woensdag 13 mei 2009

DER DOM ZU KöLN

DER DOM ZU KöLN
Dit toekomst-verslag (want hoe moet men een gefingeerd verslag van een toekomlstige maar zekere gebeurtenis beschrijven?) is dan de tweede en ultieme belediging die deze indrukwekkende kathedraal moet ondergaan. Het zijn er misschien meerdere geweest, maar ik heb alleen kennis van de belediging die haar (de kathedraal) werd aangedaan door de Nazi’s.
Het heiligdom, dat met zijn twee spîtse vingers naar de nachtelijke hemel reikte, en blijkbaar het respect (en het beter mikken?) van de geallieerde vliegtuigen genoot, werd ‘nach Kriegsende’ aangewend tot…munitiefabriek. ‘Kijk eens’ schreeuwden de gazetten, journaals in de bioscopen en boekskens voor de brave huismoeders toen, ‘wat ’n afschuwelijke cultuurbarbaren die Nazi’s wel waren! Opengebroken vloeren, bezaaid met puin en dooraderd met smalspoor-emplacementen voor kipwagentjes’. Nog net stonden er geen dwangarbeiders de wagonnetjes te duwen! Gans de stad, zoals veel andere steden in Duitsland, lag plat en zwartgeblakerd..Men was bezig de oorlog te winen op kap van de burgers. Die zouden, als ze het overleefden, later wel goed en definitief ‘ent-nazifi-iert’ worden.
De tweede golf van heiligschennis onder de Nieuwe Nazi’s zou dus de laatste zijn….want naar moslim-gewoonte verrijst op de plaats van een christelijk heiligdom altijd een nog hogere, nog mooiere en nog indrukwekkender moskee.
De dag dat satire geen satire meer zal zijn…..dan leest U in de Köllner Beobachter wat een Ziener vandaag in zijn glazen bol zag…Merk op: de foto is getrukeerd! .

De beslissing werd met grote meerderheid in de nachtelijke vergadering na de gemeenschappelijke deelname aan het vrijdaggebed genomen. Alleen de afgevaardigden van de rechts-populistische burgerbeweging ”Onze dom – Ons leven” stemden tegen. De beweging wordt, zoals bekend, al jarenlang door de veiligheidsdienst in de gaten gehouden.

Enkele afgevaardigden van de CDU hebben waarschijnlijk blanco gestemd. De fractievoorzitter van de partij heeft zich daarvoor bij de islamitische leden verontschuldigd. Hij zou zich schamen voor het gedrag van zijn partijvrienden. Er zullen desondanks geen disciplinaire maatregelen tegen hen worden genomen, zei de gemeentepoliticus maandag n.a.v. vragen. Zoiets zou door de islamitische leden van de CDU afgelopen weekend zijn geëist. De eisen komen uit een netwerk van CDU-politici van Turkse herkomst, die vorig jaar om de verandering van de partijnaam in ”Christliche und Muslimische Demokratische Union” (CMDU) hadden verzocht.

De SPD benadrukte in haar verklaring over het besluit van de stadsraad dat het bij de afbraak van de dom niet alleen om een tot steen geworden belediging van de religieuze gevoelens van de islamitische burgers zou gaan, maar ook om de veroordeling van een fatale christelijke traditie van kruistocht en gedwongen bekering, kolonialisme en verslaving van de volkeren in de derde wereld, die haar symbool in de kerkenbouw gevonden zou hebben. De SPD-woordvoerder ziet in de beslissing van de stadsraad een duidelijke overwinning van de redelijkheid. Hij bedankte nadrukkelijk de leiders van de ”Islamitische Broederschap”, die het initiatief op gang brachten en zodoende de al lange tijd noodzakelijke correctie in het historische beeld van de stad mogelijk gemaakt zouden hebben. Het zou te danken zijn aan de islamitische medeburgers dat de grote doelen van de Verlichting, die in Duitsland nooit helemaal konden worden doorgezet, eindelijk een reële kans krijgen.

Wat betreft het laïcisme van de staat zou men overigens veel van het Turkse model kunnen leren. Een groep afgevaardigden van de SPD zal binnenkort voor een desbetreffend werkbezoek naar Kayseri, de Anatolische partnerstad van Keulen, afreizen. Bij deze verklaring sloot zich zonder voorbehoud de in het stadsparlement niet vertegenwoordigde Linke aan, ook wel bekend als ”Toscane-bolsjewiki”.

FDP en Groenen begroetten in een gemeenschappelijke verklaring de beslissing tot afbraak van de dom. Eindelijk zou het masker van het Rijnlandse obscurantisme vallen, riep de woordvoerster van het liberale partijenbondgenootschap zichtbaar geëmotioneerd in de zaal van de persconferentie. Handel en economie zouden hier alleen maar van profiteren. Groen zou toekomst hebben, geel ook! Ze sprak zich uit voor een internationaal ingesteld, multicultureel Keulen.

Als hommage aan de islamitische vrouwen van de stad droeg ze tijdens haar optreden een hoofddoek en benadrukte dat ze deze niet alleen n.a.v. de huidige gebeurtenis zou dragen, maar ook gewoon steeds vaker in het dagelijkse leven en dat ze daardoor een hele nieuwe kijk op de relaties tussen mannen en vrouwen zou hebben gekregen. Het zou voor haar een spannende ervaring zijn. Ze zou zich geenszins vernederd voelen, ze zou veelmeer het geluk van de nederigheid hebben mogen ervaren. Alleen wie zichzelf verandert blijft zichzelf trouw, maande ze ter afsluiting.

De aanbesteding voor de afbraak van de dom zou de komende dagen al bekend gemaakt worden.

("Pas op, satire!": Voetnoot volgens de perswet d.d. 23-03-2018)

Bron: www.achgut.com

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron in Het Vrije Volk

Geen opmerkingen: