dinsdag 13 januari 2009

LICHTMARKTFEST BIJ GVA janssens

LICHTMARKTFEEST BIJ GVA VAN jassens
‘Dolf? ’t Is vijf vô Twolf ‘
zei de Jef-van Ida-van-de-Koolkaai, en ‘’t is taaidd om de gemoederen wat aufzukricken’….
Daar dacht ik aan bij ’t lezen van die Lezersbrief in ’t Pallieterke, over de Kerstmisbijdrage van GVA op 24 december.
Dàt, dat ‘aufkricken’, lieve lezers en lezeressen, zal zo wat de bedenking geweest zijn op de redactie van de GVA, rond hun ’lichtmarktfeest’, door achterlijke primitieven nog altijd als Kerstmis gevierd. Daar gingen ze eens wat aan doen, sè…Ze kunnen maar zo fier zijn als Jan Fabre met zijn strontmachien, en hopen ooit zo wereldberoemd als deze te worden. Toch nog voor een paar jaar. Want daarna wacht hem (en ook zij?) de totale vergetelheid….
Deze eenzame lezersbrief in ’t Pallieterke was zo vermetel om op zijn eentje te durven verschijnen. Heeft U daarover elders iets gelezen? Wij ook niet. Of zijn de commentatoren dermate beschaamd over hun collega’s?
Misschien een geschenk-abonnement voorzien voor de gebruiker van ‘Mechelen-Brussel? Die kan dan zijn invloed bij de Loge aanwenden om volgend jaar een diepgravende historische studie te maken over de Woestijnprofeet, zijn laatste kind-vrouwtje en de vele, vele anderen die haar vooraf gingen in de bedstede van deze woeste krijgsheer?
Met één zinnetje van de schrijver van de lezersbrief (Paul D’Haese uit Boechout) ben ik niet akkoord. Het hoofdkwartier van Mechelen-Brussel vergelijken met Constantinopel kan niet. Dat is hetzelfde als een arend (Constantinopel) verglijken met een grijze mus (Danneels). En trouwens, in Mechelen-Breussel discussiëren ze al lang niet meer over het geslacht der engelen. Ze zijn dat stadium al lang voorbij. In 1483 waren ze daar nog niet aan uit; Vrouwtjes? Mannetjes? Nu weet men dat er Onzijdigen, Geslachtslozen bestaan en dus is alles veel eenvoudiger…..

Pallieterke,
In de Gazet var Antwerpen van 24 december verscheen een beschrijving van het historische gebeuren rond de geboorte van Jezus.
Men bestond het zowat alles in twijfel te trekken: Betlehem zou niet bestaan hebben in die tijd; was Maria nu verloofd of getrouwd? (de schrijvelaar was absoluut niet gehinderd door enige kennis van het Joodse voorhuwelijk en het eigenlijke huwelijk), was ze wel zwanger, is ze wel meegereisd, enz.?
Onder de vele honderdduizenden lezers van de Gazet zullen er velen gedacht hebben op kerstavond: wat hebben ze ons indertijd wijsgemaakt?
Nu had ik wel enige reactie verwacht van bv. het bisdom Antwerpen. Maar neen, algemene stilte. Een Kerk die op 30 jaar tijd van 80 % naar 4 % kerkgang valt, zou wel enige moeite mogen doen, dunkt me, om te weerleggen, te nuanceren, te motiveren. De grijze muizen zijn met andere dingen bezig.
- Het zal aflopen zoals met de val van Constantinopel, daar zaten ze ook te zapzeveren ovér het geslacht van de engelen toen de Turken binnenvielen. En het is nooit meer goedgekomen.
PAUL D’HAESE - BOECHOUT

Geen opmerkingen: