maandag 11 mei 2009

ANGELTJES EN KEIKOPPEN

ANGELTJES EN KEI.KOPPEN
‘Zou ik durven’, dacht ik bij mezelf heel stilletjes….en na nogmaals (en zelfs een 3de maal) de blog van Angeltjes doorlopen te hebben, daar waar staat dat ‘die van de stad van A” West Vlaanderen zouden onveilig maken. En waarachtig: daar stond het de volgende dag. Foto’s van Kortrijk (o.a. de Broeltorens, aan de rand van de Groeninghe-kouter, maar dat is 700 jaar geleden) en ook van Popperinge. Popperinge!
Zou ik durven…kritiek geven? Maar is het wel ‘kritiek’ als ik hen wijs op het feit, dat Poperinge opgevoerd wordt, en Ieper niet, zoiets majesteitsschennis is, die elke recht-gehaarde Ieperling doet steigeren?
Angeltjes, we vergeven het U wel, maar tart de brave Ieperlingen geen tweede keer!
Poperinge, dat zijn de keikoppen, altijd al geweten, en dat sedert die onverlaten uit pure broodnijd, onze, de Ieperse weefgetouwen kort en klein kwamen slaan, toe, in die dagen, het fijne Ieperse laken gegeerd werd in Londen, Venetië en zelfs tot in China. Ieper was toen, met Gent en Brugge, een der drie grootste steden van het rijke Graafschap Vlaanderen, en Poperinge was maar een boerengat, waar men slechts éénmaal per jaar zat was, maar dat duurde het hele jaar. Ook de Gentenaren en de Bruggelingen kwamen onze getouwen bij wijle kapot slaan, maar dat was als gelijken onder elkaar. De Ieperlingen, daarentegen, vreedzaam en verduldig als ze waren, waren niet uit op weerwraak. Ze speelden het (toen ook al!) liever slim en vielen altijd op hun pootjes. Daarom zingt het kattenlied van ‘Maar die kat kom weer, die kon niet langer wach – geloof me dat is waar - de volgende dag was die kat weer daar…’Die meesterlijke houding van ‘laten we het slim spelen’ deed de jaloerse Poperingnaren denken dat wij juist daardoor, kinderachtig waren….
Rancuneaus als ze waren (toen al!) bedachten de Poperingnaren ons met de scheldnaam: ‘de Ieperse Kiendjes’…Gewoon uit jalouzie omdat wij in 1302 de gevreesde moordenaars van de Franse koning beletten uit te breken uit de dwangburcht, gelegen in de binnenstad, om de burgers van Brugge en die van Gent, die aan het vechten waren tegen de Franse ridders op de Groeninghe-kouter, in de rug aan te vallen. Om deze dappere Ieperse burgers een waardig aandeel in de overwinning te erkennen, zouden de Geschiedschrijvers (te beginnen met Hendrik Conscience) beter schrijven zoals het werkelijk geweest is. De Vlamingen behaalden de overwinning, dank zij het genie en de vechtlust van de Ieperlingen….
Welaan dan, Angeltjes! Nooit meer doen! Ergens Poperinge opvoeren, zonder Ieper daarboven te plaatsen!

Pssst
Het is sedertdien, dat de Burgerlijke Stand in Ieper met alle middelen, wettelijke en andere, de voornaam ‘Modest’ (de nederige) probeert te promoten. Meestal, op een zeldzame uitzondering na, vruchteloos. Dit gebruik (het promoten) gaat terug naar tijden die in nevelen gehuld zijn, maar die aansluiten bij het (verdwenen) Geslacht der Edelen die ooit het prilste begin der Tempeliers waren, wier leuzen in hun wapenschild was “Sois Modeste’. Nu is onlangs gebleken dat deze wapenspreuk afkomstig zou zijn van een zekere François Modest de Saint Jean de ter Hoge Siecken, zodat enig chauvinisme daar niet vreemd aan is. Nochtans hagt in de publiekzaal van het Iepers Raadhuis nog altijd de intrigerende tekening aan de wand “Sois Modeste’…
Dat Ieper geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, bewijst de geschiedenis van WO II. Na 4 jaar oorlog gelukte het de Kaiser Wilhem II van Pruisen niet om de stand te veroveren. Zie ‘the Ypres Salient’, de vooruitgeschoven trofee, die door de Ieperlingen tot de laatste Engelsman verdedigd werd.
Pssst II
(Ten gerieve van Angeltjes) Wie troonde er, achter het front, als verzorgingsstad (=eufemisme voor front-service in in zwaar erotische sfeer)? Het was toch wel de ‘hoppestad’ zeker! Talbot House, als uithangbord, en gewillige ‘verpleegsters’ in de achterkamertjes, zeker!
En waar werd gestreden? Doe gewoon de ronde van de militaire begraafplaatsen... Vlamertinge, ergens halfweg tussen Ieper en Poperinge, is de verste mogelijkheid. Ieper heeft de (trieste) eer de meeste begraafplaatsen te tellen.!
Pssst III
Ooit als gehoord van het Poperingiet? Waarschijnlijk niet! Maar meer dan waarschijnlijk heeft U al gehoord over het Yperiet, het dodelijk ‘mostend’-gas, die als gevolg had dat Wilhelm II niet de oorlog won, maar wel dat in WO II iedere Duitse soldaat met een gasmasker zeulde…Trouwens, de uitvinder van dat Yperiet liet het niet bij dat ene uitvindsel. Hij tekende ook nog voor het blauwzuurgas, de Zyklon B, dat geweldig aan bod komt in het Holocaustverhaal. Weet U trouwens, dat die man tussen de beide wereldoorlogen in de Nobelprijs voor de Chemie heeft gekregen? Ere dus wie ere toekomt!
Pssst IV
En, Angeltjes, als U toch ooit over Ieper (Yper, Ypres) spreekt, vergeet dan om de Liefde Gods niet te vermelden ‘Fladers Language Valley’, U weet wel, de door het FBI neergehaalde droom van Jo Lernaut en Pol Hauspie. Zij waren wel geen echte Ieperse Kiendjes (wel aangespoelde) en beter voorbeeld van ‘die kat kom weer’, bestaat er niet. Immers, de Jo heeft al zijn eerste miljoen Euro van ‘investeerders’ om te herbeginnen. Hopelijk deze keer met meer succes.

Geen opmerkingen: