dinsdag 13 januari 2009

IN MEMORIAM Mr ALEX COLEN

IN MEMORIAM Mr ALEX COLEN

Alex Colen (1920-2008)
Op 30 december overleed Alex Colen in Gent. Alexander Victor Colen werd in 1920 geboren in de Brederodestraat in Antwerpen. Zijn vader, die stierf toen Alex amper drie jaar oud was, was de zoon van een Parijzenaar die met een Luxemburgse was getrouwd. Zijn moeder was lid van de liberale Vlaamsgezinde Antwerpse familie Spiessens die een sigarenhandel dreef in de Lange Kievitstraat. Na de dood van vader ging moeder terug inwonen bij haar ouders. Alex groeide dan ook op in de buurt rond het Antwerpse Centraal Station en het Stadspark.
Een zus van moeder was een vriendin van de flamingantische voordrachtkunstenaar Juliaan Platteau en bracht Alex in contact met de Vlaamsgezinde Antwerpse kunstwereld. Hij volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Antwerpse Academie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Alex Colen oostfrontvrijwilliger. Hij vocht als tankcommandant in Oekraïne en aan de Oder. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid en tewerkgesteld in de steenkoolmijn van Zwartberg. In 1948 wist hij te ontsnappen en te ontkomen naar Ierland. Daar leerde hij zijn echtgenote kennen en stichtte een gezin met negen kinderen. Na 20 jaar verblijf in Ierland, keerde Alex Colen terug naar Vlaanderen waar hij aan de slag kon bij een Amerikaanse firma in de buurt van Aalst.
Alex engageerde zich na zijn terugkeer onmiddellijk in de Vlaamse beweging. Hij was zeer nauw betrokken bij het Taalaktiekomitee en was in de jaren zeventig de verantwoordelijke uitgever van de Taktivist, het tijdschrift van TAK. Alex Colen was in Aalst medestichter van de Vlaamse Volkspartij en het Vlaams Blok. Na zijn pensioen verhuisde hij naar Gent. Hij bleef tot op late leeftijd nauw betrokken bij diverse verenigingen die zich inzetten voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Tot op hoge leeftijd bleef hij ook actief als schilder van vooral impressionistische Ierse landschappen.
Alex Colen was de vader van Vlaams Belang-Kamerlid Alexandra Colen en het Gentse VB-provincie- en gemeenteraadslid Kristina Colen. Hij was een trouwe lezer van ‘t Pallieterke en was gedurende vele jaren een zeer actieve schrijver van lezers- brieven in ons blad. ‘t Pallieterke biedt aan zijn familie zijn deelneming aan.
************************
Langs deze weg biedt ook ondergetekende zijn gevoelens van christelijke deelneming aan, inzonderheid aan de achtbare familie Beliën-Colen, wier namen (Paul Beliën) en Alexandra Colen) voor alle Vlamingen klinken als de stem van Klokke Roeland, ‘k kleppe brand, en, luide storm in Vlaanderenland….
***************************
Bron ‘t Pallietrke

Geen opmerkingen: