zondag 23 november 2008

COMMUNICERENDE VATEN

COMMUNICERENDE VATEN
Filosoferen, de wereld verbeteren, ziedaar een blokje (voor een blogje) van ons tijdverdrijf terwijl wij over Italiës autowegen zoefden, onderweg van Latium naar Vlaanderen, en omgekeerd. Twee keer meer dan 1500 Km….

De reis gaat over een quasi totaal nieuw aangelegd gedeelte van de Autostrada del Sole, van rond Firenze (een vroegere flessenhals, zelfs al waren er vier rijstroken) over Bologna, Parma, Modena (geboorteplaats van de Ferrari-familie) tot aan de Ring van Milano. In dit laatste gedeelte hebben wij, al de jaren dat we dat traject deden, de aanleg/afwerking van de HST/TGV naar Rome (en verder) meebeleefd. Evenwijdig aan de autosnelweg zagen we, jaar na jaar, de kunstwerken, verrijzen, de ene al indrukwekkender dan de andere. Zouden deze spoorwegbouwers misschien in de leer zijn geweest bij bepaalde striptekenaars van futuristische toekomststeden? De snelwegen, zoals we deze al jaren kenden, waren overal vervangen door 4-vaks rijstroken, hoog over afgrijselijk diepe viaducten, door helverlichte tunnels…alles nieuw, brandschoon. De vroegere snelwegen waren/zijn verdwenen in het landschap. Als met Tippex uitgeveegd?

Dezer dagen was ik, om de tijd te doden lang, breed en uitgebreid bij mezelf aan het filosoferen gegaan, over twee verschillende stellingen, die ik probeerde met elkaar in ons tijdsgewricht in overeenstemming te brengen. Ze leken me even evident als, in de brede natuur, een waterplas overeenstemt met een kunstmatig waterpas. Het instrument, zogezegd ontsproten aan het menselijk vernuft, doet per slot van rekening niets anders dan wat de natuur al miljoenen jaren doet: perfect alle vloeistoffen ‘waterpassig’ maken.
En zo kom ik tot de eigenlijke titel van deze posting. Met dezelfde redenering voor de wet op de communicerende vaten. Die bestond, hoe zou het anders kunnen, al in het Aards Paradijs, al zal noch Eva; noch Adam het fenomeen bij naam gekend hebben. Zo heeft een of ander geleerde dan in latere tijden, de ‘Wet’ ontdekt, en als ‘nieuw’ vastgelegd. De evidentie zelf, maar de mensheid wist het niet…
Zo ook is er de gelijkenis tussen de Wet op de Communicerende Vaten, en …de immigratie/emigratie. Wat in de ene regio immigratie heet, is voor de andere regio emigratie, en omgekeerd. Waterpassigheid? Of communicerende vaten?
In rekenkundige termen uitgedrukt: als 1000 Marokkanen, Turken, Keinanen, naar Vlaanderen komen, dan zouden 1000 Vlamingen naar Marokko, Turkije/Kenia, moeten kunnen uitwijken. Beide groepen zouden dezelfde rechten en plichten moeten krijgen: zo zouden de beide landen (en ook andere, waar er beweging steekt in de bevolking) ‘waterpassig’ dezelfde blijven. Net zoals tussen twee communicerende vaten, beide vloeistoffen ongecontroleerd en zonder mechanische hulp, op gelijke hoogte proberen te staan.
Hen ik nu de reden gevonden waarom immigratie, zoals deze thans verloopt, tot mislukken gedoemd is? En vooral: kan er nog wat aan gedaan worden? Of zou het kunnen, dat de Wet van de Communicerende Vaten niet slaat op de getallen, maar op de levensstandaard? In dat laatste geval zijn we nog ver van huis….
Bedenking.
Zou het voor iedereen niet verstaanbaarder overkomen, moesten de promotoren van de wilde en ongeremde immigratie, hun bedoeling op deze manier kenbaar maken? Gelijkschakeling van welvaart: hier en ginder. Gelijkschakeling van kennis: hier en ginder. Gelijkschakeling van menselijke waardigheid: hier en ginder….
Dat zou tenminste eerlijk zijn, en zouden de mensen begrijpen wat de multicul inhoudt voor hen……Een soort ‘Hoger; Lager’ waarbij de slimste mag raden: ‘Walter, ik weet het’….
Zelfs een tekeningetje daarbij zou verhelderend kunnen werken, waarbij welvaart, kennis en menselijke waardheid tussen twee of meer beschavingen onderling met elkaar in verbinding staan, lijk een vloeistof in twee U-peilglazen….
Wedden dat slechts één partij op slag de meest populaire partij wordt? Met alle (goede) gevolgen vandien! Laten wij hierbij, om geen slapende honden wakker te maken, geen namen noemen. De Onkreukbaren zullen vanzelf aan de oppervlakte komen. En de Laekense poppenkast mag dan onderkoning gaan spelen aan de overkant der Mare Nostrum….

Geen opmerkingen: