woensdag 24 december 2008

TWEE MATEN EN TWEE GEWICHTEN

TWEE MATEN EN TWEE GEWICHTEN

De Waalse minister van Alcoholisme & Sport, Michel Daerden, dus niet de Belgische, en de belgische architect, dus niet de Vlaamse….Het onland B. wordt gepamperd en vertroeteld als een seniele ouderling….(Zie artikel onderaan) De hournalisten van Le Standaer zijn er specialisten in, zoals deze zomer, in de nieuwsgaring over een onderwerp dat vanzelf eenieders belangstelling trok, om ook volgend ‘item’ te manipuleren. De prijs van de eerste mosselen…iedereen spreekt ervan! Le Standaer ziet zijn kans schoon, en lap! Daar gaan we….…Zeeuwse mosselen en belgische mosselen… Hollandse tegen belse, en Zeeuwse tegen Vlaamse… maar het plebs loopt er toch in! We doen maar! Als verschuiving (vervalsing!) van de inhoud van begrippen kan dat tellen! Le Standaer is eens te meer ontmaskerd als schriftvervalser!!
*******
Voilà. Ik heb Het Licht gezien! Eurika! Mijn broodje is gebakken! Ik laat subito presto nieuwe visitekaartjes drukken: Digitalia, CEO van DE STANDAARD voor Iedereen. Zou mijn miljoenen-contract ondertussen kunnen gereed zijn, AUB? Vergeet de zware ontslagpremie niet, hé, mannen!
Ik heb mijn nieuwe roeping ontdekt. Ik word de duurbetaalde commercieel afgevaardigde van Le Standaer, die, uit het niets, over en boven de hoofden springt van al wat tot vandaag naam en faam had bij de redactie en het dagelijks bestuur bij Le Standaer, die terug De Standaard (voor Iedereen) is geworden…..
En neen! Mijn naam is niet Von Münckhausen en ik schiet mezelf niet met spek naar de overkant der kantelen. Noch spring ik over op de kanonskogel die van daar komt, bij ’t kruisen, om terug te vliegen. Zoiets zou ik zekerlijk nooit doen.

Ziehier, op een eeuwig zwijgen, mijn ontdekking.

Na het gat in de portemonnee van die arme aandeelhouder, een gat in de krantenmarkt. Waardoor er, in de Kerst- en Nieuwjaardagen, een omfloerste verdamping van beide gaten kan ontstaan. Door compensatie van het ene gat met het andere. Zo’n gat in de markt is de achilleshiel van de aandeelhouder. De oplage. Het aantal verkochte kilo’s dagbladpapier, thans elke dag nog meer, bedrukt liefst met pagina-grote kleurfoto’s afgewisseld met reclame en betaalde aankondigingen. Gevolg? Dalende oplage, lange gezichten, wanhoop en droefenis. Maar bovenal: verminderende poen!
Mijn plan?
Afschaffen van de necrologie. Deze werkt deprimerend en op de duur zelfs decimerend. Iedere dag staan lezers in de krant die vanaf dat ogenblik geen lezers meer zijn. Afschaffen dus.
Afschaffen ook alles wat ook maar enigszins indruist tegen het Zesde of het Negende Gebod. Lezers met het hart (en het verstand) op de juiste plaats zullen dit waarderen en de krant bijgevolg ook doorgeven naar hun jeugdige kroost, liever dan die weg te moffelen, zoals nu gebeurt, tussen de pakken oud papier voor de Chro. Waar ze, spijtig genoeg, zot zijn van die dingen.
Afschaffen ook de advertenties met dubbele bodem. Zodanig, dat wie iets zoekt, beter af is op Ebay. Waar alles veel opener en bloot, maar eerlijk wordt naar voor gebracht.
Verwijderen./Snijden
In de eerste plaats die redacteuren/verantwoordelijken met dyslexie, die te pas en ten onpas Vlaams verwisselen met belgisch. En omgekeerd. Vervangen door volkseigen getrouwe volksgenoten (!), bestaande voor 50 % uit rechtshandigen, en 50% uit linkshandigen. Met hun kop in het midden van hun schouders, en de blik op vooruit. Kleine achteruitkijkspiegeltjes zullen worden toegelaten, op voorwaarde dat die voorzien zijn van een piepklein zwaailichtje.
Op de tweede plaats zal onderzocht worden als er in de personeelsbestanden elementen voorkomen, die ook lezers zijn lectuur voor onderontwikkelden van de strekking Humo, de DM, enz. Die krijgen eenmalig de kans zich te herbronnen. De herdruk van ‘De Mechelse Catechismis’ zal uitbesteed worden aan de collega’s van Roularta. Of van Lannoo, dat staat nog niet vast.
Op de derde plaats zullen dagdagelijks en in ‘real time’ de meeste buitenlandse kranten van alle strekkingen, als verplichte lectuur ter beschikking liggen. Het nuttig gebruik van deze ‘dubbel check’-bronnen zal blijken uit de kwaliteit van de geleverde prestaties. Gezegde prestaties en loonsverhoging zullen in oorzakelijk verband beoordeeld worden.
En als ‘top of the bill’ zou ik bewijzen de tekenen des tijds te verstaan. Dat vooral! Want dat is pas progressief-zijn!....
Om te beginnen, eerst in klein formaat, na korte tijd in het vroeger formaat,
(de vroegere drukpersen zijn toch nog niet in het oud ijzer gegaan?)
de kruisletters AVV-VVK in top voeren. Geflankeerd (en dat zou nieuw zijn) door enerzijds het IJzerkruis, en anderzijds het Gedenkteken van Steenstrate.
Om rekening te houden met de ontkerkelijking van mijn lezers, zou ik onder die kruisletters een zinnetje vormen, zoals ‘zo was het vroeger’ want al van op de frontpagina zou ik laten blijken rebels te zijn tegenover Brussel-Mechelen. Wat mij veel sympathie zou opbrengen, en wie weet, het kerkbezoek weer zou opvijzelen. Wat op zijn beurt een sneeuwbal effect zou teweeg brengen in oer-christelijke middens.
Het land b.? Hooghartig negeren. De bloedschande van het tussen de lakens duiken met met LE SOIR? Biechten, vergiffenis vragen en penitentie doen…
En om alle twijfel weg te nemen, zou ik over de ganse breedte van de titelpagina, bovenaan een streep geel laten zetten. Met in zwarte opdruk: De Standaard. En in kleiner letter daaronder, zonder leestekens voor of achter:’voor iedereen’. En wees gerust: de vlag zou de lading dekken!

Belgische architect ontwerpt grootste kunstmatige eiland ooit
BRUSSEL - De Belgische architect Alexander D’Hooghe heeft een competitie gewonnen voor het ontwerp van het grootste landwinningsproject ter wereld. In Zuid-Korea moet een site van meer dan 400 vierkante kilometer uit de zee oprijzen, compleet met industrie-, landbouw- en natuurgebieden, én een ruimtehaven. Dat meldt De Morgen.
Met precies 401 vierkante kilometer wordt het Saemangeumproject in de Zuid-Koreaanse provincie Jeollabuk-Do de grootste landwinningssite ooit. Ter vergelijking: het in aanbouw zijnde Palm Deira in Dubai is 46 vierkante kilometer groot. Het Zuid-Koreaanse project zal wellicht decennia in beslag nemen. Uiteindelijk moet er plaats zijn voor een half miljoen mensen.

Alexander D’Hooghe (35) is architectuurprofessor op het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, vlak buiten Boston. Hij was een student van de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets en de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas.


Mooi niet gelogen, hé van Le Standaer: is niet iedere Vlaming voor hen in de eerste plaats belg? Zo steken die mannen in elkaar….

Geen opmerkingen: