dinsdag 30 juni 2009

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

Madrid neemt Franco
het ereburgerschap af

Madrid heeft ex-dictator Francisco Franco al zijn eretitels ontnomen. De gemeenteraad van de Spaanse hoofdstad heeft daartoe besloten, met de steun van de Conservatieve Volkspartij en de socialisten.
De oud-generaal, die in 1975 overleed na een heerschappij van 36 jaar, staat niet langer te boek als ereburgemeester en ereburger van Madrid. Verder zijn hem de ere- en de gouden stadsmedaille afgenomen. Ook Franco’s echtgenote Carmen Polo is niet langer ereburger.

Bro, De Wereldkrant

Commentaar
Onze Rode Spaanse broeders kunnen niet vergeven. Zelfs niet over de dood! Dat staat in schril contrast met de nog altijd durende verering van Lenin, in zijn glazen mausoleum in de miren van het Rode Plein. Er is een korte periode geweest waarin er gedreigd werd het stoffelijk overschot te begraven, maar daar heeft men, uit toeristische motieven, van af gezien. Wat in zekere zin wil zeggen dat de ruwe Russen een beetje beschaafder zijn dan de elitaire, maar rode Spanjaarden…..
Ze hebben ook zo bedroevend weinig om zich aan op te trekken. Geen steekhoudende ideologie. Geen glorieus verleden. Ze hebben niets, ze hebben niet eens een toekomst, als wij de geldende Europese trend mogen geloven….
Het is dus in zoverre abnormaal, dat het bijna normaal begint te lijken. Immers, in een land dat decennia lang verscheurd is geweest door een bloedige burgeroorlog, waar zij (en de communisten) de verliezers waren, kan er altijd op bijval gerekend worden door de zwaar getraumatiseerde verliezers….want eenmaal zonder tegenstrevers, zijn ze nu de Helden van Vandaag.
En de Generalissimo was inderdaad geen Ons-Lieve-Heer-Beestje….

Geen opmerkingen: