woensdag 21 januari 2009

MORGEN SCHEERTMEN GRATIS

MORGEN SCHEERT MEN GRATIS
Die Kris Peeters, komt die van de maan?
Weet hij niet wie verantwoordelijk is voor de belse karategreep die Vlaanderen al altijd en vooral sedert zijn heropstanding in een wurggreep houdt? Dat is toch zijn eigen Tjevenpartij! Niet dat ik één letter betreur of er teveel aan vind, aan dit ‘Pact 2020’, elders als ‘Vlaanderen in Actie’ genoemd.
Zonder de ballast van het hangmat-liggende Zuiden moet dat allemaal zelfs niet duren tot 2020, want wie zal in 2020 nog iets weten van/over 2009?
En een monument helpen zoeken? ’t Zal toch niet gebeuren wat ik voorstel, maar in zee, vòòr de kust, half tussen Cadzand en Sluis moet op een reusachtige zandplaat een Vrijheidsbeeld opgericht worden. Noem het gerust ‘De Maagd van Vlaanderen’, en naast een brandende toorts in de opgestoken linkerhand, moet er in de rechterhand een Stenen Tafel komen, net zoiets als Mozes mee had toen hij van de berg Tabor neerdaalde met de 10 Geboden. Daarop de datum van de Vlaamse onafhankelijkheid, die dezelfde is als de hereniging met de overige Nederlanden. Een aangezien Vlaanderen met al die mediterrane instroom toch te klein geworden is, dat men daar meteen, zoals in Dubay, de nieuwe hoofdstad bouwe. Ruimte zat voor windkracht-energie. Daar naast een nieuw internationaal storingvrij vliegveld, zodat de bestaande kleine vliegvelden, inclusief Zaventem, kunnen opgevormd worden tot burgervlieghavens met plaatselijk verkeer. Met fondsen die vrijkomen door verminderde sponsoring van het Zuiden, betere controle op de sociale hangmat-uitkeringen, en met behulp van de baggerfirma’s die we toch al in huis hebben, moet dat zelfs niet duren tot 2020.
Wie weet beter?
20/01 Zoek mee naar een monument voor Vlaanderen!
Een Vlaamse Eiffeltoren of een Vlaams Vrijheidsbeeld? Met welk nieuw monument zou Vlaanderen zijn internationale herkenbaarheid kunnen vergroten?
________________________________________
De redactie had graag uw suggesties ontvangen via mail. Formuleer hoe dat nieuwe Vlaamse monument er volgens u precies moet uitzien, en natuurlijk ook waar het precies moet staan.
________________________________________

Vlaams minister-president Kris Peeters wil Vlaanderen tegen 2020 uitbouwen tot één van de vijf absolute topregio's in Europa. Met Vlaanderen in actie wil de minister-president Vlaanderen ook letterlijk op de kaart zetten. Lees hieronder: Vlaanderen wil opnieuw topregio zijn tegen 2020

Vlaanderen wil opnieuw topregio zijn tegen 2020
Vandaag wordt in de Grenslandhallen in Hasselt op het einde van een academische zitting Pact 2020 getekend. Het is een toekomstcontract dat aangeeft wat Vlaanderen moet doen om tegen 2020 een van de vijf Europese topregio’s te worden.
De geestelijke vader van dit Pact 2020 is Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij weet zich wel gesteund door de hele Vlaamse regering.

Waarom dit Pact 2020?
Kris Peeters: “Wil Vlaanderen vooruitgaan, dan heeft het een lange termijnvisie nodig, dan moeten we weten waar we naartoe willen.”
Wanneer we Vlaanderen vergelijken met andere Europese regio’s, waar staan we dan?
“Er zijn 131 Europese regio’s. Grosso modo staan we ergens in het midden van de rangschikking. We hebben ons ook vergeleken met de 15 sterkste regio’s. Op sommige vlakken doen we het heel goed, op andere heel slecht.”
Wat doen we goed en wat slecht?
“Vergeleken met de 15 beste regio’s doen we het heel goed op het vlak van opleiding en onderwijs (2de op 16), maar bengelen we achteraan inzake ondernemerschap (16de op 16) en werkgelegenheidsgraad (15de op 16). Inzake onderzoek en ontwikkeling staan we op de tiende plaats.”
De ambitie is een topregio worden. “De ambitie is om over goed tien jaar zelfs tot de vijf beste Europese regio’s te behoren.” Is dat wel realistisch?
“Andere topregio’s zijn bijvoorbeeld Finland, Zweden, Denemarken, Zuid-Nederland, West-Nederland, Beieren, Hessen en Baden-Wurtenberg. Waarom zouden wij niet kunnen wat zij wel kunnen?”
Waarom zijn dat nu al topregio’s?
“Wanneer we naar die regio’s kijken, dan zien we dat ze allemaal een lange termijnvisie- en strategie hebben, keuzes maken en de financiële middelen uittrekken om hun doelstellingen te realiseren."
En dat gaan wij nu ook doen?
“De voorbereidingen hebben twee jaar geduurd. Al dat werk resulteerde in 5 doorbraken en 20 doelstellingen die we tegen 2020 willen realiseren.”
Wie gaat daar op toezien?
“Dit is niet mijn plan maar dat van de hele regering. Daarom wordt het getekend door alle regeringspartijen, de sociale partners, de verenigde verenigingen die het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen én de Vlaamse administratie. Die zal jaarlijks een balans maken en aangeven wat goed is en waar we een tandje moeten bijsteken.”
Eric DONCKIER
Bron DS

Geen opmerkingen: