woensdag 6 mei 2009

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VRKIEZINGSPROGRAMMA
Wie onderstaand politiek programma aan de juiste partij kan toewijzen, is een opmerkzaam man.
Ik laat het bij een spelletje ‘namen noemen’. Het is zodanig ‘wollig” dat het zelfs een uitgesponnen PvdA-programma kan zijn waar een van de Van Rompy’s de hand in heeft gehad.
Aan de nietszeggendheid te zien, is het zeker niet het programma van het Vlaams Belang. Integendeel. Het is er de regelrechte antipode van…
Vlaams verkiezingsprogramma 2009

1. Vechten voor uw job
De oorzaak van de crisis is mondiaal. De mensen helpen de gevolgen ervan op te vangen is lokaal. Bedrijven die we de crisis helpen te overleven kunnen jobs veiligstellen. We doen dit met overbruggingspremies, waarborgen, betalingsuitstel voor bedrijven in moeilijkheden. We kiezen voor een overheid die haar facturen stipt betaalt.
2. Investeren in duurzame jobs
De grondstof van de toekomst is de kennis, de talenten en vaardigheden van elke Vlaming. Vlaanderen wil de motor zijn van de Europese ambitie om onze economie duurzamer te maken. Dit kan door te investeren in duurzame jobs. Daarom zetten we in op toekomstgerichte bedrijven. Dit betekent dat we kiezen voor levenslang leren volgens een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). We stimuleren innovatie, wetenschappelijk onderzoek en premies die bedrijven aanzetten duurzamer te produceren.
3. Onze bedrijven sterker maken
Bedrijven produceren ook welvaart. De overheid kan exporterende snelgroeiende bedrijven bijstaan, bijvoorbeeld via het XL Fonds. Van vervuilde bedrijfsterreinen maken we weer bloeiende bedrijfsterreinen. We ijveren voor meer stageplaatsen voor knelpuntberoepen. Kmo’s krijgen een aanpak naar maat. Ze moeten bovendien voluit kunnen genieten van de voordelen van de Europese integratie. Dit geldt ook voor landbouwbedrijven die moeten kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen.
4. Niemand achterlaten
Vlaanderen gaat niet écht vooruit als we mensen achterlaten. Voor ons telt iedereen mee. We hebben graag dat iedereen kan meedoen! We zetten mensen aan deel te nemen aan het bewegingswerk, in cultuur-en sportverenigingen. Inburgeren is een werkwoord en vraagt inspanningen van twee kanten. Het betere asiel asiel-en migratiebeleid is een gemeenschappelijk Europees beleid. Armoede, ziekte of een handicap mogen niet tot uitsluiting leiden. We gaan daarom voort met het wegwerken van de wachtlijsten, geven meer geld aan armoedebestrijding, willen de indexering van de tegemoetkoming van de zorgverzekering en een studietoelage voor het 2de kans onderwijs. Alleenstaande ouders willen we ondersteunen in de zorg voor hun gezin en hun arbeidstaak. En we onderschrijven de Europese doelstelling om het aantal vroegtijdige schoolverlaters te verminderen. Leerlingen uit kansarme groepen willen we aanzetten tot betere prestaties.
5. Ouders en kinderen alle kansen geven
Als het van CD&V afhangt, kunnen gezinnen rekenen op een beleid dat hen steunt. Door een uitstekend onderwijs dat betaalbaar blijft dankzij betere studietoelagen. Door een beperking van de schoolfactuur, door voldoende en kwaliteitsvolle (buitenschoolse) kinderopvang die aansluit op de naschoolse begeleiding. Door hulp bij de opvoeding voor wie er nood aan heeft. Door een aanvullende Vlaamse kinderbijslag die een eerste stap is naar de overheveling van de kinderbijslag naar Vlaanderen.
6. Goed en betaalbaar wonen
Een eigen huis blijft een goed spaarplan, daarom pleiten we voor ruimere renovatiepremies en minder onroerende belasting voor energiezuinige woningen. En omdat iedereen goed moet kunnen wonen, ijveren we in Vlaanderen voor een groter sociaal huurwoonaanbod, sociale verhuurkantoren die huurbetaling garanderen, zodat er meer privaat aanbod komt. En voor sociale voorzieningen in de buurt, ook op het platteland. Om zolang mogelijk in eigen huis thuis te kunnen zijn, willen we meer samenwerking tussen de thuiszorg, de dagverzorging en kortverblijf, de opvang in gastgezinnen en residentiële ouderenzorg. Daarom maken we werk van het woonzorgdecreet.
7. Energie die minder kost aan mens en milieu
We willen energie die het klimaat spaart. Met 20-20-20 heeft Europa een concreet plan: meer rationeel energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Om die doelstellingen te halen zijn bedrijven en gezinnen onze partners. Daarom stimuleren we in Vlaanderen iedereen die zijn woning isoleert. Want de goedkoopste en de meest milieuvriendelijke energie is de energie die je niet gebruikt. Meer wind-, bio- en zonne-energie maken onze energiemix rijker en duurzamer. We moedigen bedrijven aan die verantwoordelijk met energie omgaan.
8. Uw buurt veiliger en groener
Veiliger betekent voor ons: veiliger verkeer door meer en goed onderhouden fietspaden, een slimmere verkeersorganisatie en infrastructuur door te leren uit ongevallen. En een soepeler verkeersregeling die zich aanpast aan de omstandigheden. Groener betekent voor ons in elke stad binnen de 500 m een groen rustpunt en meer bossen, meer natuur waar je vrij mag wandelen en spelen.
9. Een Sterk Vlaanderen in een Sterk Europa
Besturen als goede huisvader begint bij een orthodox begrotingsbeleid: we geven geen geld uit dat er niet is. We kiezen voor een staatshervorming die stap voor stap Vlaanderen meer bevoegdheden geeft en een sterke band met Brussel vrijwaart. Dat wat lokaal beslist kan worden ook daar beslist worden. Wij willen Europa versterken in zijn rol als global actor. Alleen een sterk Europa kan het energieaanbod veiligstellen en betaalbaar houden, kan het monetaire vertrouwen versterken en de financiële controle te organiseren en de klimaatdoelstellingen 20-20-20 halen. Meer kenniseconomie, een sterk sociaal welvaartsmodel en duurzame groei en jobs. Elke Europese hervorming moet leiden tot meer slagkracht, ook voor regio’s. Vlaanderen moet zijn rol in Europa voluit spelen. Het gebruik van het Nederlands blijven wij verdedigen.
10. Tien jaar vooruit
Vlaanderen in Actie is ons toekomstplan. We hadden het klaar voor de crisis. We kunnen er niet zonder na de crisis. Daarom zullen we investeren in een ondernemend Vlaanderen, de lerende Vlaming de slimme Draaischijf, Het Medische Centrum Vlaanderen en het Groene Stadsgewest. CD&V heeft de bestuurservaring, de mensen, de visie. CD&V is daarom de beste garantie op een welvarend Vlaanderen in een sterk Europa.

Pssst
Als U tot hier bent gekomen, en alles gelezen heeft, zou U toch moeten kunnen zeggen wat er in staat, in dit programma. Ik heb het geprobeerd, maar daar mijn geestesvermogen dreigde zot te draaien, moest ik het opgeven. Als U beter doet dan ik, dan heeft U de juiste partij gevonden die past bij Uw profiel. Ik voor mij staat er zodanig veel in, dat er niets meer instaat. Door de bomen het bos niet meer zien, heet dat.
Stel daar tegenover het Vlaams Belang: die zegt: dit is ons land….Dit zijn geen 10 warrige wereldverbeteraars, maar slechts vier woorden. Die een zee van begrippen inhouden, en een oceaan van mogelijkheden. Als U er maar in gelooft!

Geen opmerkingen: