zaterdag 20 juni 2009

IK OOK MEESTER

IK OOK MEESTER

Afgelopen jaar hebben de Socialistische Mutualiteiten beslist om bepaalde (Franstalige) bestuurders, zijn algemene secretarissen, 'bijzondere premies' toe te kennen. Dat schrijft La Dernière Heure. De krant zegt dat die bonussen hen een maandloon opleveren "ver verwijderd van het beeld van solidareit dat aan het mutualistisch ideaal wordt toegeschreven".

De "bijzondere premies" zouden sinds 2008 een verloningssysteem vervangen via een vzw, Action francophone pour la Santé et la Solidarité (AFS). Dat systeem kreeg kritiek van de fiscus. Het bedrag van de nieuwe "bijzondere premies" zou 4.750 euro per maand bedragen, of 57.000 euro per jaar. Volgens La DH legden zij die ervan genieten het bedrag zelf vast in de raad van bestuur.

290.000 euro per jaar
Op de loonfiches van een algemene secretaris, die La DH kon inkijken, prijken sommen in de grootte van 24.500 euro per maand of 290.000 euro per jaar. Een federale secretaris, in bijvoorbeeld Luik, Namen of Luxemburg, met 20 jaar anciënniteit zou een vast bedrag van 8.400 euro per maand krijgen. Daarbovenop zou - onder meer - een dertiende maand moeten gerekend worden, een groepsverzekering die voor de algemene secretarissen oploopt tot 7.400 euro per maand, en de 57.000 bijzondere premies. Ook zijn er nog maaltijdchèques en een bedrijfsvoertuig.

De krant Le Soir schreef in april 2009 al over het verloningssysteem via de vzw ASF, waarbij toplui van het ziekenfonds een dubbele vergoeding kregen. In het artikel stond dat het systeem tot 2000 bestond in zowel Frans- als Nederlandstalig België, maar dat het sindsdien werd afgeschaft door de Vlaamse vleugel. De Franstalige vleugel deed dat dus blijkbaar pas in 2008, door het te integreren in het loon. (belga)
@ de Morgen
In het Engels heten de Belgische Socialistische Mutualiteiten : Belgian Socialist Sickness Funds. Inderdaad om ziek bij te worden.
Commentaar
Ik heb deze morgen dit artikel op mijn klembord genomen, maar ben vergeten de bron te vermelden. Sorry, dus, onbekende Grootmeester der Nederlandse Letteren! Ik ben tenslotte niet beter, zelfs helemaal niet dan Tom Boonen! Ook ik heb recht op af en toe een ‘black out’…Mijn eerlijkheid blijkt ook hieruit dat ik ‘De Morgen’ heb laten staan, aldus mijn bronnen prijsgevend. Maar U heeft het fluiten naar de naam van de opsteller….
Mijn commentaar zou zich trouwens beperkt hebben tot ongeveer die ene zin :’Meester, Meester, ik ook’
Ik begrijp er geen snars van. U wel? Men gooit, wit en zwart, met honderdduizenden Euro’s alsof het goedgekeurde peeschuiven zijn. Dat moet alleen mogelijk zijn in een land waar de gebraden kiekens U zo in de mond vliegen. In ‘Ons Land’ dus, en nader bepaald in het Zuiden des Lands. (Geen wonder dat het Regime niet tevreden was over de slogan van het Vlaams Belang Dit is Ons Land’, ze vreesden dat hun gesjoemel zou uitkomen!) Alhoewel de vriendelijke heren van de kleursyndicaten en aanverwanten bij ons blijkbaar ook van de zoete vruchten hebben mogen proeven. Waarom verneem ik over die dingen pas iets op het einde van mijn carrière? Ik had anders o zo gaarne ook mijn kandidatuur gesteld, want (voor wat betreft de ‘christelijke zuil’) met een vrolijke biecht en een lucratieve penitentie was ik er van af geweest. Van het misdaad-gevoel, niet van de centjes, dwazerik! Loonfiches tot € 24.500 per maand! Zo rijk was zelfs Craesus niet!
En dan begint mijn maag te draaien.
Zou Renders van het ACV???.....Die man is anders altijd zo nijdig. Zou dat komen omdat hij vreest zijn jobke vroeg of laat te verliezen, door de loslippigheid van zijn medeplichtigen?
Waarom in Godsnaam komen dergelijke artikel altijd nà de verkiezingen in de belangstelling, en nooit ervoor? Ik veronderstel dat dit een vraag is, waarop, naarmate de tijd vordert, vanzelf het antwoord zal komen. Alhoewel ik het U kan zeggen.
Het is omdat het kiesvee kort van geheugen is,en dom daarenboven!? Want moesten we dat allemaal (en ook die fameuze Begroting die door ‘Europa’ is afgeketst, maar daar over later), dan vrees ik dat traangas en waterkanonnen niet zouden volstaan om de massa in bedwang te houden….Zelfs zonder traktoren….
Als klein radertje in een groter geheel, kan ik alleen behulpzaam zijn in het verspreiden van dergelijke schandalige berichten. Er iets aan veranderen, alleen, kan ik niet. Daarom zal ik bij een bevriende natie, waarmee ik anders niet zo écht bevriend ben, integendeel, voor deze keer de landspreuk gaan ontlenen : ’Eendracht maakt Macht’ En daar bedoel ik mee, klaar en duidelijk, de ‘doctrine Maddens’ . Hop! Naar de +50% en…tabula rasa! Ander en beter en complete omwisseling van de gevangenisbevolking: misdadigers buiten en politiekers (van die soort!) binnen. We zouden er zelfs ons voordeel mee doen!
Wat er ook van zij, ik snap geen snars van dit gehele land, niet van zijn Leiders, niet van zijn Bevolking. Maar ik weet in ieder geval, dat iedere frank ( a Ja, ’t zijn Eiro’s geworden) die mijn lieve wederhelft in ons gezinnetje bestiert, eerlijk verdiend is in het zweet ons aanschijns. En dan zwijg ik nog over het zweet dat meer dan eens in onze handen gestaan heft! En zo hebben wij een gerust geweten.
En dat is duizend keer meer waard dan een berg gestolen goud. Dat verzekert U,
André Baert.

Pssst
Ik denk dat het sprookje van de man, die van de Goden gedaan kreeg dat alles wat hij aanraakte, in goud veranderde, ontstaan is bij de vakbonden of de mutualiteiten…

Geen opmerkingen: