zaterdag 20 juni 2009

ONZE STRATEGIE BLOOT GELEGD

________________________________________
ONZE STRATEGIE BLOOT GELEGD

Wilders creëert zijn vijanden met zorg
19-06-2009 - Cees van der Laan en Teun Lagas - Trouw
Politicus Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid profileren zich als eenzame strijders tegen de ’dreigende islamisering van Nederland’. Met succes creëert hij een vijandsbeeld, volgens wetten van de Koude Oorlog.
’Jazeker’, zegt Leon Wecke, „er is veel vergelijkbaar tussen de manier waarop vijandsbeelden werden gecreëerd tijdens de Koude Oorlog en de manier waarop Geert Wilders en zijn PVV nu de grote dreiging schetsen van een islamisering van de vrije westerse samenleving”.
Wecke (77) is gepensioneerd vredeswetenschapper, maar nog altijd actief aan het centrum voor internationaal conflict-analyse & management van de Radboud Universiteit Nijmegen. De polemoloog analyseerde in de jaren zeventig en tachtig de propagandatechnieken van de Amerikanen en hun Navo-partners tegen het dreigende communistische gevaar. Vijandsbeelden die natuurlijk net zo goed werden gehanteerd door de andere kant, de machthebbers in Moskou. Zoals sommige tegenstanders van Wilders dat nu ook doen.
Als Wilders het heeft over de dreigende islamisering en het gevecht dat zijn partij daar tegen aan het voeren is, dan heeft dat alles te maken met het oppoetsen van een vijandsbeeld voor eigen gewin, luidt de kern van de analyse van Wecke. „Wilders vergroot eerst het gevaar uit. Dan neemt hij de slachtofferrol aan, dat doet het altijd goed. Het vijandsbeeld van de islam roept hij op via de bekende propagandatechnieken, die inspelen op de beleving van gewone, gefrustreerde mensen.”
Bij de methode-Wilders is er weinig nieuws onder de zon voor Wecke, de senior universitair docent die ongetwijfeld door de PVV wordt beschouwd als lid van de verfoeide linkse elite in Nederland. Hoe bouw je zo’n vijandsbeeld op? Wecke: „Herhaling is erg belangrijk. Steeds opnieuw komt hij met dezelfde aanvallen op de islam, de Koran en de Marokkaanse jeugd. Net zo belangrijk is het simplificeren van feiten. Een eenvoudig vijandsbeeld wordt een instrument voor de gewone mens om zich toch een oordeel te kunnen vellen. Nog een ander kenmerk is dat Wilders inhaakt op de meest primaire behoeftes van mensen, zoals de behoefte om hun werk te houden. De vreemdeling komt dat werk afpakken, menen zij dan te weten”.
Is het vijandsbeeld eenmaal stevig opgebouwd onder de achterban dan geeft dat voor de bedenkers aanzienlijke voordelen. Het legitimeerde regeringen tijdens de Koude Oorlog om de defensie-uitgaven fors op te schroeven, in het geval van Wilders verschaft het hem de mogelijkheid om keiharde voorstellen te doen tegen aanhangers van de islam. Een ander voordeel: de rust en eendracht onder de eigen aanhang wordt er door verzekerd.
Een vijandsbeeld vergt onderhoud. Wilders gaat ver in het beschrijven van de gevaren van islamisering, wanneer hij een vergelijking trekt met de donkerste uren van de Tweede Wereldoorlog, toen de wereld werd bedreigd door Duitse nazi’s, Italiaanse fascisten en Japanse imperialisten. In één van zijn toespraken in de Verenigde Staten riep hij in dat verband op terug te denken aan premier Winston Churchill, die het Britse volk opriep, nooit, maar dan ook nooit te buigen voor de vijand. Wilders zei daar in mei: „Dit is waarom ik deze week in Amerika praat over het gevecht dat we in het Westen nu moeten aangaan om onze vrijheden te verdedigen”.
Wilders profileert zich als de eenzame voorvechter van het vrije woord, in de Verenigde Staten beloond met enkele freedom awards van rechts Republikeinse denktanks, maar in Groot-Brittannië aan de grens geweigerd wegens overtreding van wetten tegen haatzaaien.
Wecke over die eenzame strijd: „Het past bij zijn strategie om de martelaarsrol op te zich te nemen. De man die uitgesloten wordt door de gevestigde orde. Zijn permanente beveiliging, hoe treurig ook, helpt hem daarbij ook, het is statusverhogend”.
Het vijandsbeeld van de islam waaraan Wilders zo gedreven heeft helpen bouwen, is volgens Leon Wecke niet zomaar weer af te breken. „Dat was na de Koude Oorlog ook niet zo eenvoudig. Na de komst van Gorbatsjov duurde het nog vier of vijf jaar voordat het westen toegaf dat de Russen geen bedreiging meer vormden. Dat soort beelden ben je dus niet zomaar kwijt
Bron Iskander
Opmerkingen
Ondergetekende zat, bij de lectuur van bovenstaand epistel, te popelen van ongeduld om aan de slag te gaan. Sommige ‘niet-rechtsen’ kennen er toch wat van, om met veel woorden, aan de werkelijkheid voorbij te gaan, overtuigd als ze zijn van hun eigen grote gelijk…..

De Heer Leon Wecke (NL) is, met zekerheid aan te nemen (wat gelijk staat met geloven, wat betekent dat men iets voor waar aanvaardt op het gezag van een ander), een hoogst integer en zeer geleerd man. In bovenstaand artikel echter drukt hij zich uit als een blinde ziener die denkt dat hij iets weet, dat als bij wonder aansluit bij zijn eigen mening, maar ook bij het beschadigen van het imago van Geert Wilders, en bij deductie, voor de Vlaamse lezer, van het Vlaams Belang in Vlaanderen.
Slechts een paar kleine vraagjes, van een niet-wetenschapper, die echter met beide voeten op de grond staat, en zeker niet daar boven zweeft, vraagjes die wonderwel aansluiten bij de analyse van de Nederlandse ‘wetenschapper’ die overloopt van eigenwaan.
Stel dat hij gelijk heeft, dat Wilders op de kap van die arme moslims naar omhoog klimt: waarom wordt Wilders dan het gras niet voor de voeten gemaaid, door bijvoorbeeld de import-criminaliteit zichtbaar, goed zichtbaar hard aan te pakken? Idem dito door de bruine (maar ook de witte) werkloosheid en misbruik van de sociale vangnetten grondig uit te mesten. Idem dito de carnavalsklederdracht zoveel mogelijk van iedereen vreemdelingen inclusief verbieden? Het voortouw nemen om de Islam even meedogenloos belachelijk te maken als de katholieke godsdienst….Alhoewel het kan, natuurlijk, dat Heer Wecke de mening toegedaan is, dat ieder individu het recht heeft om lui te zijn, of het recht heeft om de bestaande Nederlandse (of Vlaamse) orde te schamperen, of het recht heeft om een vreemd samenlevingspatroon op te dringen, onder de mom van ‘godsdienstvrijheid’.
Maar als er van Overheidswege ook maar een begin van een hard maar streng beleid zou gevoerd worden het ‘morrend volk’ dat Geert Wilders nu ondersteunt (!) zou vlug weer tot rust komen….Een uitwijzing van de ergste ‘draaideur-criminelen’ bijvoorbeeld zou al een goed signaal zijn. Zowel voor de doelgroep ‘de burgers’ als voor de doelgroep ‘de daders’….Of een strenge (en repressieve) controle op het schoolverzuim…Of een camera-bewaking gevold door een soort openbaar ‘kruisigen’ van de betrokken criminelen… Denk aan de middeleeuwse schandpaal, waarbij de schuldige met hoofd en handen in een houten blok geklemd zat, tot jolijt van de voorbijgangers. O neen, er moeten geen handen afgekapt worden, noch zweepslagen uitgedeeld op marktdagen: dat is pas middeleeuws. Een ‘gefolterde’ die uit een schandblok vrij komt, zal nog geen schrammetje hebben. Enne, weetewa? Als van die gasten hun eergevoel geschonden is, dat zullen ze pas als een echte straf ervaren. Hun ‘staatus’ in de groep eenmaal onder het vriespunt gezakt, dienen ze voor de keus gesteld: aanpassen of opkrassen.
Tiens, waar heb ik dat nog gehoord?
Tweede, maar dan ook zeer pertinente vergaloppering door de ‘wetenschapper’ – en daar laat hij wel grondig in zijn kaarten kijken: de vergelijking met de Koude Oorlog.
Mag ik daaruit besluit dat het Islam-gevaar best de vergelijking doorstaat met ’het goddeloos communisme’, dat meer dan 70 jaar de helft van de wereld ofwel in de ban ofwel onder de knoet hield? .Ik zeg ‘hield’, en niet ’gehouden heeft’ omdat er over het communisme en al zijn afgeleiden, nog altijd niet in de voltooid verleden tijd kan gesproken worden. Ik denk dat betrokkene hier in zijn eigen val trapt, aangetrokken door het beeld van de val van het communisme. Hij speculeert waarschijnlijk op de collectieve zucht van verlichting die iedereen zich wel levendig zal herinneren. (Naast de kwestie argumenteren is altijd de sterkte van iemand zonder argumenten) Maar dan vergeet hij gemakshalve dat de Islam hier en nu geen reus is op lemen voeten is, en de USSR was dat wel. Althans na verloop van tijd.
Natuurlijk was, na de val van de Muur, de Koude Oorlog ook gedaan – want er was geen vijand meer!
Zoals Racine (Corneille?) het ooit schreef in zijn theaterstuk (dat trouwens ook over ‘Moren’ ging, en de mooie jongvrouw Chimène, als ik mij niet vergis. Sterk verhaal, dat stuk over die Chimène, waar de volgende versregel, gans het stuk door, tekens eindigde met het woord ‘peine’. Wat de leraar Frans toen een bewijs vormde voor de genialiteit van de schrijven, en volgens mij alleen de bloedarmoede van de Franse taal. Niet te verwonderen dat mij Ma niet content was over mijn cijfers voor de ‘Tweede Taal’, en dat in het uitgangsjaar…..)
Le combat cessa, faute de combattants’, wat, vrij vertaald wil zeggen; de strijd werd gestaakt, want er waren geen strijders meer…
Besluit.
Niet Geert Wilders kiest zijn vijanden. Zij komen vanzelf, en zijn ten strijd bereid, gekleed in een papieren, doorzichtig harnas. Hij heeft wel geluk dat ze in hoofdzaak bestaan uit (kortzichtige) bietekwieten lijk Leon Wecke. Ik denk dat die allemaal, na de volgende verkiezingen in NL, zullen verkiezen uit te wijken. Remember Thomas, het zoontje van André Leysen, de vroegere Hitler-Junge, (die thans thuis Frans spreekt), die dreigde met gans de firma uit te wijken, mocht het Vlaams Blo/Belang in Antwerpen de meerderheid halen…
De massa Vlaamse Leeuwenvlaggen komen nader, van heinde en verre. Wil Dhr Thomas Leysen nog wat geduld oefenen? Dat is de nederige vraag van
André Baeert

Pssst
Met ‘Onze strategie blootgelegd’, zijnde de titel boven dit stukje, is natuurlijk bedoeld dat nu ook het Vlaams Belang, zoals ik dat aanvoel, in zijn blootje gezet is. En dan nog wel door een Hollander! Want wat geldt voor Geert Wilders in NL, geldt, matatis mutandi, ook in Vlaanderen voor het Vlaams Belang. Met dat verschil, dat de Vlaamse Leeuwen hun boodschap moeten verkondigen van achter tralies. Waarbij ik mij de vraag stel, waarom die tralies (cordon sanitaire) gelden voor wie er vrijwillig achter blijft zitten. Ik zie het eerder omgekeerd: de kleurpartijen zitten achter de tralies die ze voor zichzelf opgetrokken hebben. Want langs hun kant is het Vrije Woord niet mogelijk en heerst er kadaverdiscipline.
Van die toestand de rest van het kiezerskorps overtuigen, is de opdracht van elke Vlaams Belanger. En dus ook van
André Baert

Geen opmerkingen: