woensdag 31 december 2008

POPULIEREN ZIJN COMMUNAUTAIR

POPULIEREN ZIJN COMMUNAUTAIR
Met onderstaand hoopvol bericht wordt het jaar 2008 afgesloten.
Niet dat ik zoveel met het lot van populieren begaan ben. Alhoewel, als ik straks mijn auto kan voltanken met mijn eigen bosje zal ik dan waarschijnlijk anders spreken.
Ik post dit berichtje, omdat het toekomst gericht is. Wallonië is, zoals gewoonlijk tegen als het uit Vlaanderen komt, in Nederland loopt het al….
Besluit: Wallonië mag naar de duivel lopen, wij vormen met Nederland één echte nieuwe (soort) Benelux. De naam circuleert al vele maanden op deze blog:
de Republiek der Vrije Herenigde Nederlanden.
En wij planten het land vol populieren en windmolens. En velden vol tulpenbollen, die we, in strijd met wat Europa voorschrijft, blijven besproeien teen allerlei ziekten.
Want wij, in tegenstelling tot die Zuiderlingen, zijn geen praters, maar doenders!
Raad van State geeft Vlaanderen gelijk in populierenrel
De Raad van State (RvS) heeft de federale beslissing geschorst om Vlaanderen geen toelating te geven voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren.
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) wil populieren telen om bio-ethanol, een biobrandstof, aan te maken.
De federale ministers van Volksgezondheid en Energie, Laurette Onkelinx en Paul Magnette (beiden PS), willen daar echter een stokje voor steken en gaven geen toelating.
Dat gebeurde tot ontzetting van Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens (Open VLD), die groot voorstander is van de proeven.
De Raad van State geeft de Vlaamse overheid gelijk in het geschil met de federale overheid. Ze schorste de beslissing. Het VIB verwacht dat de beslissing later vernietigd wordt als de federale overheid een nieuw verbod zou uitvaardigen.
Gewijzigde houtsamenstelling
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie wil populieren telen met een gewijzigde houtsamenstelling. Doel is het hout beter geschikt maken om bio-ethanol aan te maken.
In een serre leveren genetisch gewijzigde populieren volgens het VIB 50 pct meer bio-ethanol op dan niet-gewijzigde populieren. Het instituut wilde in 2009 starten met een veldproef.
Die proef is noodzakelijk om te kunnen nagaan of de populieren ook in de buitenlucht hout opleveren dat gemakkelijker in bio-ethanol kan worden omgezet.
Het VIB hoopt dat het onderzoek na het arrest van de Raad van State alsnog zoals voorzien in mei 2009 kan starten. Het is echter afwachten of Magnette en Onkelinx de RvS zullen volgen.
Als ze met nieuwe argumenten komen om de aanvraag af te keuren, zal het VIB zijn project in Nederland voortzetten. Daar heeft de proef immers al groen licht gekregen van een wetenschappelijk comité, de zogenaamde Bioveiligheidsraad.
Knack 31/12/2008 14:41

Geen opmerkingen: