dinsdag 19 mei 2009

BEZETTE GEBIEDEN ONDERZOEKSHOERNALIST GEVRAAGD


BEZETTE GEBIEDEN ONDERZOEKSHOERNALIST GEVRAAGD

De De Morgen staakt en verschijnt vandaag dus niet. Hadden ze het niet zelf gezegd, we wisten het niet! Want veel missen we niet. Krek hetzelfde staat al in al die andere gazetten, waarvan elk beweert dat ze de beste zijn….Neen, woordelijk afschrijven van elkaar zit er niet in. Maar brengt dezelfde Heilge Geest dezelfde inspiratie, soms woordelijk, en ze hebben dezelfde censuurist in dienst.
Hetzelfde non-item overkwam gisteren mijn met Ryanair huiswaarts vliegende schoonvader. Hij woont in Kortrijk. De vlucht Rome-Charleroi werd, wegens een spontane staking van het grondpersoneel; afgeleid naar Rijsel. Men verneemt dat, dedju, net voor het landen…..
Wat een meevallertje! Rijssel ligt op amper 20 Km van Kortrijk, en Charleroi op 170 Km.
Toen de bussen klaar stonden om verplicht iedereen te pendelen naar…Charleroi, heeft mijn doorgaans doodbrave schoonvader spontaan en in de taal van Molière, zijn moedertaal, een paar schietgebedekens opgezegd. Niet willen instappen? Liever met een zelfbetaalde taxi ?
(we kennen de prijs: € 15 en we geven de brave sloeber van een Noord Afrikaans taxidrijver gewoonlijk een briefje van € 20,- met de woorden ’Keep the change’ zodat onze naam bij de dispatch van dat taxibedrijf waarschijnlijk met sierlijke Arabische krullen wordt neergeschreven. Die bruine apen kunnen lief zijn, hoor! We houden ze namelijk ook liever te vriend….Dat is onze persoonlijke manier van aan ontwikkelingshulp doen, en Och God, zo dikwijls doen we die navette nu ook weer niet!)
Ho maar! Dan komt de luchtvaartpolitie erbij, want Charleroi is Charleroi en daar moeten de Walen van leven….De bus is betaald, en ginds wacht U een koffiekoek/koffie! Alorsse, ‘En voiture’! En later € 70 betalen om met een taxi van Charleroi, met al die bagage, naar Kortrijk te reizen…..
Zo ook dat berichtje in de deftige gazetten, dat Israël moet stoppen nederzettingen te bouwen in ‘de bezette gebieden’….Niemand die uitlegt wat, waar, door wie en hoe over die ‘bezette gebieden’…De tendens van het artikel is wel dat Israël iets verfoeielijk lelijks doet, en daardoor die arme Palestijnen op stang (en nog hoger) jaagt…De gazetten weten nochtans dat het geheugen van hun lezers kort is, zodat een woordje uitleg, liefst met een kaartje erbij, en liefst met het verslag van een ‘reporter te plaatse’, die liefst gesproken heeft met beide kanten van het verhaal. Dat moet dan wel een genie zijn, want iemand die en kennis heeft van de voorgeschiedenis, en naast zijn moedertaal ook Engels spreekt maar daarenboven ook beslagen is in het Arabisch (Palestijns?) dat is iemand die nog moet geboren worden, en dus niet te betalen. Vandaar de ‘gooi met de klak’. Kost nikske en de Arabische wereld komt de redactielokalen niet in brand steken….
De lezer, zegt U, Maar man! Die is toch ‘quantité négligeable’ in gans het verhaal!
Het ei is gelegd! Papa Obama heeft gekakeld (gekraaid?) en onze gazetten vallen om van bewondering.
Hoe het leven ginds werkelijk verloopt, hoe hard werkende mensen investeren in de toekomst (nederzettingen bouwen), maar bedreigd worden met bommen en raketten door ….luilakkers en zonnekloppers, die alleen zitten te wachten op manna uit de hemel en ondertussen vergaan van miserie op hun stukjes braakliggende grond…
Onderhand weten we het wel. Overal waar er ooit een beschaving heeft gebloeid, leven nu Moslims. En waar een ander volk, op basis van Internationale verdragen, een miniem stukje van hun grondgebied claimen, dat ze bezaten vòòr de islam daar beslag op legde, dat noemen ze dan ‘bezette gebieden’….
Kijk, beste mensen, ik weet ook niet alles. Maar ben wel in alles geïnteresseerd. Ga dus op zoek. Vind bij één partij beredeneerde geloofwaardige argumenten, en bij de andere partij slechts schelden en bedreigingen. Naar wie denkt U dat dan mijn sympathie gaat? Ook heb ik nog nooit gehoord van Joden die Moslims of gewone Westerlingen zouden uitgemoord hebben. Eerder het tegendeel….
En O Ja! Die ‘tweestaten-oplossing van Obama….Zie hieronder. Wedden dat het weer van ’t oude en ‘t zelfde zal worden? In de uitwerking van om het even welke oplossing, mag er maar één staat meer overblijven. En dat is niet de Joodse! De Nazi’s waren ook grote voorstander van ‘overeenkomsten’ en Stalin nog veel meer! Die maakte zelfs overeenkomst met al zijn kleinere buren, en dat Rijk noemden we toen ‘Achter het IJzeren Gordijn’….En dat liep van aan de Alpen tot aan de Oeral, inclusief het vakantieland Siberie en de Goelagh Archipel
Nu komt op ons weer een ‘gordijn’ af. Geen ijzeren, deze keer, maar een gordijn van elkaar bij de hand grijpende minaretten met de Halve Maan in top. Van de Noordpool (Reykjavik) tot het puntje van Afrika (Kaap de Goede Hoop) en van de Amerikaanse Westkust tot aan de grens van de Gele Mannetjes. Zowel te land, ter zee als in de lucht.
Wat wij als Vlamingen daartegen kunnen doen? Wel, we hebben Klokke Roeland! We kunnen de stormklok luiden….We kunnen Te Wapen! Lopen, en al de Châtillons onder ons, een herhaling voorspiegelen van de Brugse Metten, als voorbode van hun ondergang bij een nieuw Groeninghe…In de hoop dat een waarschuwing helpt; nietwaar….
Nog minder dan een maand te gaan….Want, vergeet niet: dit is ons land!


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangemaand de bouw van nederzettingen in de Palestijnse bezette gebieden stop te zetten.

De Verenigde Staten staan achter een tweestatenoplossing voor het Midden-Oosten, benadrukte Obama na een gesprek met Netanyahu vandaag in het Witte Huis.

Noodzakelijk zijn spoedige gesprekken tussen Israëli's en Palestijnen. Netanyahu zei dat hij veel belangstelling heeft voor vredesgesprekken met de Palestijnen. Israël wil de Palestijnen niet regeren. De toppolitici van beide kernmachten benadrukten nogmaals dat Iran in geen geval een kernmacht mag worden. (belga/mvdb)
18/05/09 21u36

Geen opmerkingen: