vrijdag 9 januari 2009

GAZA IN NEDERLAND

GAZA IN NEDERLAND
Ja Ja! Het druppelt niet alleen bij onze Noorderburen, ze zitten al jaren volop in een echte plensbui. Amserdam – Antwerpen – Brussel: het lijkt wel een sneltrein, onderweg naar onze contreien.
Zou daar misschien lijn in zitten, in die moslim-opstanden? Rellen kan men het niet meer noemen, daarvoor is het te gewelddadig en te allesomvattend…Laat het mij zo stellen: een serieuze brand begint gewoonlijk ook met een klein vlammetje…
Kleine vlammetjes kunnen overmeesterd worden, serieuze branden kunnen rampen veroorzaken. En op de ruïnes van al die rampen, zou de wereld-islam wel eens kunnen wortel schieten. Vonkjes voor al die vlammetjes, verspreid over het Avondland, schitteren (in moslim-ogen) in de overtalrijke moskee’s en gebedshuizen, waar wat er gezegd en doorgegeven wordt, door niemand van ons verstaan wordt…
En de Staatsvuiligheid? Die bewaakt Vlaams-Nationalisten. Ieder jaar op de begroting stijgen hun werkingkosten (!) maar het dreigen,d gevaar onder hun ogen? Zien ze niet omdat ze niet mogen. Tot dat Buitenlandse Moggendheden hun de gebraden kiekens in de mond komen leggen. Althans in Pelgenland…
Elsevier is niet altijd mijn vriend, maar deze keer citeer ik hem graag. Achteraf wist de Bommel-mens te vertellen dat Intifada niet noodzakelijk oproept tot feitelijk lijfelijk geweld. Is volgens mij een interpretatie waarvoor de moslimbroederschap hem nog dankbaar zal zijn.
zondag 4 januari 2009 12:17
Directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft met afschuw gereageerd op verschillende acties tijdens een anti-Israëldemonstratie gisteren in Amsterdam.
Harry van Bommel roept op tot Intifada
Van Bommel en Duisenberg

Naftaniel vindt het onder meer niet kunnen dat SP-Kamerlid Harry van Bommel de Palestijnen aanzet tot een intifada. 'Het is ongehoord dat een Kamerlid tot geweld oproept. Ik begrijp niet wat hem in de bol is geslagen,' zei de CIDI-directeur.
Duisenberg
Zeer actief en vol overtuiging scandeerde Van Bommel de leus ‘Intifada, Intifada Palestina vrij’, met aan zijn zijde de pro-Palestijnse Gretta Duisenberg.
Van Bommel weerspreekt dat hij zaterdag tijdens een betoging in Amsterdam heeft opgroepen tot geweld. In zijn ogen is een intifada, waar hij tijdens de mars steun aan gaf, niet per definitie gewelddadig.
Burgerlijke ongehoorzaamheid
'Het kan gaan om burgerlijke ongehoorzaamheid en vreedzame protesten,' zei hij zondag in een reactie op de kritiek van onder meer het CIDI.
Eerder hield Van Bommel minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) ook al medeplichtig aan de in het conflict gedode Palestijnen.
Holocaust herhaald
Naftaniel sprak in De Telegraaf ook zijn afschuw uit over een spandoek waarop stond dat Israël de Holocaust herhaalt met steun van ons land. ‘Volstrekt krankzinnig en pervers om deze vergelijking te maken,’ aldus Naftaniel, die zegt dat Israël bezig is met het vernietigen van militaire doelen van Hamas.
‘Als je dat vergelijkt met de wandaden van de nazi's hoef ik niet uit te leggen hoe deze mensen in het leven staan.’
Gearresteerd
De vrouw die het spandoek droeg, is later die middag door de politie gearresteerd wegens aanzet tot haat en discriminatie. Ook werd een man opgepakt wegens het aanzetten tot opruiing.
Volgens de politie waren zo'n 1500 mensen op de been voor de demonstratie die gericht was tegen de bombardementen door het Israëlische leger op de Gazastrook.
René van Rijckevorsel
Honderden auto's in de fik. Rustig verlopen?
En ja hoor. Net zo traditioneel als het schansspringen in Garmisch Partenkirchen, stuurde persbureau ANP op 1 januari het bericht de wereld in dat er sprake was geweest van ‘een relaRtief rustige oudejaarsnacht’.
De politiekorpsen hadden allemaal het niets-aan-de-hand-muziekje uit de kast gehaald. Het staatspersbureau nam die berichten klakkeloos over, en op hun beurt de nieuwssites, want de meeste daarvan betrekken hun nieuws van het ANP.
Molotovcocktails
Een treinongeluk met dodelijke afloop in Rotterdam, een steekpartij met bijna dodelijke afloop op renbaan Duindigt; politieagenten, ambulancebroeders en brandweermannen die in tal van steden niet alleen werden gedwarsboomd, maar zelfs met molotovcocktails bekogeld; honderden auto’s die verspreid in het land in vlammen opgingen. Aantal delicten: 2.753. En dat is een ‘tussenstand’.
Wie de lijst ‘incidenten’ aan zich voorbij laat trekken, kan niet anders dan constateren dat ‘relatief rustig’ een relatief begrip is geworden. Wat moet er gebeuren om een gewelddadige nacht relatief onrustig te laten zijn? Wat is de norm?
Goed nieuws is dat tijdens de relatief rustige nacht relatief veel door drank en drugs opgefokte ellendelingen zijn opgepakt, zo’n achthonderd. Een aantal krijgt te maken met snelrecht. Ook prima, als de rechter meewerkt.
Slap optreden
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA), baas van de politie, stelt zich iets strenger op, en wil behalve straffen ook een meldingsplicht voor de vernielers. Zij moeten zich op 31 december melden op het politiebureau.
Maar het probleem is helaas groter dan oud en nieuw. Door decennia van slap optreden en te weinig handhaving, lage (taak)straffen, een gedoogcultuur op het gebied van drank en ‘softdrugs’ en de import van honderdduizenden laaggeschoolden en hun families die een autoritaire samenleving gewend waren, is de staat zijn autoriteit kwijtgeraakt. Aan de straat, waar nihilistische vernieling van andermans spullen en het dwarsbomen van hulpdiensten kennelijk de meeste lol opleveren.
Nee, dit is geen pleidooi om van Nederland een politiestaat te maken. Het is wel een pleidooi voor een gestructureerd politiek initiatief om met behulp van politie en justitie de samenleving weer een beetje in het gareel te krijgen. Een initiatief dat iets verder gaat dan wat gratis gewauwel over normen en waarden of ellenlange discussies over de wenselijkheid van camera’s op politieauto’s en ambulances.

Geen opmerkingen: