectuur van hun ‘huishoudelijk reglement’ laten die twee zaken mij toe te besluiten, dat niet één linkie-winkie daar ooit lid kan worden. U mag er namelijk het meubilair noch inboedel niet beschadigen, noch grof doen tegen andere aanwezigen. Dat het er stikt van de Zwarte Leeuwen op Geluw veld geeft, zelfs op afstand, een goed thuiskomst-gevoel. Dat men er daarentegen Frans spreekt, is, na 300 jaar verfransing, normaal, maar het zijn ‘menschen lik wieder’ …Schitterend werk, volgens mij. Om op die plaats, in onze dagen, dergelijke zaak op te starten moet men Vlaamse ‘courage’ hebben….Dat men daarnaast de handen uit de mouwen steekt voor de medemens, strekt hen tot eer. Een zaak die we best, elk naar godsvrucht en vermogen, best mogen steunen. Zie ‘Winkel’.

Ik heb de site aandachtig bekeken, ben ingeschreven op hun nieuwsbrief, en heb hun ‘Livre D’Or’ bezocht. Daarna nogmaals op bezoek geweest bij de lieve jongens van het AFF.

Mijn besluit? Zie http://spotprent.skynetblogs.be/ voor onze goede vriend Fré, getiteld:

xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />
26-09-2008

Wat de pers vandaag vergat te brengen

Geen opmerkingen: