maandag 30 maart 2009

VOX POPULI


VOX POPULI
Holland is Holland en in het verleden heb ik veel te veel aan hen gedacht (weliswaar altijd met een tikkeltje jalousie, lijk velen, hé) als aan die verwaande kaaskoppen. Met de dag begin ik me meer en meer daarover te schamen. Dat zal dan het berouw zijn, dat altijd nà de zonde komt, nooit ervoor…(H. Augustinus, kerkvader).
Onlangs hoorde ik in een tamelijk bitsig debat tussen een Nederlands Arabist en een import-Nederlander-moslim, een schraal venijnig mannetje, Groen Links, dat ‘toegeven zich te hebben vergist’, een van de vele verschillen is waarin de Westerse cultuur uitblinkt boven de Islamitische. Vandaar dat ‘de Biecht’, het zich vernederen door zijn zonden op te biechten, waarschijnlijk een typische christelijke uiting is van die beschaving?
Terzake, de vox populi van de titel. Ik had evengoed kunnen zetten: “Zonder Woorden’ bij het aanbieden van dit Elseviertje dat volgt. Want veel woorden hoeven niet. Daarom heb ik de twee laatste alinéa’s gewoon gelaten, maar in het rood gezet……
Want (doordenkertje!), denk ik bij mezelf, we spreken dezelfde taal
Weglopen uit crisisdebat levert Wilders zetels op
Partij voor de Vrijheid (PVV) blijft stijgen in populariteit. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat de partij van Geert Wilders op 32 zetels, de hoogste score sinds de leider uit de VVD stapte.
Debat tot leven
'De PVV-fractie stormde uit het Kamerdebat: een zwaktebod. Maar de actie van Wilders bleek wel de hefboom in het debat.'

Lees het Elsevier-commentaar Wilders' wegloop-act bracht debat tot leven
De belangrijkste oorzaak voor de virtuele winst van drie zetels is volgens De Hond dat veel kiezers Wilders steunen in zijn boycot van het crisisdebat deze week.
Buitenspel
De gehele PVV-fractie verliet dat debat omdat de Kamerleden vonden dat het parlement buitenspel stond.
Twee derde van de kiezers deelt die mening, een kwart stemt ermee in dat de PVV de zaal verliet. Van de PVV-kiezers steunt driekwart de wegloop-actie.
D66
Naast de PVV is D66 de enige partij die wint in de peiling. De sociaal-liberalen gaan van zeventien naar achttien zetels. De vier grootste partijen leveren allemaal een zetel in.
Het CDA daalt van 28 naar 27, de PvdA van 23 naar 22, de SP zakt van achttien naar zeventien en de VVD van zestien naar vijftien.
Doorbraak
De Hond noemt Wilders de 'kampioen van rechts'. Hij concludeert dat de PVV, die dit jaar in de peiling het aantal zetels wist te verdubbelen, definitief is doorgebroken bij de rechtse kiezers, waarvan een groot deel zijn harde standpunten over de islam voorheen als belemmering zag.
30 procent van de kiezers die zich positioneren als ‘rechts’ gaven in december aan op Wilders te stemmen, nu is dat 60 procent.
Door Luc van Kemenade

Geen opmerkingen: