woensdag 3 december 2008

THERE IS SOMTHING ROTTEN IN MEDIALAND

SOMETHINNG IS ROTTEN IN MEDIALAND
De wonderen zijn de wereld niet uit: de DM heeft het licht gezien! Of: ’t gaat slecht, de kleine man moet het bekopen.
Zo schrijft Le Standaer:


BRUSSEL - Bij de krant De Morgen worden 26 mensen ontslagen op de 92 werknemers. Het gaat onder meer om 16 journalisten, meldt Radio1.
Het gerucht dat er bij de Vlaamse krant ontslagen in de lucht hangen, deed al een tijdje de ronde. De Morgen is eigendom van de uitgeversgroep De Persgroep, die onder meer ook Het Laatste Nieuws en De Tijd uitgeeft.

Dinsdag maakte ook de concurrerende krantenuitgever Corelio bekend dat er 60 ontslagen gepland worden, waarvan 15 journalisten.

De vakbonden van de Vlaamse uitgeverijen (Corelio, De Persgroep, Roularta, Sanoma, Concentra) gaan maandag met de journalistenbond samenzitten, zegt Lode Verschingel van het ACV aan De Tijd. Ze zullen zich beraden over 'de positie die ze moeten innemen tegen de malaise bij de pers en de sociale consequenties'

En zo schrijft de DM


Something is rotten in medialand

Vlaams minister van Media Kris Peeters bleek vorige week bereid initiatieven te nemen om ervoor te zorgen dat de sector van de geschreven media niet in te zware problemen komt als gevolg van de financiële crisis. …/…

Vorige donderdag gaf minister-president Kris Peeters in de Mediacommissie van het Vlaams Parlement aan dat het niet ondenkbaar is dat er steun komt om de geschreven pers de financiële crisis door te helpen. Verschillende parlementsleden hadden grote bezorgdheid geuit over de pluriformiteit van het medialandschap. Het siert de politici dat ze in dit cruciale dossier hun verantwoordelijkheid willen nemen. Maar misschien is dit het moment om het debat op een hoger plan te tillen. In geen geval mag de overheid een blanco cheque geven aan een sector die er maar niet in slaagt gezond om te springen met zijn maatschappelijke rol…./…


Nieuw is die analyse allerminst. Onder meer Tony Blair wees er vorig jaar op in zijn geruchtmakende afscheidslezing, toen hij stelde: "Ik ben ervan overtuigd dat de relatie tussen het publieke leven en de media zo zwaar beschadigd is dat ze hersteld moet worden." De huidige kredietcrisis zou een aanleiding kunnen zijn om een dubbel herstelplan voor de media te ontwerpen: een financieel en een, vooruit dan maar, moreel. De persvrijheid hoort per definitie ten dienste te staan van de democratie. In het huidige bestel staat de persvrijheid al te vaak ten dienste van aandeelhouders van mediagroepen.



Ik zou zeggen: wat baten kaars en bril, als den uil niet zien en wil….

Anders gezegd: omwille van het Grote Gelijk van typetjes zoals Yves Desmet (en dat geldt matatis mutandi voor àlle hoofdredacteuren) die halsstarrig volharden in de boosheid, zal de simpele piot, de ma, van het vuile handwerk, weer de ballen mogen keren…De pers staat ten dienst van de democratie…maar ze sluit wel méér dan 1.000.000 Vlamingen uit. Uitsluiten is dan nog een zacht woord voor de gezamenlijke systematische afbraak van die Ene Partij, waar zelfs iedere betaalde publiciteit van deze kant geweigerd wordt.

De Partij der Onkreukbaren heeft twee voorname punten op haar programma: het beteugelen van de wilde immigratie, en de Vlaamse zelfstandigheid. Niet hypocriet zijn, mensen: tegen welk van de twee punten is Uw ‘condon saniaire’ gericht?
Of is er, bij nader toezien, geen echte reden? Geen andere dan de vrees voor confrontatie met mensen met een onwrikbaar standpunt, en Uw eigen labiele levenswandel….

Dat de DM de verminderde lezers (en dus de verminderde reclame-ontvangsten) in verband brengt met alleen de economische recessie, is weer typisch! Het hengelen naar Overheidssteun druipt er zó af!

Geen opmerkingen: