dinsdag 31 maart 2009

SEX ISLAM EN VROUWENONDERDRUKKING


SEKS VROUWEN ONDERDRUKKING EN ISLAM
Wat nu volgt is een verrassend realistische kijk op de islam-doctrine.
Om het even hoeveel negatiefs men kan uitdenken over de overige –ismen die de wereld geteisterd hebben (of nog teisteren) er is er geen ene die het inderdaad aangedurfd heeft om mannelijke suprematie te benadrukken…Althans zoals moslims deze verstaan….en waar wij, in het Westen, al eeuwen en eeuwen overheen zijn.
Ik zou bijna zeggen, een wezenlijk kenmerk van onze beschaving is de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Als ik dan denk aan de hoofse liefde, zou ik bijna durven stellen, dat de verering van de vrouw aan de basis ligt van alle kunstuitingen. Meer nog, sinds de Oudheid hebben wij Godinnen, feeën en elfjes, met weliswaar hier en daar een oude toverknol tussen, .maar steeds staan frêle wezentjes op gelijke, dan op hogere voet dan hun mannelijke tegenvoeters…..
Bijna blasfemerend zou ik zeggen, dat de katholieken de Maagd Maria als Moeder Gods op een zeer speciale plaats zetten, en dat zulks de versublimering is van ‘das ewige Weibliche’….
De barbaarse woestijncultuur echter…
Maar lees mee met Hoeiboei met zijn geïnspireerd betoog.

Moslimfundamentalisme is seksefundamentalisme.

De Amsterdamse socioloog Bram de Swaan heeft de fraaie these geformuleerd dat de vermeende clash of civilizations in feite een strijd is tussen de geslachten. De kern van de huidige wereldwijde multiculti-problematiek is volgens hem de patriarchaal-masculiene weerstand tegen vrouwenemancipatie.
Het probleem is dus niet zomaar de 'zuivere islam' - die islam wordt erbij gesleept omdat men argumenten behoeft om de traditionele mannenmacht te handhaven. Als het mannen uit een migrantenmilieu 'al lukt', stelt De Swaan, 'om hun handen thuis te houden, grijpen ze bij gebrek aan enig ander machtsmiddel dan maar naar de koran'.
Overal waar vrouwen onderwijs krijgen, winnen zij aan zelfbewustzijn en daalt het kindertal. Ze houden ermee op alleen maar de man en zijn voortplanting te dienen. In het Westen hebben mannen aan die revolutie kunnen wennen; immigranten echter, afkomstig uit werelddelen waar nog analfabetisme heerst, worden plots met de neus op de harde feiten gedrukt.
Hun mannelijke superioriteitsgevoel blijkt een waandenkbeeld, sekseprivileges zijn verregaand uitgebannen, en zelfs mannen moeten een diploma halen en op tijd op hun werk verschijnen, anders krijgt een ander de baan, misschien wel een meisje. En dan worden deze patriarchaal ingestelde oude en jonge mannen ook nog in allerlei afhankelijkheidssituaties geconfronteerd met vrouwen. In het ziekenhuis, bij de politie, op school, bij de gemeentelijke woningdienst en voor hun uitkering.

In De Swaans theorie vallen allerlei feiten op hun plaats: de vrouwenhaat; de toenemende behoefte vrouwen te vernederen door ze de hand te weigeren; de hoofddoeken die in Turkije niet mogen maar hier moeten; de woede jegens een succesvolle, intelligente vrouw als Ayaan Hirsi Ali; de Talibanaanslagen op leraressen.
De stelling dat de kwestie-islam in wezen om sekse draait, verheldert ook waarom multiculti-ideologie vrouwenkwesties bagatelliseren of afdoen met frases als 'zo willen die vrouwen dat zelf'. Je kunt niet tegelijkertijd feminist zijn en culturen die gebaseerd op mannelijke superioriteit, begroeten als een verrijking.

(Het eenduidige concept 'zelf willen' is sowieso problematisch: minder machtigen vervormen hun wensen langs velerlei mentale sluipwegen naar de wensen van de machtigere partij en ervaren die vervolgens als hun eigen wensen. In 1917 ondertekenden drieënveertigduizend christenvrouwen een petitie 'Geef ons het kiesrecht niet'; kiesrecht was strijdig met hun roeping: thuis te zijn. Gelukkig zagen Aletta Jacobs en haar medestrijdsters daarin geen reden om hun eisen te matigen.)

Uit: Jolande Withuis - De Vrouw Als Mens
De mythe van het sekseverschil
pag. 200-202

De Bezige Bij
Amsterdam
Geplaatst door hoeiboei op 9:54 Op de site

http://hoeiboei.blogspot.com/2009/03/moslimfundamentalisme-is.html

Geen opmerkingen: