vrijdag 16 januari 2009

GEWETENSONDERZOEK WALTER PAULI

GEWETENSONDERZOEK WALTER PAULI
We beleven historische dagen! Dat we historische dagen beleven!
Eerst was er de BWP, de Belgische Werkliedenpartij van het Plan Deman, maar waarschijnlijk omdat er communautair geen land te bezeilen viel met het buitenland (voorlopig nog altijd binnenland, zegt een spuiter!) werd het na de oorlog alras de SP, de Socialistische Partij. Met de ‘Petriek’, aan het roer, die toen ook al, zoals later bij zijn Burgemeesters verkiezing, beschaamd was socialist te zijn, werd het SP-A…
En straks is het helemaal niets meer…..De kopstukken kunnen bij de Pest voor Vlaanderen, en het voetvolk zal met vreugde ontvangen worden door het Vlaams Belang….voor zover die daar nu al niet zitten…..Houd moed, jongens en meisjes! Als de nood het hoogst is, is de redding nabij!
Weeral een poot van onder des Keunings troon weggezaagd…..Ja! Ja! Ooit won den Toebak de verkiezingen met de slogan ‘omdat wij nodig zijn’…..
Nu zijn ze niet meer nodig….Integendeel. Als ze straks onder de kiesdrempel vallen, wie zal het bewenen?
Maar laten we de Messias van de Linlse Kerk aan het woord…..


Zelfdestructief

Een paar weken terug deed de sp.a meewarig over Geert Lambert die in zijn eentje partijtje bleef spelen. Nu vallen diezelfde sp.a'ers over Anciaux als die toch bij hen aansluit. Voor het eerst hoort men de opstand prediken in deze anders zo gezagsgetrouwe partij. Hoe kon dat gebeuren?

'Operatie-Bert' is slecht ingezet. Dat is de fout van Bert Anciaux en Caroline Gennez. Anciaux had voor zijn komst een klein prijsje bedongen (de naamsverandering) en het spreekt niet voor Gennez dat ze zo'n kleine toegift zo moeilijk verkocht krijgt in haar eigen club. Het was niet handig, zelfs niet gepast Anciaux de nieuwe naam te laten aankondigen. Het was niet wijs die kwestie niet explicieter aan bod te laten komen op het partijbureau. En de latere uitleg was praat voor de vaak.

Maar voorzitters als Tobback of Stevaert schoffeerden meer dan eens de leden van het eigen partijbureau. Geen van hen riskeerde echter een defenestratie zoals Gennez. Het illustreert de wanhoop die sinds de verkiezing in de sp.a-rangen sloop. Door de slechte peilingen is de partij inmiddels in lichte staat van paniek. Veel verkozenen weten dat het straks gedaan is. De twee eerste openlijke anti-Anciauxstemmen, Dany Vandenbossche en Mia De Vits, zijn niet toevallig twee parlementsleden voor wie een nieuwe verkiesbare plaats geen evidentie is. En dus gedragen ze zich als alle mensen die weinig te verliezen hebben: redelijk rücksichtlos.

Bovendien werkt de naam 'Bert Anciaux' als een rode lap op een stier. Het is de prijs die Anciaux moet betalen voor zijn jarenlange aanstellerige opstelling als solospeler. Zijn nieuwe lidkaart, zelfs zijn potentieel aan stemmen, ze vermogen niet om de emotionele aversie te milderen: van hoog tot laag moeten de meeste sp.a'ers hem niet.

Janssens en Stevaert konden op hun gezag destijds hun kartel doordrukken. Gennez krijgt Anciaux amper aangepraat. De sp.a-achterban is al lang gefrustreerd over gebrek aan inspraak, maar tegen Stevaert of Vande Lanotte durfde niemand dapper te zijn. Tegen Gennez verdringen de heldhaftigen zich in drommen.

Zo zitten de Vlaamse socialisten in een zelfdestructieve mood. Eerst verklaarden ze het kartel dood. Dan duwden ze het groepje van Lambert weg. Vervolgens was de kliek rond Anciaux niet echt welkom. Nu schimpen ze ook op de voorzitter. 'We zijn tegen' als opperste uiting van een bepaald socialisme. Hoeveel Vlamingen op die manier straks 'voor' de sp.a zullen stemmen, is nu niet hun zorg.
******************
Walter Pauli
Politiek commentator

Geen opmerkingen: