dinsdag 14 april 2009

vlaanderen vlagt²


VLAANDEREN VLAGT
NIEUWSBRIEF VL² nr.157 (dinsdag 14 april 2009)

De bevlagging van de Ronde van Vlaanderen en van Parijs-Roubaix was indrukwekkend! Wie had dat in 2001 durven dromen? Het is de vrucht van bijna 8 jaar zachte acties van “Vlaanderen Vlagt”. Die pluim mogen wij, naamloze nomaden van VL², met permissie gezegd, toch wel op onze hoed steken! Wij incasseerden gekloven lippen, gebroken brillen en scheldpartijen. Ook ziekten en andere fysieke schade waren ons deel. Dank zij de vele sponsors, van de “penning van de arme weduwe” tot “baronnen van de koning”, konden wij het rooien zonder één cent subsidie van de Vlaamse autoriteiten. Tot spijt van wie ’t benijdt!

Beste,

Onze vorige acties: - Van dinsdag 31 maart tot donderdag 2 april: Wielrennen Driedaagse De Panne-Koksijde. - Op zaterdag 4 april: de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. - Op zondag 5 april: de Ronde van Vlaanderen. (Vlaanderens mooiste!). - Op woensdag 8 april: Wielrennen Gent-Wevelgem. - Op zondag 12 april: Wielrennen Parijs-Robeke (Roubaix) Meer hierover vind je soms verderop in deze Nieuwsbrief ("Zon en schaduw over Vlaanderen Vlagt").

Onze volgende acties: - Op woensdag 15 april: Wielrennen Scheldeprijs in Schoten. - Op zondag 19 april; Wielrennen Amstel Goldrace in - Op zondag 26 april: de 10 Mijl van Antwerpen.

Mogen wij vragen aan de Vlamingen wiens stulpje langs het traject staat om de leeuwenvlag uit te hangen? Of ken je iemand die daar woont? Wie zich nog wil aanmelden voor deelname: Tel/fax: 014.61.91.33 of E-post: ivan. mertens@vlaanderenvlaqt.orq .

Wandelen voor Vlaanderen: Voor het wandelen stelden we een nieuw schema op waardoor we vanaf nu een 40 steden in Vlaanderen zullen bewandelen. De frequentie ligt iets lager maar het aantal plaatsen waar men ons bezig ziet zal dus fors toenemen. Praktische informatie en aanmelden voor
meedoen: Secretariaat “Wandelen voor Vlaanderen” Grotebeekstraat, 15 2340 Beerse Tel.: +32(0)14 61 91 33 E-Post: secretariaat@wandelenvoorvlaanderen.org Webstek: www.wandelenvoorvlaanderen.org
Rekeningnummer: KBC 743-0419580-69
Zon en schaduw over Vlaanderen Vlagt
- Ook in de Driedaagse van De Panne-Koksijde en Gent-Wevelgem waren de leeuwenvlaggen overvloedig in beeld. We kregen veel aanmoedigingen en méér geldelijke steun dan gewoonlijk. Opvallend veel Franstaligen kwamen een zwaaivlaggetje vragen. Zou er dan toch iets veranderen bij onze zuiderburen?

- Op het traject van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix hebben duizenden bezitters van en leeuwenvlag hun “beestje” uitgelaten. Zoals wij soms bij een vlaggenverkoop meegeven: “Je moet die leeuw geen eten of drinken geven maar hem wel af en toe eens uitlaten!”…Goed zo en doe zo verder!

- Acties als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn extra-zware dagen voor onze vlaggeniers. Aan de start in Brugge waren we al om zeven uur in de vroege morgen present, vanuit de Kempen, het Antwerpse, het Gentse en het Waregemse. Vandaar ging het naar verscheidene “cols” in de Vlaamse Ardennen (Berendries, Ten Bossestraat…) waar nog heel wat kilometerkes te voet moesten gewandeld worden. En na afloop, bekaf, de lange weg terug naar moeders… Idem voor Parijs-Roubaix, dat zondag werd omgedoopt tot Parijs-Robeke! Ook onze trouwe Limburgers waren op post!

Wandelen voor Vlaanderen
- Wegens de vele acties (vijf op een week) waren er iets minder wandelingen.

- De boete van de politie van Sint-Truiden werd door ons betwist en “in proces getrokken”; Wij hebben zo hard getrokken dat de rechter ons gelijk gaf en besliste dat de tegenpartij ons een (bescheiden) schadevergoeding moest betalen! Dat deed deugd aan ons “jeugdig hertje”! Een waarschuwing ook voor die gemeenten met een burgemeester van dezelfde gezindheid die ons het leven wat zuur trachten te maken…

VL in de media
- Wie de rechtstreekse uitzendingen gevolgd heeft was zeker onder de indruk van het enthousiasme waarmee “de modale Vlaming” zich zonder complexen als Vlaming toonde. Je hoort dat ook aan de commentaren en leest dat in de kranten: Geen venijnige anti-Vlaamse opmerkingen meer, geen Belgische bewierokingen meer… Zelfs de Frans-Vlamingen in de Frans-Vlaamse Hel van het Noorden voelen hun Vlaamse roots kriebelen! Je zag dat ook aan de gretigheid waarmee de supporters langs de weg de kleine zwaaivlaggetjes aannamen of zich een leeuwenvlag aanschaften. “De mooiste vlag van Europa” ging als zoete broodjes van de hand!

- Het wielrennen is dé volkssport bij uitstek en de organisatoren trachten er een feest van te maken. Elke renner, landgenoot of niet, is onze aanmoediging en waardering waard en meestal gebeurt dat ook zo. Langs de kasseistroken van de Hel van het Noorden werd dit echter hier en daar ontsierd door supporters die wat te diep in het plastieken bekertje hadden gekeken.

- Dat twee Vlaamse renners die grote klassiekers wonnen is lekker meegenomen! Stijn Devolder heeft zijn portie frieten met nog van alles erbij dubbel en dik verdiend en geef Tom Boonen ook maar een flinke portie!

Uit de oude doos
Hier hernemen wij stukjes uit de vorige nieuwsbrieven van “Vlaanderen Vlagt”. We citeren uit de NIEUWSBRIEF nr. 19 van 13 april 2004: (Nog zó actueel!)

“In tegenstelling tot wat je soms in de pers leest zijn wij niet de enige vlaggenzwaaiers op sportmanifestaties! Een neveneffect van het actievoeren met VL² is de buitenkans om vele politici in levende lijve te kunnen "aanschouwen", zeker in deze verkiezingstijd.
De meeste partijen sturen hun vaandeldragers in grote getale naar de wedstrijden. Eerst mengen ze zich als een doodgewone werkmens onder de toeschouwers om dan uiteindelijk plaats te nemen op de VIP-tribune. Hun natte droom is natuurlijk om op het podium een bloemekee te mogen overhandigen aan de winnaar of aan één van de andere gelauwerden, maar als minister of partijvoorzitter komt die mooie droom meestal wel uit! Er is niemand van de journalisten die zich stoort aan deze subtiele vorm van vlaggengezwaai! Geen zure perscommentaren van :"Ze overdrijven.... Ze brengen de politiek in de sport... Ik ben beschaamd..." Integendeel: Omwille van hun volks en sportief engagement worden die politici nadien uitgenodigd in diverse showprogramma's waar ze hun vlaggengezwaai ten bate van zichzelf en van hun partij nog eens op een heel ontspannen wijze mogen overdoen! Honni soit qui mal y pense...”


Namens de hele ploeg "nomaden" van "Vlaanderen Vlagt"

De volgende nieuwsbrief is voor binnen twee weken, bij leven en welzijn.

Stuur dit e-postbericht snel door naar al de geïnteresseerden in jullie adresboek!
We nodigen iedereen uit ( en niet enkel de mensen van VL²), om lokale evenementen op te luisteren met een paar leeuwenvlaggen. Indien nodig zal Vl² logistieke steun verlenen. Wie plaatselijk een initiatief wil nemen kan ons steeds contacteren via
secretariaat@vlaanderenvlagt.org . Met jullie medewerking kan dit bericht op korte tijd verspreid worden naar duizenden adressen! Het is onze bedoeling regelmatig via E-post onze acties aan te kondigen en achtergrondinformatie te verschaffen over VL². Wij zetten door en zullen uiteraard ook aanwezig zijn op andere sportevenementen. Bezoek ook regelmatig onze webstek waar je steeds in de agenda een overzicht van onze komende acties kunt raadplegen en foto's en verslagen van de voorbije acties kunt bewonderen: http://www.vlaanderenvlagt.org
PS: Heb je ergens iets gelezen over VL², in de plaatselijke pers, in dag-, week- of maandbladen, negatief of positief ? Stuur het met de noodzakelijke verwijzingen door naar luc.dhondt2@telenet.be . Ook leuke anecdotes in verband met onze acties mag je doorsturen. Wie onlangs met onze ballon, de "Klauwaert" heeft gevaren mag gerust een kort en leuk verslag opsturen! Meer info over een ballonvaart met de Klauwaert op http://www.balloninfo.be/ .
De promotie van Vlaanderen in binnen- en buitenland door de actievoerders van "Vlaanderen Vlagt" is slechts mogelijk door het steuntje in de rug van velen. En zoals het spreekwoord zegt: "Vele kleintjes maken een groot!". Onze bankrekening is 418-9078059-72.

Geen opmerkingen: