donderdag 5 februari 2009

GODSDIENSTVRIJHEID IN MOSLIMLANDEN

GODSDIENSTVRIJHEID IN MOSLIMLANDEN


Iran arresteert 50 christenen
30-01-2009 - kerkredactie - reformatorisch dagblad
De Iraanse politie heeft op 21 januari mogelijk vijftig christenen gearresteerd. Dat hebben Iraanse bronnen van persbureau Compass Direct meegedeeld, meldt Open Doors.
Alleen al in Teheran zouden tien christenen zijn opgepakt. Jamal Ghalishorani (49) en zijn vrouw Nadereh Jamali uit Teheran werden ’s morgens vroeg door de politie van hun bed gelicht. Het is niet bekend waar zij zich nu bevinden.
Het echtpaar was lid van een huiskerk. Jamal is al dertig jaar christen en zijn vrouw vijftien jaar. Hun dochtertje van dertien is bij familie ondergebracht.
Volgens een Iraanse bron van het persbureau zijn de aanhoudingen onderdeel van een golf van arrestaties die al enige maanden duurt. Het gaat waarschijnlijk vooral om mensen die zich van de islam hebben afgekeerd, maar op 21 januari is ook een Armeense christen opgepakt, Hamik Chatsjikian. Ook zijn verblijfplaats is onbekend.
„Vroeger waren er golven van ongelooflijke druk, maar na een poosje kwam er altijd weer een eind aan. Maar deze keer lijkt het niet op te houden”, aldus de bron van Compass Direct.
Volgens woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors zijn er de laatste tijd gevallen bekend waarbij christenen onder zware psychische en fysieke druk zijn gezet om hun een bekentenis af te dwingen en om namen van andere afvallige moslims te noemen. In het ergste geval kan een bekeerde moslim ter dood veroordeeld worden.
In september heeft het Iraanse parlement een wetsontwerp goedgekeurd dat bij afvalligheid de doodstraf verplicht stelt voor mannen. Vrouwen krijgen minimaal levenslang.
De wet moet alleen nog worden goedgekeurd door de Raad van Hoeders.

Geen opmerkingen: