maandag 18 mei 2009

MAROKKO ZUIGT EUROPA LEEG

MAROKKO ZUIGT EUROPA LEEG

Veertig jaar geleden begon de grote migratiestroom vanuit Marokko naar Nederland. De ‘gastarbeiders’ wilden geld verdienen voor de achterblijvers
thuis. Inmiddels leven zo’n drie miljoen Marokkanen buiten Marokko.

Foaud Haji uit Rotterdam is veertig jaar geleden geboren in het Rifgebergte, het gebied
langs de kust van de Middellandse zee waarvandaan veel mannen naar Europa zijn vertrokken. Later kwamen veel van hun gezinnen achter ze aan. Zo is ook Fouad op zijn dertiende naar Nederland gekomen. Hij bezoekt zijn vaderland nog regelmatig en is zeer kritisch op wat de
migratie het gebied heeft opgeleverd. ‘Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de migratie iets heeft opgeleverd voor de mensen in het Rifgebergte.

Je ziet mooie, grote, nieuwe huizen. De mensen die zijn achtergebleven kunnen rekenen op financiële steun’, zegt Haji. ‘Maar het nadeel is dat de regering in Rabat denkt dat deze mensen voor zichzelf kunnen zorgen. Ze laten het gebied aan hun lot over. Als je kijkt naar het democratiseringsproces, het opleidingsniveau, diepte-investeringen, de industrie, de Gezondheidszorg, dan is het Rifgebergte gewoon een achtergebleven gebied.
Meer dan 60 procent van het geld in Marokko wordt daar verdiend, maar het wordt er niet geïnvesteerd.
Dat zit mij dwars’, vertelt Fouad Haji, gemeenteraadslid in Rotterdam. Hij is net terug van een conferentie in Marokko, waar over dit probleem is gesproken. In Fouad Haji’s geboortejaar, 1969, sloten Marokko en Nederland een migratieakkoord. De Marokkaanse overheid stimuleerde de trek van arbeidskrachten vanuit het arme Rifgebergte naar het rijke Europa. Rabat hoopte de opstandige regio hiermee tot rust te brengen. Door de economische crisis in de jaren-
70 kwamen veel Marokkanen niet meer terug naar het arme gebied. Veel families kwamen
de vader achterna. Inmiddels leven zo’n drie miljoen Marokkanen buiten het land en is een flink deel van hen ook buiten Marokko geboren.

Investeren

In Frankrijk wonen een miljoen Marokkanen, in Nederland ongeveer 380.000, verder wonen ze in Spanje, Duitsland, Italië, tegenwoordig ook in de Golfstaten en Noord-Amerika. Samen sturen ze via officiële kanalen jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro naar het vaderland, zegt Marokko-onderzoeker drs. Paolo de Mas. De Mas bestudeert Marokko al meer dan dertig jaar en was tot voor kort directeur van het Nederlands Instituut Marokko in Rabat. Bovenop dat bedrag komt elk jaar ook zo’n twee miljard euro in contanten binnen, schat hij. Ook De Mas ziet dat het Rifgebergte weinig profiteert van de miljarden euro’s uit het buitenland.

De banken hebben in de steden van het Rifgebergte weliswaar kantoren geopend, maar het gestuurde geld investeren ze buiten de regio. Zelfs de geëmigreerde Marokkanen doen daaraan mee. ‘In het begin maken ze geld over naar familie, bouwen ze een nieuw huis in hun dorp. Vervolgens kijk je of je iets meer kan doen dat alleen de levenstandaard verhogen. Maar behalve het aankopen van landbouwgrond en het slaan van waterputten, investeren ze tegenwoordig ook hun geld in onroerend goed, zoals hotels of appartementen, in meer welvarende delen van Marokko.’
Duidelijk is dat de gelden uit het buitenland een belangrijke economische factor zijn voor geheel Marokko. Maar volgens De Mas is de invloed van familie in het buitenland ook in politiek en cultureel opzicht groot. ‘Zeker de migrantenregio’s zijn de afgelopen veertig jaar volstrekt omgewoeld, ook als het gaat om de levensstijl. Marokko wordt gebombardeerd door externe ideeën, normen en waarden. Bijvoorbeeld over de huwelijksleeftijd, over sex, maar ook over democratisering. Fouad Haji is blij dat nu ook in het Rifgebergte westerse ideeën over democratisering doordringen. De bevolking zou zelf iets moeten doen om haar achtergestelde positie te verbeteren, vindt hij.

Bron Wereldkrant NL

Pssst

Dit verhelderend artikel komt heel zeker niet uit de pen van een Wilders-fan. Daarvoor is het te ‘tolerant’ geschreven. Ten ware dat het juist de bedoeling was, om den volke een paar ‘inconvienent truth’–waarheden bij te brengen. Of heeft men simpelweg gepoogd aan te tonen dat ook Marokkanen, net als Lagelanders, hebzuchtige wezens zijn, en dat aldus niets menselijks hen vreemd is….

Tip: Deze website is overduidelijk: http://www.40jaarmigratie.nl/40jaar/ het is absoluut niet hun schuld dat ze hun thuisland hebben verlaten en niet meer terugwillen. Het is onze schuld, en nu moeten wij maar opdraaien voor de gevolgen….

Heu…en ja die geldstromen heeft Marokko, naar moslim gewoonte, broodnodig. Daar zonder zouden ze zelf moeten werken….Zie maar hoe het vroeger was….Armoe troef! Maar vanhet ogenblik dat er kan geleefd worden op de kap van die ongelovigen….ja dan kan er zelfs geïnvesteerd worden. Wat wil zeggen, dat de eerste levensbehoeften alsdan reeds ruimschoots voldaan zullen zijn.

Fiscus en Gerecht: er is werk aan de winkel! Ha Ja! Als er wordt toegegeven dat er minstens 5,5 miljard Euro naar daar overgepompt wordt, mag redelijkerwijze minstens het dubbele verwacht worden. Moslim-logica, ziet U, want liegen is hun 2de natuur….De helft van die, laten we zeggen 10 miljard Euro die van uit Nederland naar Marokko alleen versluisd wordt, dat te kunnen recupereren maakt in één slag al onze begrotingen weer positief….Neem dan nog het geld uit de andere Europese landen, en U zult toegeven dat Allah uitstekend voor de zijnen zorg draagt….

Europa bloedt leeg uit miljarden wonden uit slechts twee stromen die in het oog springen: de immigratie en de veel te dure petro-dollars die we broodnodig hebben voor onze industrie..En zonder die industrie geen oceanen van gelukzoekers. Zo immers houdt het systeem zichzelf in stand.

De keerzijde van het plaatje. Onze mensen, en dat zijn er ook een pak miljoenen, die onder de armoegrens leven, zouden die datzelfde spelletje kunnen spelen met Ryad of Ankara? Daar daartoe trekken om zogezegd de vuile karweitjes op te knappen, maar in plaats daarvan met vrouw en kind en kraai daar te gaan leven van een soort leefloon? Om dan ‘respect’ te eisen, zelfs voor het alcohol gebruik of homo-afwijking? Zou er voor hen in de warenhuizen speciaal varkensvlees liggen? Zouden zij hun trouwe huisdieren mogen houden? Zouden de vrouwen in hun gewone klederdracht mogen over de straat lopen? Heel alleen? Zouden ze, de beteren, mogen auto rijden?

Zo’n soort wederkerigheid is voor ons, ongelovige westerlingen, doodnormaal, want we zijn opgevoed met het spreekwoord doe nooit aan een ander wat ge niet wilt dat uzelf wordt aangedaan’…Wat in de huidige tijd beter zou vervangen worden door ‘oog om oog en tand om tand’….
..

Geen opmerkingen: