dinsdag 25 november 2008

't MANNEKE UIT DE MANE

’t MANNEKE UIT DE MANE
Dit is een artikel met, toegegeven, zuiver publicitaire doeleinden, ten voordele van voornoemde Volksalmanak, die aan zijn 87ste Jaargang toe is. Tezelfdertijd is het een zetje daar waar de rug van naam verandert bij menig lezer, ten voordele van diens educatie in het nobel West Vlaams zieleleven.
Het hebbedingetje is jaarlijks te koop in de allerbeste boekhandels, is handig in saccoche-of vestzak-formaat, kost nauwelijks € 4,- en is, 365 dagen per jaar, een onuitputtelijke bron van vermaak voor Tijl Uilenspiegels en Lamme Goedzakken, zoals U deze alleen in West Vlaanderen aantreft. Kortom, U kunt er alleen maar door leren! Het bespaart U daarenboven Uw dagelijkse portie kommer en kijkbuiskwel, doordat de weersvoorspellingen voor iedere dag stukken luimiger (en exacter) zijn dan bij alle buitenlandse weervrouwen en weermannen in het unitaire Brussel.
Daar waar ik U niet zou kunnen overtuigen, dan kan het Manneke gerust instaan voor zichzelf. Gebruik onderstaande stapstenen, en U komt terecht bij Peegie van de Nieuwmarkt (Willem Denys), bij Stijn Streuvels, bij Hugo Verriest, en och Gottekens, de wereld is toch zo klein! U ontmoet er de ganse wereld, in de palm van Uw hand! Wedden dat U er zich van het eerste ogenblik op Uw gemak zult voelen, tussen al die oude bekenden? En dat beide stapstenen stil en ongezien nog al vlug tussen Uw favorieten zullen prijken?
http://users.telenet.be/johan.roelstraete/vkmanneke.htm
http://users.telenet.be/johan.roelstraete/

Het onwaarschijnlijke verhaal van de enige West Vlaamse Nobelprijslaureaat, August Beernaert (Oostende), vindt U op Blz 275 van ’t Manneke. In 1909 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede! ’t En is nochtans in dat verhaal niet al goud dat blinkt. Noch minder, dat moet ik toegeven, is dit het geval voor ene zekere Stille Getuige. Sedert hun Ridderslag worden zij niet meer jaarlijks vermeld, de Ridders van ’t MLanneke uit de Mane, tenzij bij overlijden, dus ook niet de belg geworden Vlaamse Ieperling met ‘5 Minuten moed’ . Ook de Bruggeling Filip Dewinter heb ik nog niet weten tot Ridder slaan. Maar dat kan nog komen…..Misschien na de verkiezingen van 6/2009…..In 2008 is P. Moenaert bijgekomen, de Brugse sossen-burgemeester. ’t Manneke zit dus in de goede richting aan het zoeken…..
Op blz 8 vindt U ’t Manneke zijn verjaardagkalender, die maat liefst 850 jaar terug gaat en een schat aan memoriabele Vlaamse datums oplevert, o.a. het schandverdrag van Athis-sur-Orge waarbij 700 jaar geleden, de Vlaamse Steden en Gemeenten, net als bij BHV in onze dagen met de franscouillons, een schandalige vrede met de Franse Koning wilden onderhandelen. En niet wegliepen. Met alle gevolgen vandien!
Een goede gelegenheid om de Izegemse scheurkalender ‘De Druivelaar’ te herontdekken? Als U hem nog niet gevonden heeft bij Uw boekhandel, informeer dan bij Drukk. Strobbe/Izegem 051/33 32 01. Of U neemt contact met de verantwoordelijke: jeanique.vankeirsbilck@strobbe.be;

Geen opmerkingen: