maandag 12 januari 2009

B.H. OBAMA OP GANG GEKOMEN

B. H. OBAMA OP GANG GEKOMEN
Voor iedereen die een beetje zijn Vlaamse klassiekers kent, zal ’t dichtwerkje van Grootmeester Guido Gezelle ‘Een schalkaard had een Bie gevangen’ wel geen onbekend terrein zijn.
Immers, ’t beestje was wel schoon genoeg, maar ’t had zulke hete pootjes’….
Kan er een betere vergelijking bestaan met Obama vòòr en nà de verkiezingen? Niet alleen inslikken of verdraaien van kiesbeloften (wat een ‘democratische eigenheid’ blijkt te zijn) kunnen /moeten worden vastgesteld, nog is de man niet in functie, of zijn ware oorlogszuchtige aard komt al boven. Op een voorzichtige, sfinx-achtige manier….Of erger. Zoals een Orakel van Delphi….het kan alle kanten uit. Weer typisch ‘democratisch’….Of Tjeef-achtig. ‘Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden….’
Hoe anders kan de vandaag nog voorzichtige term van ‘een strategische benadering die zowel recht doet aan de verwachtingen van de Israëli’s als die van de Palestijnen.’ uitgelegd worden? ….Strategische benadering’ daarvan is de ondertoon toch terug te vinden in elk militair handboek? Vooral als hij daarbij ook nog Iran betrekt, de enige reële bedreiging voor de vriendjes-staat Israël, namelijk door de atoomdreiging die maar niet uitgeklaard geraakt…..Hij, Obama, is daarover bezorgd….Wat in mensentaal wil zeggen, dat de wereld best even de adem inhoudt.
**************


Obama stort zich met speciaal team
op vredesproces in Midden-Oosten.



Barack Obama zal zich vanaf zijn eerste dag in het Witte Huis op het vredesproces in het Midden-Oosten storten. Hij gaat daartoe een speciaal team vormen, dat aan de slag kan zodra hij op 20 januari is beëdigd als president van de Verenigde Staten.
Obama zei dat in een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC.

Obama denkt aan ‘een strategische benadering die zowel recht doet aan de verwachtingen van de Israëli’s als die van de Palestijnen.’ Hij kondigde ook aan dat hij een nieuwe benadering wil van Iran, zonder daarbij op details in te gaan.

De aankomend president zei erg bezorgd te zijn over de steun van Teheran aan Hezbollah in Libanon en over de Iraanse nucleaire ambities. De huidige Amerikaanse regering van Bush staat vrijwel op voet van oorlog met Teheran.

Verder herhaalde Obama dat het gevangenenkamp in Guantánamo Bay wordt gesloten. Maar hij zei ook dat het moeilijk wordt dat te bewerkstelligen tijdens de eerste honderd dagen van zijn presidentschap, zoals hij had beloofd. Daarvoor zijn er te veel haken en ogen op juridisch en veiligheidsgebied, aldus Barack

Bron De Wereldkrant

Geen opmerkingen: