donderdag 22 januari 2009

BEROUWVOLLE HAMAS ?

BEROUWVOLLE HAMAS ?

Khaled Meshaal, Hamas-leider in ballingschap, vindt dat zijn terroristische beweging een legitieme gesprekspartner is voor het Westen. Het is dan ook hoog tijd dat de dialoog wordt geopend, maar over Palestijnse rechten worden geen compromissen gesloten en vrede met Israël is geen optie.

Meshaal: Nog twee veldslagen te winnen
Dossier
Alles over het afgelopen offensief van Israël tegen Hamas vindt u in het dossier Oorlog in Gaza


Dat heeft Meshaal woensdag gezegd tijdens een toespraak die werd uitgezonden op verschillende Arabische satellietzenders.

Verzet
Meshaal vindt dat Hamas door zijn ‘strijd tegen Israël’ een legitieme gesprekspartner is, die niet meer genegeerd kan worden. In veel westerse landen staat Hamas op de lijst van terroristisch bewegingen, ook Nederland en de Europese Unie weigeren met de extremisten te onderhandelen.

Maar volgens de leider is Hamas een verzetsbeweging, zoals Europa die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook had.

Oorlogstaal
Ondanks zijn pleidooi voor onderhandelingen, spreekt Meshaal ook oorlogstaal. ‘We moeten nog twee veldslagen winnen: de blokkades opheffen en grensovergangen openstellen.’

Voor de Arabische wereld had hij in zijn speech geen goed woord over. Wel is Hamas bereid met de Palestijnse president Mahmoud Abbas om tafel te gaan.


Van vrede met Israël kan echter absoluut geen sprake zijn. 'Tegen de overlopers die het excuus gebruiken dat er genoeg doden zijn gevallen zeg ik: de overwinning valt alleen te behalen met bloed,' aldus Meshaal, meldt persbureau Reuters.


Blokkades
De EU - de grootste donor van de Palestijnen - heeft Israël woensdag verzocht een einde te maken aan de blokkades voor humanitaire hulp aan Gaza.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni toonde zich daartoe bereid mits Hamas de ‘vermiste’ soldaat Gilad Shalit vrijgeeft. Alle Israëlische troepen hebben vandaag de Gazastrook verlaten, maar blijven stand-by en 'zijn voorbereid op iedere situatie'.

Door Luc van Kemenade

Geen opmerkingen: