zondag 14 december 2008

VLAAMSE ZIELENDIENST: MEMO en RAPPORT

VLAAMSE ZIELENDIEST: MEMO en RAPPORT
Nu mijn scan-installatie de kinderziekten blijkbaar voorbij is, kan ik mijn digitaal geheugen beter bijhouden. Onderstaand uittreksel komt uit ’t Pallieterke van 12/11/2008, en speelde in op de Vaderlandse Plechtigheden, waarbij noch Coburgers, noch Kardinalen vertegenwoordigd waren. Ik plaats het op mijn weblog, in de hoop dat het ergens op een paar memo’s gezet wordt, voor de Viering van 2009. Al luk ik er maar in om slechts één man meer in die St Walburguskerk (A’pen) te krijgen, dan nog voel ik gelukt in mijn poging.
In afwachting dat er, binnen zeer afzienbare tijden, een TV-uitzending kan aan gewijd worden door de nog op te richten Echte Vlaamse Omroep, de EVO. Waarvan de begin-generiek geen zinloze wentelende bollen van alle kleuren en formaten zou zijn, maar, om maar iets te zeggen, een koppel helpende handen….
Maar geef ik het woord aan Pallieter….
Vlaamse Zieledienst.
Meer volk dun vorig jaar op de Vlaamse zielendienst in Sint-Walburgis aan de Antwerpse Volkstraat, nu al zo vele jaren lang een zinvolle en mooie traditie. Al even traditioneel werd de dienst voorgegaan door Pater Aernouts, die zich andermaal opwierp als een onbeschroomde priester. Al in zijn welkomstwoord verkondigde hij de ongezouten mening dat de Vlamingen vertegenwoordigd zouden moeten zijn in alle kerkraden, parochieraden en andere raden die de Kerk in Vlaanderen rijk is. Zouden moeten, maar niet dus. Nochtans, zei de pater, is het christelijke gedachtegoed ruim genoeg om âlle meningen aan bod te laten komen. Dat wij als groep worden uitgesloten, noemde hij gevaarlijk. Wij mogen dat niet laten gebeuren, bezwoer hij en daarna zong het Scheldekoor van Jan Fossey de Psalm van Rodenbach met die klaar klinkende bede: “Zegen de eed door allen trouw gezworen: Vlaanderen, Vlaanderen bovenal’
Als zaden in het zand.]
Die kerkelijke uitsluiting van Vlaamsgezinde gelovigen moet die goeie pater Aernouts heel hoog zitten, want in zijn preek kwam hij er uitgebreid op terug. Het was eigenlijk een striemende aanklacht tegen een instelling die een regimekerk in plaats van een volkskerk is. Wij zijn met z’n allen, wij zijn met velen gelovige mensen, klonk het, en het past niet dat wij worden uitgesloten. Onze gefusilleerden, vervolgt de predikant, dat zijn mensen die heilig geweest zijn. Borms, Vindevogel, Laplasse zijn mensen die op een bijzondere wijze de dood zijn in gegaan, de dood waarvan zij wisten dat die hun te wachten stond. Wij zien hen als heiligen, zei de pater, en ook de mensen die in Rusland hun leven zijn gaan riskeren. Die mensen hadden voorgangers: de eersten waren mannen van Scheut, onder wie pater Lievens die in China gruwelijk is vermoord. Andere voorgangers waren die Antwerpse zusters, die in 1900 allemaal op één nacht zijn vermoord in de Boksersopstand. Zij gingen de Oost fronters vooraf die door de Heer niet zijn tegengehouden en gegaan zijn met grenzeloze toewijding en daarom verdienen dat wij hen eren en groeten op een bijzondere manier. De predikant dacht ook aan de doden die geen graf hebben door de slordigheid van België en misschien ook wel omdat hun familie te lang heeft gewacht om hen te gaan zoeken. Blijf trouw aan uw voorgangers die veel geleden hebben, klonk heten tot slot:
“Wij leven met een verscheurend verleden. Laat ons groot genoeg zijn om onze doden te gedenken’ Met meer dan dertig waren ze, de doden wier namen vorige zaterdag door Elke Heyien en Hans Bogaert met diepe genegenheid, voor eerbiedig rechtstaande “uitgestotenen’ zijn uitgesproken. Onder hen mensen die ook in dit blad herdacht zijn, zoals Miel Claus, Willem Cuyvers, Frans de Meyer en René van der Haeghen. Laat hen en die andere dierbaren, naar het woord van dat andere slachtoffer van de repressie, Dom Modest van Assche, zijn als zaden in het zand, voor een oogst van vrede.
De VSWJoe English, kunstschilder,
deelt ons mee dat de verkoopprijs van de kunst- catalogus “joe’s kunst” 20,00 euro bedraagt (niet 15,95) en kan besteld worden via mail co_english@euphonynet.be of www.joeenglish-kunstschilder.be. Deze kun via post bezorgd worden na storting van 25,00 euro op rekening 12 1-0405563-84 met vermelding: “Joe’s kunst’Dit boekje is uitgegeven door de vzwJoe English, kunstschilder, bevat ongeveer 60 kleurreproducties van zijn schilderijen en vlagontwerpen, naast nog een 40-tal zwart-witfoto’s van tekeningen en schetsboeken uit zijn volledige kunstenaars- loopbaan (1899 - 1918). 1-let tweede boek is een uitgave van VZW Ijzertoren, uitsluitend over het leven en werk van Joe tijdens 1914-18 en kost 16,00 euro.

Geen opmerkingen: