maandag 22 juni 2009

GESCHIEDENISLES



GESCHIEDENIS LES
Met enige regelmaat stuit je op mensen die in Nederland anno 2009 een herhaling van Duitsland anno 1933 zien. Met het historisch besef van dergelijke mensen is het slecht gesteld.

De PVV van Geert Wilders wordt groter en groter, dus moet het gevaar dat Wilders heet, bestreden worden. Omdat het veel politici en andere opinielijders aan een echte boodschap ontbreekt, grijpt men terug op schelden. Wilders = Hitler, u kent dat wel. Sommige van deze mensen, die in hun eigen wereldje leven, denken dat ze daarmee een taboe doorbreken (...).

Een subtielere manier om precies hetzelfde te zeggen, is door een vergelijking met de Weimar Republiek te trekken; de periode in Duitsland die vooraf ging aan het Derde Rijk. Maar ook die vergelijking gaat niet op.

De politiek in de Weimar Republiek werd beheerst door twee krachten: de conservatieven en de socialisten/communisten. Beiden verwierpen democratie als regeringsvorm. Democratie was immers de regeringsvorm van het decadente Westen, de wereld van de Zivilation en niet van de Kultur.

De conservatieven wilden geen democratie, maar terugkeren naar het oude keizerrijk of een soortgelijke autoritaire vorm van regeren. Zij vormden de heersende elite in Duitsland en beheersten het ambtenarenapparaat en de rechterlijke macht, waardoor zij de democratie constant konden saboteren.

De andere groep, extreemlinks, was ook niet in democratie geïnteresseerd, maar wilde van Duitsland een Sovjetrepubliek maken naar Russisch voorbeeld.

Tussen deze twee antidemocratische uitersten in zaten machteloze sociaal-democraten en liberalen, die het vuile werk binnen Weimar mochten opknappen. De leden daarvan liepen constant het risico slachtoffer te worden van geweld en moordaanslagen uit conservatieve of communistische hoek.

Weimar is dus ten onder gegaan omdat Duitsland geen democratische traditie had en veel Duitsers überhaupt geen democratie wilden. De democratie is dus niet om zeep geholpen door Hitler: ze was al dood en Hitler was de derde hond die er met de botten vandoor ging.

Nu terug naar onze interessante tijd. Is de PVV antidemocratisch? Willen PVV-kiezers de dictatuur? Is Nederland pas sinds gisteren een democratie? Neen.

Alleen wiens historisch besef niet veel verder gaat dan dunne oppervlakkigheid ziet constant overal herhalingen van de geschiedenis.

Weimar toen en Nederland nu vergelijken heeft niets met historie te maken, maar alles met hysterie en stemmingmakerij.


Bron Het Vrije Volk
Commentaar
Hoe is Hitler in Duitsland aan de macht kunnen komen? De Weimar-Republiek! Zo hoort U het eens van een ander!
Spreekwoordelijk door een klassiek links manoeuvre : als twee honden vechten voor een been, loopt de derde er mee heen! Het Duitse Volk kende geen democratie: het was maar al te blij met een sterk centraal gezag (Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer) en het juichte, tot en met ‘Den Totalen Krieg’ de landsuitbreiding naar alle richtingen, toe. ‘Uns gehört Heut‘ das Land und Morgen die ganse Welt’. Dat zongen ze toch toen ze de wereld onder hun laarzen vertrapten!.En de Vlamingen huiverden :’Onverfranst, onverduitst’ en kregen slaag van beide kanten…..
Ziet U zo iets (dat marcheren) bij de nuchtere Hollanders (Wilders) mogelijk : Of bij de zakelijke goedmoedige Vlamingen (VB/NV-A/LDD? Uitzondering misschien gemaakt voor de Oostendse brulboei, die gestoken in een zwart fascisten-uniform, een prachtige imitatie van Mussolini zou kunnen afgeven. Dictators en sporthelden : het verschil zit hem in kleine nuances. Terwijl Jean Marie, ik moet het toegeven, nog geen vlieg kwaad zie doen. Tenzij misschien het een blauwe vlieg is…Maar die zijn, de PVV (Pest voor Vlaanderen) op kop, nog erger dan een horde tijgermiggen…
Besluit.
Ik ben ik goed gezelschap om te verklaren, dat, moest den Dolf in 1938-’39 gestorven zijn, hij niet alleen over gans Duitsland, maar over de rest van de wereld zijn standbeeld zou gekregen hebben. Sir Winston Churchill beweerde dat,tenminste in zijn mémoires, als hij sprak over ‘Herr Hitler’….Al kan ik mij van de indruk niet ontdoen, dat hij daarmee zijn eigen glorie, als overwinnaar van die onsterfelijke held, probeerde ietwat ‘auf zu kricken’….Maar gezegd is gezegd! En wij zitten met de brokken.
Het valt mij trouwens op, dat nergens ter wereld zoveel gefilmd en geschreven wordt over WO II als in het Verenigd Koninkrijk. Ze kunnen er gewoon niet over zwijgen. En ook bij Moedertje Rusland kan er niet over gezwegen worden! Ook een manier om aan nationalisme te doen! Alleen Frankrijk is verbroederd als geen een! Van aartsvijand tot boezemvriend. Dat moet deugd doen aan de harten van al die gesneuvelden! En zo kom ik tot die andere massa-moordenaar, Keizer Napoleon Bonaparte (neen, niet die van Berlare in B), wiens nederlaag nog maar pas een paar dagen geleden in Waterloo (afgrijselijk klinkend voor de franscouillons! En die Leeuw staat dan nog met zijn voorpoot klauwend klaar, gericht naar het Zuiden!) met 50.000 gesneuvelden op één enkele dag….En dan vergeet ik nog Austerlitz; de Borodina en de lijken die aan elkaar geregen, tussen Moskou en Parijs onder sneeuw en ijs bevroren lagen, tot de lente kwam. JaJa, Elba, hier in de geburen, was een mooie beloning voor de verslagen massamoordenaar! …
JaJa, de Hollanders en de Vlamingen! Ze zijn geen haar beter! Stel U voor dat ze de Brabantse Omwenteling van 1830 willen terugdraaien, de Fransen uit het land gooien en een Hollands bewind weer in ere herstellen! En wat gebeurt er dan met Brüssel DC? Gaan ze dat mooie Berlaimontgebouw, dat nu asbestvrij is gemaakt, zomaar afbreken? Gaan ze al die goudhaantjes van Eurocraten het land uitwijzen? Willen ze Europa slechten? Willen ze morzels grond afnemen van de Wallo/Brux-mensen?!
Kan! De Vlamingen… ze zouden wel willen. Maar tussen droom en daad, staan wetten in de weg. En vooral; praktische bezwaren. Dat zegt ook
André Baert

Geen opmerkingen: