maandag 19 januari 2009

DE BOKSHANDSCHOEN

DE BOKSHANDSCHOEN
Zouden de Heren Hoernalisten van DS nooit lessen ‘Vaderlandsche Geschiedenis’ hebben gehad? Of zouden ze deze, samen et de lessen ‘Wellevendheid’ gebrosst hebben? Het ziet er naar uit dat geheugenverlies een van de ingangs-voorwaarden is om daar in dienst te mogen. Dat ze de Bravezeun niet kennen is hen vergeven – het is dan ook niets meer dan een vulgaire straatmelodie. Maar dat ze de Vaderlandsche Leuze ‘Eendracht Maakt Macht’ niet kennen, en nog veel minder in toepassing brengen, is wel zeer erg. Verdeel en heers….als een kraaiende haan op de mestvaalt.
Overlees beide commentaarstukjes hieronder. Is dat objectieve berichtgeving? Dat komt er van als men zijn wensen voor werkelijkheid neemt….de politieke carrière van Morel is voorbij….terugval van 3 op 2 zetels…Valkeniers kan zijn publiek niet begeesteren…. En dan het tweede deel! Och Ja, die SLP zijn een kliek slappe belachelijke Vlaamse kikkers….Net zo slap als hun SLP…
Dat ze dan de huichelachtigheid laten varen, en hun lezers kort, correct en goed informeren dat ze een pure regime-krant zijn: tendentieus belgisistisch, hypocriet pseudo-intellectueel en pur-sang verkopers van bedrukt papierpulp.
Eerste stukje.
'Vlaanderen moet een vuist leren maken!' Baf! Jean-Pierre Coopman, de bokser die vroeger bekend stond als de 'Leeuw van Vlaanderen', deelt opnieuw meppen uit. Op het campagnekrantje dat Vlaams Belang zaterdag tijdens zijn nieuwjaarsreceptie voorstelde, suist Coopmans linker u tegemoet. Op zijn gele handschoenen prijkt het VL-logo waarmee Vlaams Belang naar de kiezer trekt.

Achttien jaar na de omstreden Vlaams Blok-campagne Uit zelfverdediging trekt Vlaams Belang dus opnieuw bokshandschoenen aan. 'Ik geef toe dat ik daarover getwijfeld heb', zegt Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers.

De Antwerpse lijsttrekker Filip Dewinter is daarentegen laaiend enthousiast. Bij de voorstelling schudt hij Coopman opgewekt de hand. 'Ha Jean-Pierre, 't es proper gedaan, hé', zegt Dewinter - oorspronkelijk Bruggeling - in het West-Vlaams.

Voor alle duidelijkheid: Coopman zal op 7 juni niet op een Vlaams Belang-lijst staan. Maar de vroegere bokskampioen glimt wel van trots als hij hoort dat het krantje op 2,4 miljoen exemplaren gedrukt wordt. Daarna verschijnt het krantje tweewekelijks. Totale kostprijs: 1,4 miljoen euro.

In zijn eerste nieuwjaarstoespraak slaagt voorzitter Valkeniers er niet in zijn publiek te begeesteren. Hoewel op de receptie alleen leden van de partijraad zijn uitgenodigd. Pas als - 'wars van alle racisme' - het vreemdelingenthema aangesneden wordt, gaan de handen een eerste keer op mekaar. 'In Vlaanderen mogen geen allochtonen, francofonen of anderen worden uitgesloten, op voorwaarde dat ze zich aanpassen aan onze taal en cultuur. Als zij zich niet wensen aan te passen, moet het recht op vrije terugkeer naar waar het beter is, kordaat toegepast worden.'

Een opvallende afwezige tijdens de nieuwjaarsreceptie is kopstuk Marie-Rose Morel. 'Persoonlijke verplichtingen', is de officiële verklaring. Veel reden om te vieren heeft de Schotense niet. Haar politieke carrière is zo goed als voorbij. Valkeniers bevestigt immers dat Filip Dewinter - net als Frank Vanhecke - zowel op een Vlaamse als op de Europese kieslijst zal staan. Het is uitgesloten dat Morel vanaf de lijstduwersplaats beter kan doen dan Dewinter en Vanhecke. Als Vlaams Belang, zoals verwacht, terugvalt van drie naar twee Europese zetels, valt zij uit de boot.
Tweede stukje
Jong en euforisch, zolang het nog kan

'Het is druk, hé, hier op de Titanic', zegt een smalende militant. De Sociaal Liberale Partij (SLP) straalt zichtbaar. Eindelijk bevrijd van hun kartel met SP.A, eindelijk bevrijd van boegbeeld Bert Anciaux. Zelfs het spook van de kiesdrempel kan de euforie niet temperen.

De balzaal van de Vooruit is te klein voor het voetvolk van de SLP. Uit de asse van de Volksunie, Spirit en Vl.Pro is de SLP verrezen als 'links alternatief'. Van enige vrees om irrelevant te zijn op het politieke speelveld, is vandaag geen spoor te bekennen. Het volk staat tot in de gangen, waar opvallend veel jonge kinderen rondlopen.

Voorzitter Geert Lambert is de plaatselijke held. 'Hij is echt veranderd, hé. Niet alleen fysiek. Hij is ook gegroeid als voorzitter. Hij is een echte leider geworden, die knappe dingen doet en enthousiasme opwekt', kirt Vlaams parlementslid Els Van Weert.

'Ik zie hier veel volk voor de partij van één man', zegt Lambert bij het begin van zijn speech. De zaal reageert haast wild. 'Natuurlijk zijn we opgelucht dat we verlost zijn van Bert Anciaux. Ik kom nu SP.A'ers tegen die me zeggen: “Tja, nu zitten wij ermee., Moet ik nog meer zeggen?' vertelt Sam Buyst, de voormalige woordvoerder van Spirit en vandaag de campagneman van de SLP.

'Wist u dat België een minister van Klimaat heeft?' vraagt Lambert aan zijn publiek. 'En weet u dan wat die man gepresteerd heeft? Ik ook niet. Of wist u dat wij een minister van Asiel en Migratie hebben? Die heeft nog minder gepresteerd. Het is zo schandalig dat kranen beklimmen of kerken bezetten in dit land de zekerste weg naar papieren is. We hebben twee ministers van Institutionele Hervormingen, maar we zijn geen stap verder in wat ooit met vijf minuten politieke moed zou worden opgelost. En we hebben geen minister van Begroting. Dat vond deze regering niet belangrijk genoeg.

'In tijden van weinig hoop voor de politiek bieden wij nu een ongebonden partij die pragmatisch en radicaal anders aan politiek wil doen. Onze prioriteit is duidelijk: de belastingen en de sociale zekerheid grondig hervormen via een tweede Generatiepact. Want in alle bescheidenheid: wij zijn het alternatief in de politiek.'

Als een volleerde voorzitter ontvangt hij het minutenlange applaus na afloop van zijn toespraak en roept hij de kleine groep boegbeelden op het podium. Behalve oud-parlementslid Nelly Maes en Van Weert zijn daar geen bekende gezichten bij. Meteen is duidelijk dat de SLP het bijzonder moeilijk zal krijgen om met onbekende lijsttrekkers de verkiezingen te halen. 'Maar die 2,6 procent in de laatste peilingen doet ons toch deugd. Dat is meer dan we ooit haalden als Spirit binnen het kartel met SP.A. En dat voor een partij die pas is opgericht. Nu komt het erop aan onze nieuwe mensen in de kijker te zetten', zegt Lambert.

De Leuvense schepen Mohamed Ridouani is iemand waar de SLP veel van verwacht. 'Natuurlijk geloof ik voor honderd procent in de levensvatbaarheid van ons project. Kijk naar wat er bij de SP.A gebeurt: ze reden zich deze week helemaal in de prak. Nu heb ik pas begrepen wat dat is, “zich opsluiten in het eigen grote gelijk,. Een onafhankelijke progressieve partij is nodig, dat is duidelijker dan ooit. Wij gaan het halen'.

'Weet u, eigenlijk zijn we maar zes leden kwijt na onze beslissing om niet meer in kartel te gaan met SP.A. Helaas waren dat wel onze parlementsleden', zegt het oud-kamerlid Walter Muls grinnikend.

'Wat we doen na de verkiezingen, als het mislukt? Dat zien we dan wel. Nu gaan er keihard voor', zegt Els Van Weert. De enige opvallende afwezige in alle euforie is Bettina Geysen, de voormalige voorzitter van Vl.Pro. 'Ik geloof wel dat ze nog lid is, hoor. Maar geef haar wat tijd.'
*****************
Pssst. Die stukjes sla ik op in mijn extern geheugen, wan mijn eigen brein schiet te kort om al die heerlijk lolbroekerij op te slaan….Mijn computer geldt als extern geheugen, met een ontelbaar aantal ‘mappen’ waarin op de duur een kat haar jongen niet meer terugvindt….Maar met 4 Duitse Herders in huis heb ik weinig last van poezenstreken….
**********************

Geen opmerkingen: