woensdag 13 mei 2009

SCHAARBEEK OF SCHARTJEBEEK ?

SCHAERBEEK OF SCHARTJE BEEK ?
Was me dat even schrikken, zeg! Het bericht van die nieuwe partij (*) in Schaerbeek (Scharbeek pour les Flamands, net zoals het Waereghem dat ik in de zestiger-jaren leerde kennen als opschrift op de noodbarak die dienst deed als station, al lang Waregem is geworden)
of was het nu het nieuws over de Kemmel-beek die sinds de Middeleeuwen het Iepers grondgebied, kant Bruggesteenweg, scheidde van dat van St Jan-Hooge-Zieken: de Schartjebeek (**) Die ‘Hoge Siecken’ stamt nog uit de tijd dat de lepra-lijders ’t Stad (’t Steedje’ zeggen wij) uit moesten, om gedwongen onderdak te vinden in ’t hospice (het Godshuis) van de zelfstandige parochie Sint Jan, aldus genaamd naar de patroonheilige Sint Jan de Doper. Die moet dan wel de eer delen met de Heilige Bartholomeüs (oorzaak of gevolg?), wier heiligenbeeld achteraan de kerk stond, en waar moeders met kinderen met huidziektjes van uren ver kwamen om ‘te dienen’, d.i. een paar kaarsjes branden, wat frankskens in den offerblok steken en wat gebeden zitten prevelen voor de voeten van de Heilige. Ge kost dat zien, aan die Heilige, dat hij wreed had afgezien: hij stond daar half-naalt, met intriestig gezicht, het hoofd schuin achterover, op blote voeten, zijn lichaam overdekt met zweren…Als kind had ik al schrik van dat beeld, want ik combineerde wat Meester vertelde over de ‘Hoge Siecken’, de melaatsen, met dat beeld en die moeders met hun kinderen. Hij was de enige Heilige, wiens kaarsstompjes ik als misdienaar niet ging roven….Ja Ja! Onnozele devotie, maar toen liepen de moeders zonder schrik in den donker over straat….En van Moren of Muzelmannen, die onze dappere ridders in de pan gingen hakken om het Heili Land te bevrijden, leerden we alleen als ’t over Godfried van Bouillon ging....
Om het even, ik schrok me rot over die FDF-streken in het plaatselijk OCMW van Schaarbeek. Althans volgens Het Nieuwsblad, die het bericht enkel in de verkiezingstijd bracht. Kwestie van de geesten e reanimeren, zeker?! Miljoenenfraude door handig gebruik (=misbruik?) te maken van het op dezelfde golflengte brengen van 2 van die o zo uitstekende belse wetten.
Wet I: wie alleen staat in ’t leven krijgt € 1100 om niets te doen, en wie met tweeën is, krijgt maar € 300 voor dezelfde prestatie.
Wet II: wie voor de Rechter, min of meer geloofwaardig, verklaart dat zijn of haar huwelijk tijdelijk problemen kent, krijgt 1° de toelating om tot rust en verzoening te komen door tijdelijk apart te gaan leven, en 2° krijgt over dat vonnis een papiertje mee, waarschijnlijk met veel stempels en evenveel fiscale zegels…De eerste maand ‘winst’ is voor de Advocaat, of voor de Partij….maar dat wordt niet met zoveel woorden gezegd….
En precies om dat papiertje is het te doen…..Want meer moet de loket-beambte van het OCMW niet in zijn dossier hebben, om vlot van€ 300 naar € 1100 te gaan…Dat alles netjes in ’t Frans, de taal van de Meesters. Nous nous connons, n’est-ce-pas?
U begrijpt het al! Ik dacht ‘alleen in Schaarbeek?’ Mens, dat kan niet! De tam-tams werken, voor zo’n dingen, nog sneller dan een GSM, maar algauw draaide ik naar de persoonlijke kant, met in mijn achterhoofd mijn eigen armzalig pensioentje als middenstander (€583,16), in de gauw te gaan verhuizen naar zo’n FDF/MR gemeente, met een vriendelijke partijgenote achter het OCMW-loket, die me vlug een hoger leefloon uitbetaalt dan waarop ik, zeker als autochtoon recht op heb….
O wat is dat belgië van ons toch een goed landje….’t Is wonderzoet, voor wie haar geen geweld en doet’….

Miljoenenfraude door fictieve scheidingen
Vrederechter: 'OCMW Schaarbeek werkt mee aan illegale constructie'
SCHAARBEEK - Gehuwde steuntrekkers in Schaarbeek krijgen al jaren onterecht 800euro extra steun dankzij een handige constructie waar het OCMW aan meewerkt. De fraude loopt in de miljoenen.
Sociaal assistenten van het Schaarbeekse OCMW manen gehuwde koppels aan om voorlopig te scheiden, omdat ze als alleenstaand gezinshoofd tot 1.100 euro steun per maand kunnen krijgen in plaats van 300 euro. Naar deze illegale praktijken voert het auditoraat-generaal van de Brusselse arbeidsrechtbank een strafonderzoek.

Eric Dierickx, Schaarbeeks vrederechter, spreekt over een georganiseerd illegaal systeem. 'Er wordt misbruik gemaakt van artikel 223 van het burgerlijk wetboek waarbij koppels voorlopig scheiden omdat er zogezegd een crisis in het huwelijk is. Met hun voorlopige scheidingsakte kunnen de partners een uitkering voor een alleenstaande losweken bij het OCMW. In de praktijk leeft het koppel gezellig samen verder. Maar ze trekken maandelijks wel 800 euro extra steun waar ze geen recht op hebben.'

Per week behandelt vrederechter Dierickx minstens drie zulke dossiers. Hij verklaart ze telkens onontvankelijk en speelt ze consequent door aan de arbeidsrechtbank. 'Het probleem bestaat al jaren. Ik bekleed deze functie sinds eind 2003 en het misbruik dateert van ervoor. Ik denk dat deze praktijken wijdverspreid zijn bij andere OCMW's, maar daarover heb ik geen gegevens. Ik heb wel met eigen ogen gezien aan het loket hoe sociaal assistenten van het Schaarbeekse OCMW de procedure uit de doeken doen.'

PS-gemeenteraadslid Jean-Pierre Van Gorp, onlangs overgestapt van de MR-FDF, bevestigt dat de fraude in de miljoenen euro's loopt. 'Niet te verwonderen dat het budget van het OCMW in acht jaar tijd verdubbeld is', zegt Van Gorp. 'Het kan niet dat de OCMW-raad niet op de hoogte was van deze constructie van fictieve huwelijken.'

OCMW-raadslid Alain Duriau (PS) erkent het gesjoemel maar nuanceert. 'We moeten het onderzoek afwachten over hoe de fraude precies gebeurde. Ik heb alleszins geen directe bewijzen dat het over een georganiseerde praktijken zou gaan.'

Bron HNB


(*) Dat van die nieuwe partij was vals alarm. De Führer van het FDF (Front des Francophones) had op zeker ogenblik in paniek besloten zijn partijnaam te wijzigen, nadat er ‘flyers’ waren opgedoken die schreven over het Front des Fascistes, of, duizendmaal erger; Front des Flamands. De nieuwe naam, naar analogie met de LDD, zou geluid hebben LOM, Liste Olivier Mangain, waar tegen dan weer opgeworpen werd dat dat teveel in de richting van de persoonsverheerlijking, genre Mao, ging: l’Homme, Ecce Homo…..Aanziet de Mens, de Messias, de Zoon van God…..Dat vond zelfs hij, Olivier Mangain, een trede of twee te hoog gegrepen. Zijn Mama, zei hij, was al tevreden met de titel ‘Führer des Franctireurs’

(**) De alliteratie tussen ‘Schaarbeek’ en ‘Schartjebeek’ klonk mij niet onbekend in de oren. In mijn Iepers dialect is ‘scharten’ zo wat het synoniem van graaien, scharrelen….Ook toevallig, niet? Meester in de klas, toendertijd, legde uit, dat die beek ons duurbaar grondgebied van St Jan ‘afsneed’ als met een schaar, van de baasmakers van ’t Stad. Gelukkig maar! Het was al voldoende dat wij hun door de boeren duurbetaalde beerputten (de bô) moesten stockeren bijna ’s jaars door, zodat de nodige mest op het juiste ogenblik onder de hand was. Daarvoor waren her en der grote gemetste ‘citerns’ met lompe ijzeren ‘aalpompen’ als wegwijzers in het landschap voorzien, de ‘bô-citernes’, geliefde verhoogjes om veldheerke op te spelen, zoals in ‘De Witte van Zichem’ maar, gezien het instortingsgevaar, door de moeders streng verboden terrein verklaard. Aan de splitsing Briekeweg/Langemarkstraat stond er zo ene, in gebruik tot lang na WO II, toen de kunstmest overwon in de concurrentieslag. Waar de ‘bô’ nu naartoe gaat, is het probleem voor de Openbare Afvalstoffen Maatschappij, die er dik aan…verdient…..



Pssst 1
Ik schrijf voor mijn aanhangsels-opmerkingen nooit PS, wegens de gelijkenis van reclame maken voor de Parti Scandale.
Pssst 2
En N.B. schrijven wil ik ook niet! ‘Nota Bene’ : de gebiedende wijze van ‘noteer nu ne keer goed’ (in ’t Italiaans) vind ik pedanterig. Precies iemand die niet heeft opgelet in de les, en nu moet nablijven.
Pssst 3
In laatste instantie verneem ik; dat door dit bericht te plaatsen, het Nieuwsblad overstelpt is met aanvragen voor een Turkse en een Marokkaanse bladzijde, met veel meer-kleurenprentjes. Die bladzijden, met dergelijk voor de thuislanden interessant OCMW-nieuws, zal naar vrienden en familieleden aldaar opgestuurd worden. De redactie heeft verklaard de aanvragen welwillend te onderzoeken, altijd in de hoop ook dààr nieuwe lezers (en abonnees) te treffen. Mechelen-Brussel, bij monde van de Vicaris-Generaal, heeft deze bemoeienissen van harte toegejuicht, niet in de hoop op nieuwe ‘abonnees’ maar in de hoop het Christendom aldaar te promoten.

Geen opmerkingen: