maandag 2 maart 2009

UNIVERSITEITEN ZIJN VANDAAG WOLVEN IN SCHAAPSVACHT

Vaststelling van een eenzame (overtuigde) Flamingant: vooraleer zijn geschriften over de Muselmannen, de Is-Lam Mo-Slim, enz aan het net toe te vertrouwen, zou hij best eerst te rade gaan bij zijn Partij Hoofdbestuur. Want als ik hun standpunt lees over de nieuwe ’humanitaire regularisatiegolf’ dan denk ik bij een zeer gematigde rechtse partij te behoren. Of is het Vlaams Belang, onder druk van de omstandigheden, al zo ver gevorderd, dat het moet spreken met fluwelen handschoenen en op kousevoeten? Mij goed! Als het maar niet begint te handelen met fluwelen handschoenen!
Mijn mening gaat veel verder dan het partijstandpunt, zonder persoonlijk te willen worden. Die wilde immigratie is een pest, die moet bestreden worden met àlle middelen. Om dat te beweren ben ik in het excellente gezelschap van Rode Lowie uit Leuven.
Laat het Volk zijn stem uitbrengen! Want al wie thans anders spreekt, spreekt met voorgekauwde woorden, gehersenspoeld door gewetenloze kortzichtige volksmisleiders. Zij weten zich te moeten haasten, want de tijd die hen nog rest is zeer beperkt. Straks is het het hoe? En het waarom? voor iedereen duidelijk: als het elk voor zich zal worden!

Vals pleidooi voor humaan beleid
Uit het Ledenblad van het Vlaams Belang (Maandag)

02.03.2009 12.48u - Nadat vorige week alle erkende erediensten in dit land pleitten voor een ‘menswaardig en humaner’ asiel- en immigratiebeleid, deden dit weekeinde ook de universiteiten hun duit in het zakje.

Dat klinkt ongetwijfeld mooi, maar de vraag is of de vlag de lading wel dekt. ‘Inhumaan’ kan het asielbeleid in dit land immers niet genoemd worden. We verwijzen ter zake naar het rapport van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, dat begin vorig jaar openbaar werd gemaakt en waaruit bleek dat het lakse en inconsequente beleid (met ondermeer een soepele regularisatiepolitiek) dit land net aantrekkelijk maakt voor illegale immigranten uit alle windstreken. Nu reeds worden maandelijks niet minder dan duizend illegalen geregulariseerd, een cijfer dat door alle officiële instanties bevestigd wordt. In totaal waren er de voorbije vier jaar meer dan 40.000 regularisaties om ‘humanitaire redenen’, een statuut dat in de jaren negentig goed was voor hooguit honderd gevallen per jaar, maar de jongste jaren wel bijzonder ruim geïnterpreteerd wordt.

Met hun gratuite pleidooi voor een ‘humaan asielbeleid’ roepen kerken, moskeeën (!), en nu dus ook de universiteiten, in ieder geval een valse tegenstelling tussen de ‘goeden’ en de ‘hartenlozen’ in het leven. Iedereen is immers gewonnen voor een humaan asiel- en uitwijzingsbeleid, maar het blijft een feit dat men onmogelijk iedereen kan opvangen die zich hier aandient. Dat zou onvermijdelijk rampzalige maatschappelijke, economische en sociale gevolgen hebben die moreel niet verdedigbaar zijn tegenover het eigen volk.

Het is natuurlijk gemakkelijk om moreel verontwaardigd te zijn, als men niet bereid is de consequenties van een nog laksere immigratiepolitiek onder ogen te zien.


BRUSSEL - De Vlaamse universiteiten gaan onderlinge afspraken maken om de 'sans-papiers' onderdak te geven. Ze verhogen daarmee de politieke druk op de regering om eindelijk te beslissen over de asielzoekers die al lang hier verblijven én geïntegreerd zijn.
Van onze redacteur



Na intens overleg dit weekeinde, zetten de rectoren van de Vlaamse universiteiten via hun koepel, de VLIR, de federale regering via een gemeenschappelijke verklaring en een gezamenlijke actie onder druk om een einde te maken aan haar interne verdeeldheid over de migratie- en asielpolitiek. Dat bevestigt de Leuvense rector Marc Vervenne.

Ze willen dat de regering haar beloften uitvoert: via een rondzendbrief duidelijkheid scheppen over een individuele regularisatieregeling voor asielzoekers die hier al lang verblijven én geïntegreerd zijn. En nadien een deftig migratiebeleid uitwerken.

Een basistekst daarover ligt al maanden klaar in de regering. Open VLD enerzijds en PS en CDH anderzijds raken het maar niet eens over twee à drie punten daaruit.

De twee laatste willen ver gaan voor al wie hier is en laten weinig ruimte voor nieuwe immigratie, Open VLD wil strikter zijn voor wie al hier is en laat meer ruimte voor 'economische migratie'.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) beloofde bij zijn aantreden dat hij de zaak snel zou aanpakken. Ook hij ving bot.

Voor de asielzoekers die hier al lang zijn, blijft de onduidelijkheid huizenhoog. De toestand in het veld rot. De organisaties die de asielzoekers al maanden overtuigen 'geen domme acties' te voeren zoals hongerstakingen, verliezen hun greep er op.

Vorige week kreeg de regering al een draai om de oren van 'het geweten van de natie', de vertegenwoordigers van alle erkende godsdiensten en levensbeschouwingen (DS 23 februari). Moreel onaanvaardbaar, luidde hun verdict. Het was de eerste keer dat ze samen zo'n scherpe politieke uitspraak deden. Nu komt 'het tweede gezag in de samenleving - de universitaire gemeenschap - in het geweer. De verklaring van de Vlaamse universiteiten spoort met een vergelijkbare van de Franstalige universiteiten. Hun verklaring is een tweede morele mep voor de regering.

Premier Herman Van Rompuy gaf gisteren in de Zevende Dag toe dat 'dit wellicht het moeilijkste dossier is van deze regering'. Hij beloofde de komende week te proberen om de drie betrokken ministers tot een oplossing te brengen, 'zeker vóór de verkiezingen'.

De Vlaamse universiteiten gaan intussen onderling en met hun Franstalige collega's afspraken maken over de 'verdeling' van de opvang van de actievoerende sans-papiers. De last voor de VUB, de UCL en de ULB die ze nu opvangen, werd zwaar. Zo tonen ze dat bij hun woorden ook daden horen.

De rectoren moedigen ook de hogescholen aan zich mee te engageren in het debat.

De universiteiten zeggen dat hun eerste bijdrage in een maatschappelijk debat over migratie wetenschappelijk onderzoek is en onderwijs: die moeten de genuanceerdheid van de problematiek naar boven brengen. Maar ze bevestigen ook hun maatschappijkritische opdracht: gezagsdragers desnoods op de vingers tikken. En die is verbonden met hun humanitaire opdracht: 'Als mensen in nood aankloppen en geen uitweg meer zien, is het onze plicht hen bij te staan en met hen op vreedzame wijze oplossingen te bepleiten voor hun uitzichtloze situatie'.
GUY TEGENBOS IN DS

Geen opmerkingen: