maandag 15 december 2008

A BAS PARIS

A BAS PARIS
Terwijl iedereen de mond vol heeft van (ABN) PARIBAS geef ik er de voorkeur aan om, in navolging van die Stomme van Portici nu (de tijde, zijn er rijp voor…), de juiste woord-orde te gebruiken, door aan te geven waarover het in werkelijkheid gaat. Om de macht. Of liever, om de knieval voor de macht uit Parijs. Die we niet willen.
Daarom zeggen wij, géén Parisbas, maar à bas Paris!
Met wortel en tak! Uitgeroeid en in het vuur geworpen! Moest het effect kunnen sorteren (quid non) dan zou ik aan de Bestuurders van het ‘Geestelijk College St Vincentius’ in Ieper (tiens, zou die oude naam nog bestaan?) een Open Brief willen richten, om de schrapping als Oud-Leerling van Yves Leterme te bepleiten. De persoon dient, met pek en veren bekleed, te worden verbannen naar Hottentotten- of Zoeloeland. Ik wil niet langer, dat zijn naam voorkomt in dezelfde palmares als de mijne en de vele duizenden andere, die de juiste strijd gestreden hebben of nog altijd aan het strijden zijn. Scharminkelen, moet het!
Dat ‘Geestelijk College’, sieraad van mijn Vaderstad, heeft bij bosjes Oud-Leerlingen die de naam hoog dragen. Mgr. De Haerne is er slechts één van. En ja, nogmaals tiens, Mr Directeur (wij zegden Mr Principaal!) waarom komt er geen bloemlezing van diens en van andere beroemdheden hun leven? Maar die Leterme? Die moet er uit! Zonder verder omhaal of tijdverlies, want het komt nooit meer goed met die man!
Ik denk aan Mr Maeckelbergh (Veurne), ooit een doordeweeks belastingsambtenaar, die er in geslaagd is, in Brussel, in hert hol van de leeuw, een Nederlandstalige Fiscale Hogeschool uit de grond te stampen, enig en met een onvergelijkbare reputatie in het Vlaamse land. Dàt zijn nog eens mannen! Zelfs mannen met baarden!
Als U wilt, Mr Directeur, moogt U bij nader toezien, zijn naam toch laten staan, op voorwaarde dat zijn openbaar CV aangevuld wordt met, ten gerieve van nakomende geslachten studenten, onderstaande ere-titels, telkens zo bloemrijk mogelijk te omschrijven:

- Judas voor de Vlaamse Ontvoogding in Ronse
- Finale Saboteur voor BHV
- Judas voor de dialoog tussen de Gemeenschappen
- Terminator van het Vlaams Bankwezen
- Laatste Premier van de belziek
- Hielenlikker der Keuning
- Wit gekalkt graf en notoir schuinsmarcheerder
- Woordbreker, beloftenschenner, volksmisleider.
- Heiliger dan ieder heiligenbeeld in iedere kerk en kapel van ’t land…
- Titularis van ieder scheldwoord in het Groot Scheldboek (365 blz)

Dat is, hoop ik, het laatste wat ik over Leterme geschreven heb. Doodzwijgen, moet men hem! En dat het Eeuwig Licht hem verschijne. In Paradisum, te ducant Angeliï !!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! !!!!!!!!!
..

Geen opmerkingen: