zondag 18 januari 2009

TIJDSDOCUMENT OVER GAZA

TIJDSDOCUMENT OVER GAZA

Israëlisch veiligheidskabinet aanvaardt staakt-het-vuren


TEL-AVIV - Het Israëlisch veiligheidskabinet heeft zaterdagavond een resolutie voor een eenzijdig staakt-het-vuren in de Gazastrook aanvaard. Het bestand werd met een verpletterende meerderheid goedgekeurd. Het staakt-het-vuren gaat zondag om 01.00 uur Belgische tijd


'Doel bereikt'

Israël heeft volgens premier Ehud Olmert zijn doel bereikt tijdens het militaire optreden in de Gazastrook. 'Hamas heeft een zware slag te verwerken gekregen', aldus de premier. 'Het militaire potentieel van Hamas is serieus verzwakt. De leiders verstoppen zich. Veel mannen werden gedood en tientallen tunnels werden gebombardeerd', zei Olmert, die benadrukte dat het aantal raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook werd teruggedrongen.

Troepen blijven in Gaza

Olmert verklaarde ook dat het Israëlische leger voorlopig in en rond Gaza gestationeerd blijft en het zal terugslaan op aanvallen van Hamas. 'Indien Hamas helemaal met de aanvallen stopt, zullen we oordelen op welk moment we ons uit de Gazastrook zullen terugtrekken', voegde Olmert eraan toe.

'Burgers gegijzeld'

De Israëlische premier richtte zich in zijn toespraak ook tot de inwoners van de Gazastrook. 'We willen onze kinderen verdedigen, en hebben het moeilijk met elk kind dat aan jullie kant gedood wordt. Jullie lijden is erg en het spijt me', aldus Olmert. Hij beschuldigde nadien Hamas van het 'gijzelen van een burgerbevolking'.

'Hamas zal wapenstilstand niet respecteren'

Een woordvoerder van Hamas liet al weten dat de radicaal-islamitische organisatie geen wapenstilstand met Israël zal respecteren indien de Israëlische troepen zich niet terugtrekken uit de Gazastrook. 'Hamas zal de aanwezigheid van één enkele soldaat in de Gazastrook niet dulden, hoe hoog de prijs ook is', aldus woordvoerder Fawsi Barhum.

Ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas is van mening dat Israël al zijn troepen uit de Gazastrook moet terug trekken.
Bron DS


Het vervolg lezen we in de Fet

Raketten uit Gaza troffen zondagmorgen het zuiden van Israël, ondanks de beslissing van het Israëlisch veiligheidskabinet tot een eenzijdig staakt-het-vuren. Het bleef enkele uren rustig in Gaza, maar Hamas lijkt nu zijn woord te houden zich te blijven verzetten.
Minuten voor de persconferentie werden evenwel nog raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Hamas liet onmiddellijk na het afkondigen van het staakt-het-vuren eveneens weten dat ze het bestand niet aanvaarden. 'Een einde van de bombardementen is geen einde van de agressie en de bezetting', zei een Hamas-woordvoerder aan persagentschap Reuters. 'Een bezetting is een oorlogsdaad. We geven ons verzet niet op.'
Hamas bekritiseert eveneens de aanpak van Israël, die kiezen voor een unilaterale aanpak in plaats van via Egypte te onderhandelen. 'Op die manier zijn ze niet verplicht hun troepen terug te trekken', zei de Hamas-woordvoerder nog.

Geen opmerkingen: