zondag 19 april 2009

BESTUREN OF COUILLONEREN

BESTUREN OF COULLONEREN'

Franstaligen mogen viermaal koeioneren, Vlamingen eenmaal'
Auteur: Guy Tegenbos
COMMUNAUTAIR — BRUSSEL - Wij Vlamingen worden gediscrimineerd. De Franstaligen mogen ons vier keer 'koeioneren' en wij hen maar één keer. Dat zegt de N-VA. Ze trekt ermee naar het Grondwettelijk Hof.
Van onze redacteur

De N-VA trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen het 'misbruik' van de procedure 'belangenconflict' die toelaat dat het parlement van een gemeenschap of gewest, een federale beslissing of een beslissing van een andere gemeenschap of gewest een tijdlang lamlegt.

De N-VA klaagt aan dat men die procedures laks toepast zodat de blokkering veel langer aansleept dan wettelijk is. Ze zegt ook dat de Franstalige politici die procedures gebruiken voor zaken waarvoor ze totaal niet bevoegd zijn.

Bovenal klaagt de partij aan dat de Franstalige politici die procedure misbruiken: ze schakelen dan hun parlementen in om Vlaamse beslissingen of rechten zo lang mogelijk te blokkeren en 'de Vlamingen te koeioneren', zegt N-VA-parlementslid Ben Weyts: eerst het parlement van de Franstalige Gemeenschap, dan dat van het Waals Gewest en het Brussels Gewest, en ten slotte de Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel.

De N-VA vergelijkt dat met een 'tergend geding' dat in gewone rechtbanken tot een veroordeling kan leiden. De N-VA zegt ook dat Vlaanderen op die wijze gediscrimineerd wordt want het heeft maar één parlement en kan maar één keer iets blokkeren; de Franstaligen viermaal.

Die doen dat momenteel om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde tegen te houden, alsook het Vlaamse decreet over de inspectie over de faciliteitenscholen in de Rand rond Brussel.

Het opeenvolgend optreden van parlementen in belangenconflicten staat inderdaad haaks op de geest van de wet. Maar in de Belgische politiek geldt vaak enkel de letter van de wet. Zeker in communautaire kwesties. In het dossier BHV hebben Vlaamse regeringspartijen op een bepaald ogenblik zelfs erop aangedrongen bij de Franstaligen dat ze het belangenconflict zouden 'rekken' om 'tijd te scheppen en een oplossing te vinden.'

Bron DS


Vraag. Is er nog iemand van de 6 miljoen Vlamingen die twijfelt aan het fameus ‘belgisch niveau’? Dan mag die iemand opstaan en zich in Bruxellegaan installeren naast Manneke Pis. Hij stelle zich aan de rechterkant, want aan de linkerkant heeft Le Rwa zijn gereserveerde plaats. Een enig mooi tijdsdocument voor souvenir-jagers….vooral als over het geheeld de driekleur wordt gespreid, onder de titel ‘Only in Belgium’.

Geen opmerkingen: