zaterdag 20 juni 2009

IN DEZE LIEFDE WIL IK LEVEN EN STERVEN

IN DEZE LIEFDE WIL IK LEVEN EN STERVEN

Omdat er de laatste tijd nogal wat beroering ontstaan is over het begrip ‘Scheiding tussen Kerk en Staat’
(zelfs onze bloedeigen strijdmakkers van Angeltjes trappen terzake een ‘pion libre’)
wil ik bij deze mijn bescheiden steentje bijdragen in al deze bedenkingen. Zonder daarbij te willen de wijsheid in pacht te hebben, dat spreekt vanzelf. U kent mij.
Van de vele lessen ‘Apologetica’ die ons in onze collegetijd werden voorgehouden, weet ik er geen enkele meer. Ze waren te onnozel om aan de kiekens te geven. Ook wil ik niet flauw doen over liturgische gebruiken, die er vooral op gericht waren, en zijn, om indruk te maken. Vaderlandse plechtigheden overal ter wereld zijn niet beter. Ja, maar het zijn zaken die effectief hun nut kunnen hebben. De carnavalstoet in Rio de Janeiro heeft ook zijn nut. Maar daarbij houdt het ook op.
Waar ik echter tot op de huidige dag meer en meer van overtuigd ben, is over de Universele Waarheden die Rome, JaJa Rome voorhoudt als zouden deze bevat te zijn in ‘De 10 Geboden Gods’. De naam doet er verder niet aan toe. Samen met het gebed, dat wij Christenen ‘Het Onze Vader’ noemen zijn ze, sedert de Romeinse Tijd, de hoeksteen van onze beschaving geweest. Met ups en met nog meer downs. (Hier ga ik even voorbij aan het nut van de Franse Revolutie, maar die is, met permissie niets meer dan een voetnoot in de Geschiedenis) Terzake die 10 Geboden, of het Onze Vader, of men dat nu graag heeft of niet: of de inhoud ervan gebrekkig is, of volmaakt, of niet, dat doet er even niet toe. In die begrippen, die in elk mensenhart, zelfs bij de primitiefste volkeren,, ja zelfs bij de godloochchenaars aller tijden, geschreven staan, kan er geen sprake zijn van Kerk, of Staat, alleen al omdat zowel de Instituten Kerk als Staat uit…mensen bestaan. Tot nader order niet uit robotten!
Het Onze Vader bevat circa 50 woorden (54 om precies te zijn), ongeveer evenveel als de 10 Geboden (daar zijn het er 63, ze dateren dan ook van iets later) en ze bevatten alles wat de mens nodig heeft om in vrede en harmonie met elkaar te kunnen leven. De Amerikaanse Consitutie telt al ruim méér dan 500 woorden, en sedertdien is de vloed van wetten, wetjes, decreten en decreetjes niet meer gestopt. Iedere Overheid denkt wetten te moeten maken. Zowel de Kerk, als de Staat….Vandaar het begin der verwarring, om de bokken van de geiten te scheiden: elke groep liefhebbers staat voor de eigen wetten.
En laten we even serieus blijven in de argumentatie. U zult mij niet horen zeggen, dat de twee stellingen die ik hier verdedig, altijd en overal correct ingevuld geraken. Verre van, zelfs! Maar het is niet omdat er mensen in water verdrinken, dat water niet broodnodig is om ze in leven te houden….
Laten we even naar de teksten grijpen.
De 10 Geboden (Versie Mechelse Catechismus (!)
1. Bovenal bemint één God
2. Vloek niet ijdel zweer noch spot
3. Heilig steeds de dag des Heren
4. Vader, Moeder zult gij eren
5. Doodt niet, geef geen ergernis.
6. Doe nooit wat onkuisheid is
7. Vlucht het stelen en bedriegen
8. Ook de achterklap en ’t liegen
9. Wees steeds kuis in Uw gemoed
10. En begeert nooit iemands goed.


Het Onze Vader
Onze Vader, die in de hemelen zijt,
Geheiligd zij Uw Naam
Uw rijk kome,
Uw wil geschiedde op aarde
zoals in de Hemel.
Geef os heden ons dagelijks brood,
En vergeef ons onze schulden,
Gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaar
En leidt ons niet in bekoring
Maar verlos ons van het Kwade. Amen.

Hebben jullie daar ergens zien staan, dat een van die ideale ‘richtlijnen’ met geweld moet opgedrongen worden aan anderen? De Paus van Rome (Och God, ook maar een mens!) verdedigt de leerstellingen van de Kerk? In ethische kwesties, bijvoorbeeld?! Dat is inmenging? Niet moeilijk om weerleggen. Ga gewoon uit van het tegenovergestelde, zoals de huidige ‘Beschaving van de Dood’: waar leidt dat op termijn naartoe? Idem dito over de aids-preventie, in Afrika bijvoorbeeld! Of denkt U dat het zo eenvoudig is voor een zwarte primitieve man of vrouw, dat blanke betweters zwaaien met voorbehoedsmiddelen, in plaats van hen, neen geen vissen te eten te geven, maar hen te leren vissen! Waarbij ‘leren vissen’ staat voor het beheren van hun eigen bodemrijkdommen….
Ongelovigen vallen natuurlijk al, bij de lectuur van de eerste woorden van beide ‘gebeden’, uit de boot en uit de lucht. Er IS geen God en er bestaat geen Vader in de Hemel. Weten ze dat echt zò`zeker want ze zijn al op al die plaatsen geweest!
Maar hebben die, laat mij ze moedwilligen noemen, aan een onmondig kind dan nog nooit begrippen moeten proberen uit te leggen, die in dat kinderverstand niet binnen konden? Voorbeeld : ‘Waarom staat de zon op in het Westen’ Voorbeeld 2: sexuele opvoeding van in de kleuterklas. Denkt U dat daarmee de losbandigheden de ‘ongelukjes’ later zullen vermeden worden? Daar zijn echt weinig bewijzen voor te vinden!
Volgens mij liggen ‘Creationisme’ en ‘Darwinisme’ perfect in elkaars verlengde…De Bijbel zelf stelt toch niet dat de wereld in één keer geschapen is! Daarvoor waren symbolisch 7 dagen uitgetrokken, of hoe wilt U dat onbeholpen mensenkinderen het werkelijke verhaal met DNA en alles eraan en erbij anders van generatie op generatie hebben overgeleverd? Zelfs in onze o zo moderne tijd gebruiken wij beeldspraak, om iets te verduidelijken…of gebruiken wij hulpmiddeltjes om iets te onthouden…Wat moet een muis denken over mensen op de maan?
Een beetje een naïef argument zou zijn: als U twijfelt aan een Opperwezen (buiten en boven alle mooie verhaaltjes) dan kunt U evengoed twijfelen aan…de Liefde. Niemand heeft die ooit gezien, gevoeld of waargenomen. We zien wel de gevolgen van de liefde, maar liefde zelf?.....En toch bestaat ze, en zouden we er zonder niet kunnen leven….
Een beter argument vind ik in, akkoord weeral een kinderlijk eenvoudig verhaal, van de schilder, die een Lijdende Christus probeerde te schilderen. De eerste maal werd er een onschuldig kind bijgeroepen, die zei ’O wat een mooie man’.Bij de tweede poging riep dat kind uit ‘wat moet die man lijden’ maar bij de derde poging zei het kind niets. Het vouwde de handjes en begon te bidden. Niet omdat het ineens gelovig was. Maar omdat de schilder een stukje van de Eeuwigheid had getoond.
Is dat nu een bewijs van het Godsbestaan? Bijlange niet. Het bewijst alleen de goedheid diep in iedere mens. Dat is een Goddelijk gevoel. Zowel voor die van kant ‘Staat’ als die van kant ‘Kerk’ En dat volstaat voor mij. In deze liefde, en blij U in het bos de bomen te hebben kunnen aantonen, wil ik leven en sterven.

Pssst
O ja! Ik vergat even! Die fameuze scheiding tussen Kerk en Staat!
Ik zou elkeen willen aanraden de Geschiedenis der Mensheid even te willen overlopen. Het is één strijd om de Macht! Na de Ouden, was er het Romeinse Rijk, daarna het Byzantijnse dat in Constantinopel zijn zetel had: Rome was toen een provincienest…De Islam overwon in het Oosten, en in het Westen groeide de invloed van Rome, dat toen de Eeuwige Stad werd genoemd, en dan kwamen ‘de duistere middeleeuwen’, de renaissance, de godsdienstoorlogen…Het was telkens niet Kerk of Staat, maar Kerk en Staat. Sedert de Franse Revolutie is het Staat en Staat geworden, hier, elders, en overal, zelfs, om niet te zeggen, voornamelijk in de Islamwereld….Maar daar is Kerk en Staat synoniem van elkaar.
Maar of de Goddelijke Wetten, die in ieder mensenhart geschreven staan, nu thuishoren langs deze of gene kant….dat laat ik aan ieders gezond verstand over.
Darwin heeft in die zin, bij uitbreiding, altijd voort gelijk. Alles is altijd evolutie
Ooit was er een tijd waarin de Paus de Koning vervloekte, en omgekeerd de Paus de Koning. Toen brachten ze beiden de Grootmeester der Tempeliers op de brandstapel, en binnen het jaar waren ze alle drie piepe-dood. Nu zie ik dat niet meer zo rap gebeuren, tussen Sarközy en Paus Ratzinger bijvoorbeeld. Want er zijn geen Tempeliers meer om te verbranden. Zelfs de brandstapel is, onder druk van ‘de mensenrechten’ geëvalueerd….

Geen opmerkingen: