zaterdag 14 februari 2009

O KOM TERUG LIEVE ZWALUWEN


O KOM TERUG LIEVE ZWALUWEN
Op deze Valentijsdag even de luchtige kant op….
Moest ik nu het peil van de minste van onze Vlaamse barden maar kunnen evenaren, ik zou een minnezang aanheffen op de tonen van dat sneeuwwit vogeltje, dat zat al op een stekeldorentje… maar dat zou, in mijn versie, een zwart-grijze zwaluw moeten zijn, die de lente voorafgaat….Of hoogstens een zanglijster, op warme zomeravonden in concurrentie met die geel gebekte zwart gerokte merelman….En dat nieit kleine vogeltje dat zich dagen aan een stuk verplaatst tegen een snelheid waar wij, Meesters der Schepping (?) maar kunnen van dromen….
Ze dragen nu een zendertje op hun kleine rug. Straks nog een kleine camera, om te filmen de zee, de bergen en de valleien, waarover ze vliegen….
Van Donker Afrika naar Vlaanderen: in vogelvlucht 2500 Km? Maakt voor die lieve diertjes een vluchtje uit van…een kleine week: vijf dagen!
Hoog tijd dus om een beetje nederiger te denken over ‘de mens’ en zijn ‘habitat’….


Lijsters en zwaluwen zijn ongekend snel


Zangvogels verplaatsen zich opvallend snel, zo hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. De wetenschappers volgden lijsters en zwaluwen.

Onderzoek wees uit dat ze zo’n 480 kilometer per dag afleggen.

Daarbij viel vooral een vrouwtjeszwaluw op. Zij vloog in april in 13 dagen van het
Amazonegebied naar de VS, een afstand van 7500 kilometer.Dat is 577 kilometer per dag. Voorheen werd altijd gedacht dat de vogels maximaal 150 kilometer per dag aflegden.

Bron Wereldkrant

Geen opmerkingen: