zaterdag 30 mei 2009

STEMOPROEP VAN DE PVDA+

STEMOPROEP VAN DE PVDA+
Een of andere zwanzer moet mijn mail-adres doorgegeven hebben (of ben ik zelf geweest, in een periode van zinsverbijstering, op zoek naar nieuws direct uit de bron?) aan de meisjes en jongens van de PvdA. Zo pas kreeg ik onderstaande stemoproep binnen, volledig aan het juiste adres, zoals U weet. Ik kan niet nalaten deze geestverheffende maar totaal nietszeggende boodschap te verspreiden, een beetje aangevuld met een paar woorden in ’t rood, want misschien zou het U niet opgevallen zijn van welke kant de wind heeft gewaaid…
De namen van bepaalde publiektrekkers heb ik een beetje beklemtoond, zodat U zich, voor als deze BV’s op het scherm komen, U bijtijds een kommetje, potje of pannetje in de omgeving hebt, zodat Uw vrouw gespaard blijft om telkens het tapijt in de nieuwkuis te moeten doen. De mindere goden heb ik gelaten zoals ze zijn: mindere goden.
Al moet ik zeggen, dat die ene dame uit De Groene Waterman mij de ogen geopend heeft. Mens, wat moet het boek over François Mitterand, van Koen Dillen, daar in haar handen gebrand hebben! Eerst zo’n immens pak in de vitrine en in de voorraad, want het ging over een grote socialist (!) en dan de ontnuchtering alles te moeten wegdoen, of verkopen onder de toonbank In de eerste dagen hoop ik eens binnen te lopen in die winkel, neen, niet om iets te verteren, maar om de geneugden van die dame in het vizier te krijgen. Tot heel binnenkort, Mevrouw Diane Vangeneugden. Al zal U waarschijnlijk ondertussen diep in de shit zitten, op dat ogenblik. Shit, dat verstaat U toch? Of is dat te hoog gegrepen? Want U zult er alsdan wel wat plattkens uitzien. Hoop ik.
Bij n ader toezien ontwaar ik niet anders dan namen uit de gesubsidieerde cultuur….Zegt ook veel. Zoals mijn oude moeder het voor zei: ‘Het is vulgair, maar gesubsidieerd. Dus ’t is goed!’waarop ze iedere keer de TV uitkneep om zich te verdiepen §jaren 1960) in haar zoveelste Courths Mahler-roman. Van niveau gesproken…..

Stemoproep :: Voor een vereende sociale oppositiestem
Een aantal bekende Belgen laten hun stem horen. Ze willen dat er in het debat over de crisis en over de maatregelen tegen de crisis ook een tegendraadse visie aan bod komt, die van de PVDA+. Hieronder de tekst van hun oproep.
Het is bijna zover: 7 juni. De kiescampagne bracht een nieuwe ster aan de hemel van de landelijke politiek: de PVDA plus. Eindelijk hebben we voor dit land een robuuste linkse tegenstem die gehoord wordt, na twee decennia waarin ‘de dingen zeggen zoals ze zijn’ het monopolie was van rechts en uiterst rechts, ook in de media. (Tiens! Tiens!)
Eindelijk een tegenvisie in het debat: over de harde klappen van de crisis en de werkloosheid, over miljonairstaks en openbare bank, over het kiwimodel in de gezondheidszorg, over ongelijkheid in het onderwijs, over wachtlijsten van gehandicapten, over kleine pensioentjes. Met concrete, realistische oplossingen voor vandaag.
Er zijn duizend bochten gemaakt om de indruk te wekken dat dit geen haalbare oplossingen zouden zijn. Het neoliberalisme heeft de puinhoop van de crisis voortgebracht, maar de Wetstraat bereidt nieuwe afbraak- en besparingsscenario’s voor met het oog op de zogenaamde crisisaanpak. Even neoliberaal als van oudsher, alsof er geen alternatief zou zijn. De werknemers en sociaal zwakkeren dreigen daar opnieuw het slachtoffer van te worden. De PVDA+ daarentegen heeft het debat over de maatschappij hoog op de agenda geplaatst. Op zoek naar een samen-leving op mensenmaat. Ze heeft de (onbestaande) ideologie terug een plaats gegeven in de politiek. Niet met dogma’s maar met een frisse hantering van het principe ‘Eerst de mensen, niet de winst’.
Dat ‘spek met eieren van links’ − dixit Hugo Camps (bijgenaamd Hugo Concentratiecamps) − is tegelijk ook een sociale beweging midden tussen de mensen: in de vakbonden, in de noord-zuidorganisaties (bedoeld is de 12 miljard per jaar transferts van Vlaanderen naar Wallonia), in de zorg, in de culturele wereld, in de antiracistische beweging (van leve de import-belgen), in het onderwijs. Dat zorgt voor een andere politieke cultuur, weg van de bekvechterij, de graaicultuur, de mannetjesmakerij, de antipolitiek. (Ziedaar onze geloofsbelijdenis, samengeraapt langs hoek en kant, als ’t maar niet bij ’t Vlaams Belang is)
Politici van het volk naar het jarenlange voorbeeld van de dokters van het volk: daar stemmen wij voor. Dat belichaamt ook een oproep: niet langer als passieve toeschouwers toe te kijken hoe de Titanic (bedoeld is La Belgica, maar dat krijgen ze niet over hun lippen)zinkt, maar een sociale tegenbeweging te maken.
Wij roepen u op: doe zoals wij. Het zou geweldig deugd doen als zo’n gezamenlijke sociale oppositiestem zich zou laten horen in het parlement. Om rechts van antwoord te dienen en om vrij en ongebonden de hele linkerzijde op sleeptouw te nemen (net zoals de rattenvanger van Hameln ons dat voor deed).
Ondertekenaars stemoproep

An Nelissen (actrice),
Reinhilde Decleir (actrice),
Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen, voorzitter Democratie 2000),
Charles Ducal (dichter),
Daan Hugaert (acteur),
Lucas Catherine (auteur),
Wim Geysen, (schrijver, theatermaker),
Jan Blommaert (auteur, sociolinguistiek RUG),
Bart Stouten (presentator, dichter),
Lebuïn D’Haese (beeldend kunstenaar),
Youssef el Mousaoui (stand-upcomedian),
Fred Louckx (auteur gezondheidssociologie VUB),
Vital Schraenen (theaterregisseur),
Nico Hirtt (woordvoerder Oproep voor een democratische school, auteur),
Jos Hennes (uitgever EPO),
Dirk Adriaensens (BRussells Tribunal, SOS Irak),
Carlos Boidin (reclameman),
Marcella Baete (schrijfster),
Dominique Willaert (Victoria Deluxe),
Sabine Cocquyt (auteur),
Frans Wuytack (beeldend kunstenaar),
Jan Vromman (documentairemaker),
Luc-Desmedt (oud-directeur Humanistisch Vrijzinnige Vereniging HVV),
Dirk Celis (cultureel ondernemer),
Marc Jambers (beeldend kunstenaar),
Diane Vangeneugden (De Groene Waterman),
Eriek Verpaele (schrijver),
Joris Note (schrijver),
Lieve Peeters (cultuurprogrammator Zuiderpershuis),
Ludo De Brabander (stafmedewerker Vrede vzw),
Nigel Williams (stand-upcomedian),
Andrea Croonenberghs (actrice, muzikante).

Geen opmerkingen: