zaterdag 20 juni 2009

BLOEMLEZING DE MORGEN

BLOEMLEZING DE MORGEN

Yves Desmet, de Pauselijke Nuntius van DM:
Bovendien zit er wel een groot verschil tussen de finaliteit inzake staatshervorming tusen sp.a en N-VA, maar dat sluit niet uit dat de Vlaamse reflex van een Frank Vandenbroucke en die van de N-VA vaak gelijklopende trekjes vertonen, wat trouwens ook van het sociaal programma van beide partijen gezegd kan worden.


Klassieke media onder druk

Aan mediabedrijven en openbare omroepen om een visie te ontwikkelen die ruimer gaat dan het discours over krant, weekblad of omroep

Caroline Pauwels, directeur van het Studiecentrum Media, Informatie en Telecommunicatie (SMIT) van de Vrije Universiteit Brussel en is betrokken bij het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT), bespreekt de omwentelingen in de media.

…/…
Postmodernisme en marketingdenken manifesteren zich ook in de geschreven pers, waar lichte en zware kost zich - zo beweert men - in de ideale marketingmix evengoed (on)evenwichtig moeten verhouden. De geschreven pers beweert zich vast te klampen aan kwaliteit en een gids te zijn in een nieuwsoveraanbod . Maar dat is theorie. De meerwaardezoeker vindt zijn gading steeds meer op internationale nieuwssites. Dat houdt gevaren in: de sociale, culturele, politieke en economische kloof dreigt nog te vergroten, terwijl het publieke debat, het forum waarin de democratie gestalte krijgt en waarbij de media een levensnoodzakelijke rol spelen, overgesimplificeerd kan worden.

Aandacht voor creatie

Het leiderschap van de traditionele media wordt ten slotte ook van onderuit belaagd. 'User-generated content' (UGC) is in de mediasector een concretisering van Tofflers prosumer. UGC daagt het metier van mediamakers uit maar ook het sérieux van de traditionele actoren. Het roept vragen op over de traditionele hiërarchie tussen de journalist als professional of expert en het brede, ontvangende publiek dat ernaar snakt degelijk geïnformeerd te worden. Uiteraard bevat die UGC erg veel waardeloos gezwets, maar een blogger kan best ook een specialist ter zake zijn die zijn persoonlijke medium verkiest boven de traditionele media, omdat hij het gevoel heeft dat hij daar zijn gefundeerde mening allang niet meer kwijt kan. De audiovisuele pers zoekt vooral pittige oneliners voor de camera en in de geschreven pers doet de onzichtbare maar ijzeren hand van de marketeer feilloos haar werk.

En
In dit snel evoluerende, maar evenzeer grensvervagende medialandschap kun je de impact van de digitale omwentelingen maar beter niet onderschatten. Aan mediabedrijven en openbare omroepen om een langetermijnvisie te ontwikkelen die veel ruimer gaat dan het traditionele discours over krant, weekblad of omroep. Samenwerkingsverbanden moeten bespreekbaar zijn en afgebakend worden: tussen commerciële en publieke omroepen, tussen de culturele sector en de VRT. In de ideale marketingmix kan op zowat alle media en platformen meer plaats worden gemaakt voor diepgravende onderzoeksjournalistiek, achtergrondstukken, de betere documentaire, enzovoort.
Wie kwaliteit in de breedte en de diepte wil, heeft in de eerste plaats aandacht voor creatie. Creatie, want distributieplatformen zullen er te over zijn. Dit discours is al jaren niet louter een technologisch-deterministisch discours. De huidige ontwikkelingen worden misschien gestuurd door technologische vernieuwingen, maar het is tijd om ze in te bedden in sociale en breedmaatschappelijke doelstellingen over de maatschappij en de media die wij willen. De publieke omroep blijft daarin een belangrijke rol spelen


Commentaar I.

Yves Desmet heeft al veel ballen geslagen, meer misslagen dan andere, maar deze keer puurt hij toch, als een honingbij, allee, de nectar uit al de politieke bloemetjes langs zijn weg. Waarmee ik niet gezegd wil hebben, dat hij veel ruiten inslaat. The Oxford Wonderboy, socialist malgé-lui, Frank Vandenbrouwke heeft voldoende Vlaamse reflexen aan boord, om een heel eind, samen met een Vlaams Nationalist mee te marcheren naar de Vlaamse Ontvoogding. Dat blijkt troouwens uit de égards die hem betoond worden, zowel door de NV-A als door het Vlaams Belang. Spreekt ook in zijn voordeel, dat Franstalig belgie zo wat zijn bloed kan drinken…

Commentaar II
Hier heb ik geen commentaar, maar medelijden. Diep en welgemeend, ja zelfs medelijden in de goede oude zin van de Mechelse Catechismus.
Die Trezebees van dat geleerd Studiecentrum loopt een beetje achter! Ze vertelt met heel geleerde woorden en met caroussel-redeneringen wat voor het kleinste kind in de straat reeds oude koek is.
De Oude Media lopen lichtjaren achter op de evolutie, die ze, verondersteld, zelf in handen zouden hebben moeten houden. YouTube, Googel, en vele anderen, zijn er het logisch gevolg van….
Zouden de Oude Media dan echt niet beseffen, dat hun plaats bij de archeologische sites is van wat ooit de ‘Industriële Revolutie’ werd geprezen? Ze doen me denken aan een interstellaire raket, die ze …met steenkool aangedreven wensen te zien.
De laatste 100 jaar is de wereld veranderd als met sneltreinvaart. Meer zelfs, als met TGV-vaart, waar 350 Km/u een slakkengangetje is, in vergelijking met treinen (denk aan het gewicht van die massa!) die aan 600 tot 800 Km/u door het landschap razen. Dan te bedenken dat mijn ouders nog de automobiel met paardentractie hebben beleefd….
En dan denk ik aan het gedicht van die “80-er, het kan best Willem Kloos geweest zijn; die een gedicht schreef over hoe verliefd hij was, op een vrouwelijk wezen, dat hij meende gezien te hebben in een hem kruisnetje en voorbijflitsende stoomtrein, die met minstens 35 Km/u door het landschap raasde….Weet dan hoe vertederd de critici waren over die wel zeer kortstondige idylle, toppunt van toenmalige dichtkunst…
Over de vergankelijkheid des levens....
Nog iets over dat ‘oversimplificeerd’ geraken. Weet die Dame niet dat we in de 21ste Eeuw leven? Dat niet alleen zij en haar consoorten een graad van ontwikkeling bereikt hebben zoals nog nooit is voorgekomen in de Geschiedenis van de mensheid, en dat allemaal dank zij het quasi goddelijke Wereld Wijde Web? Of – wat logischer is – speur ik daar een zekere graad van na-ijver in? In volkse termen uitgedrukt, omdat mijn vrouw even bevallig is als de hunne? Dat zij beschikt over even veel (of zelfs meer!) ‘sex-appeal’ als de hunne? Jongens en Meisjes, in de holibi-werld is alles mogelijk!
Kijk Dame Pauwels, (ik mag toch Dame zeggen?) laten we mekaar geen Liesbeth noemen. Moesten de media waarover U het hebt (en dan beperk ik mij tot ons eigen land Vlaanderen) het gewoon houden bij de waarheid, de naakte waarheid van de feiten , zouden dan de zaken niet ietwat beter op hun plaats vallen? Akkoord dat er een kleurtje bijkomt, als dat kleurtje maar niet de waarheid overstemt.
Akkoord dat iedereen graag zijn boterham verdient, zelfs met heel wat beleg daar op, als U maar niet het algemeen belang uit het oog verliest.
Hoe zegt U, niet duidelijk?
Is al weer typisch voor links gedraaide spilfiguren (*). Wat ik wil zeggen is: ‘First things First!’ Verlieslatende, anders gezegd, onvoldoende winst (om te overleven) genererende bedrijven, omroepen, uitgeverijen, noem maar op, kunnen toch niet op kosten van ‘t Gemeen in leven worden gehouden? De natuur leert ons dat snoeien de groei en de bloei bevordert. Waarom weigert men die lessen door te trekken tot in ’de media’?
‘Dame’ Pauwels, ik moet nog even verder. Excuseer. Op mij wachten nog andere horizonten, dan alleen de Uwe. Toch bedankt dat U mij, via DM, even hebt laten kijken in Uw binnenste ….buitenkant. Weest gegroet, vanwege
André Baert

Pssst
(*) Over dat ‘links gedraaid zijn’. Ik stond onlangs bij de molenaar (flinke man!) van ‘De Zandweghe Molen’ in Brugge (Sint Pieters), naast het U.Z. St Jan op de Oostende Steenweg, en ik stond daar met mij mond vol tanden. Wat mij meestal overkomt in het bijzijn van verstandige mensen.
Nij de koffie, na een gezellig familiefeest, konden wij zijn (gerestaureerde) molen bezoeken. Die man ziet waarschijnlijk zijn molen (en gans Brugge) liever dan zijn eigen aanminnige eega. Wat ik, persoonlijk, zeer spijtig vind. Daar stelde hij de vraag, waarom molenwieken altijd rechts draaien, in d richting van de wijzers van een uurwerk. Wie het weet, mag het zeggen.
Wel, omdat U, als U daar ooit komt (wat ik U zeker toerwens, want de keuken is voorbeeldig en de sfeer is meer dan zalig, ze is uniek : van ver wenken U de draaiende molenwieken, en binnen eet U oer-degeljk gezellig onder het gedruis van de zoevende zeilen en het grommend knarsen der molenstenen, hoog boven U in het molenlijf), wel dan zult U Marc, de molenaar van zijn-lust-en-zijn-leven, van antwoord kunnen dienen: dat komt omdat in onze streken, de bomen (beuken) rechts gedraaid, groeien. Door de beweging der aarde, zegt hij. Als men nu het molenhout links zouden doen draaien, dan zouden de vezels tegennatuurlijk, ontwinden, want ze zijn anders opgedraaid….
Als dat geen argument is, om in Vlaanderen rechts mee te draaien, wet ik het ook niet!


.

Geen opmerkingen: