woensdag 20 mei 2009

INBURGERAARS GEVRAAGD

INBURGERAARS GEVRAAGD
Want, zeg nu zelf, het Minderhedenforum is niet tevreden. De ‘inburgeraars’ ook niet, want zij komen, zelfs in de Nieuwste Editie van 2009, niet voor in de Dikke Vandaele. En wie daar niet in voorkomt, bestaat niet.
Wist U dat wij zoiets (een Minderhedenforum) hadden? Ik dacht dat het Forum Romanum, het failliete stadsdeel van Rome, dat daar al een paar duizend jaar ongebruikt bij ligt het laatste Forum was dat gemaakt werd. Niet vatbaar voor herhaling, gezien de verloedering. Schoon van ver maar ver van schoon….
En nu schijnt er weer ’n Forum in werking te zijn, en dan nog een die niet tevreden is over onze Marino. Neen, niet de Marino van Rocco Granata, die trouwens een Marina is (met het geslacht in het Italiaans wordt niet gelachen!). MarinO is mannelijk en MarinA is vrouwelijk. Marin (zonder uitgang of achtervoegsel) bestaat niet (onzijdig dus) maar ar als het bestaat zou het wijzen op een nautisch begrip, dat met geslacht of ongeslacht niets te maken heeft.
Dat Forum dus is niet content, niet over Marino (Keulen) en niet over niks of niemand.
Goed. En zouden we nu kunnen overgaan tot de orde van de dag? Als die mensen niet content zijn, waarom blijven ze dan nog? Weg wezen, en ons in vrede met onszelf laten, zou hoogst voordelig zijn. Al die mee-eters weer weg, dat zou pas een slok op de borrel scheen!
Al moeten we toegeven, nu het woord ’ontevredenheid’ nu toch gevallen is, dat ook wij, de oorspronkelijke Vlamingen, die de laatste 20-30 jaar zo breedvoerig in de kou zijn gezet, ook wij dus niet tevreden zijn van dezelfde politici als aangeduid door die van dat Forum. Maar daar wij tot hiertoe geen Forum hadden, wisten wij dat allemaal, dat van die ontevredenheid, wel, maar konden het niet voldoende uitbazuinen. Vandaar de idee om ook een Forum op de wereld te zetten. Een Waarheidsforum.
Bij deze volgt dan hier en nu een eerste greep ontevredenheid, lukraak gekozen uit de grote paardenmand met zonder bodem, waar alle ontevredenheden van de kaatste 179 jaar liggen opgeslagen. Het is een gebalde greep, een beetje zoals de Gebalde Vuist, waarin de Rode Roos van die ene nauwelijks nog ademende partij zo graag mee pronkt. Deze greep bestaat ui slechts drie woorden! Geen compleet oratorium, zoals bij dat Minderhedenforum dat aan de Klaagmuur staat. Deze 3 woorden zijn:trap het af!
En voor geval wie niet wil horen dat die dan moet voelen: jullie krijgen hoogstens de tijd tot de nacht van 7 op 8 Juni van dit jaar. Als jullie het dan niet afgetrapt zijn, trapper wij jullie er af! En dan regeert Partij Nr 7, de partij die niet eens een Forum nodig heeft, om de Waarheid te spreken….
En dat Minderhedendinges? Zal intussen waarschijnlijk de tekenen des tijds begrepen hebben. En zo niet, kunnen ze mee ‘genieten’ van onze traptechniek!....

Minderhedenforum niet mals voor Keulen

De Vlaamse regering heeft onvoldoende resultaten geboekt in haar minderhedenbeleid. Dat is de conclusie van het rapport van het Minderhedenforum. Er waren vaak goede intenties, maar de resultaten bleven uit, zo luidt de kritiek.

"Keulens beleid liet wrange smaak na"
Vooral Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld) moet het ontgelden. Zijn beleid liet volgens het Minderhedenforum "een wrange smaak na". Minister Keulen reageerde vandaag meteen en zegt dat hij de kritiek van het Minderhedenforum niet pikt.

Het Minderhedenforum analyseerde welke inspanningen de bevoegde Vlaamse ministers de afgelopen vijf jaar hebben geleverd rond etnisch-culturele diversiteit. Hoewel het forum zelf spreekt van een "verbazend mild rapport" is de kritiek soms bijzonder scherp. De algemene conclusie is dat de Vlaamse regering op verschillende domeinen inspanningen heeft geleverd, maar dat een "kordate en gezamenlijke aanpak" uitbleef. Ook de resultaten bleven uit. Etnisch-culturele minderheden blijven het bijvoorbeeld moeilijker hebben dan autochtonen op de arbeidsmarkt en de xenofobie in onze samenleving "blijft onrustwekkend hoog".

Het Minderhedenforum zoomt ook in op het beleid van de verschillende bevoegde ministers. Ook daar spaart het forum zijn kritiek niet. Zo toonde minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) wel "visie en goodwill" maar vallen de resultaten op het terrein tegen. Op het vlak van onderwijs en werk blijft de participatie van etnisch-culturele minderheden "haperen", luidt de kritiek.

"Zowel het onderwijs als het arbeidsmarktbeleid leverden de afgelopen legislatuur inspanningen maar die bleven nog te veel steken in vrijblijvende stimulansen voor cruciale actoren. Dat kan beter!", aldus het forum.

Invoering taalbereidheidsvereiste sociale woning is "trieste primeur"
Ook minister van Inburgering Marino Keulen krijgt een veeg uit de pan. Zijn beleid heeft "een wrange smaak" nagelaten, luidt de kritiek. Keulen liet volgens de organisatie "de uitwerking van een stevig structureel beleidskader slabakken".

Ook Keulens minderhedendecreet of integratiedecreet bevat volgens het forum niet de verwachte "diepgaande hertekening". Voorts plaatst het forum kanttekeningen bij het inburgeringbeleid en wordt het invoeren van een taalbereidheidsvereiste bij het toekennen van sociale woningen een "trieste primeur" genoemd.

Keulen pikt kritiek niet
Minister Keulen reageert geprikkeld op de kritiek van het Minderhedenforum. De Open Vld-minister pikt de kritiek niet. Hij wijst op het succes van zijn inburgeringsbeleid. "Grootschalig onderzoek heeft uitgewezen dat 90 procent van de inburgeraars tevreden tot zeer tevreden is over het inburgeringstraject", aldus Keulen. De Open Vld-minister geeft toe dat de statistieken over onderwijs- en arbeidsparticipatie voor etnisch-culturele minderheden nog te wensen overlaten, maar ontkent dat hij "laat betijen".

"Ik betreur het zeer dat een organisatie die gesubsidieerd wordt om de belangen van minderheidsgroepen in Vlaanderen te verdedigen, het niet over haar hart krijgt om een positieve balans op te maken voor de beleidsverantwoordelijken die minderheden de voorbije jaren voor het eerst op zo'n schaal zoveel kansen hebben gegeven", besluit Keulen. (belga/mvdb)

19/05/09 13u00 De Morgen

Geen opmerkingen: