dinsdag 16 juni 2009

VOORPOST IN ACTIE

VOORPOST IN ACTIE

Voorpost op ‘blitz’-actie.

Persmededeling Voorpost 13 juni 2009 : KVS blijft taalwet overtreden – Voorpost voert actie tijdens Bruxxeldelux

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) overtreedt al jaren moedwillig de taalwet. De KVS verspreidt via post, culturele centra, bibliotheken en Vlaamse kranten en tijdschriften om de paar maanden een meertalige programmakrant over heel Vlaanderen.

De KVS is een culturele instelling die overleeft met Vlaamse subsidies en overheidsgeld. De KVS dient zich derhalve strikt aan de taalwet te houden. Sinds 2005 heeft de Verenigde Afdeling – dus de Nederlandstalige én Franstalige leden – van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) reeds meer dan 20 maal de KVS veroordeeld wegens haar overtredingen van de taalwet. De KVS heeft de adviezen van de VCT steeds naast zich neergelegd en vertikt het om eentalige Nederlandstalige programmakranten te laten drukken en te verspreiden in Vlaanderen, hierin bijgetreden door idioten van dienst zoals Brussels minister Pascal Smet die geen graten ziet in de taalwetovertreding en de VCT middeleeuws noemt.

Voor de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost is het duidelijk dat de KVS de eentaligheid van Vlaanderen ontkent en actief meewerkt aan de voortschrijdende verfransing van Vlaanderen. Hiervoor misbruikt de KVS Vlaams geld dat ze van de Vlaamse overheden ontvangt. Wij kondigden dan ook in september 2008 al aan dat wij actie zouden voeren tegen de KVS indien deze zich ook na ons schrijven ter zake aan de directie niet zou houden aan de taalwetgeving en de adviezen van de VCT.

Nu er een nieuwe Vlaamse regering in de maak is, een regering waarin toch minstens een paar ministers zouden zitten die vóór de verkiezingen de Vlaamse kaart hebben getrokken, achten wij het moment geschikt om die actie te voeren. Als de KVS zich niet aan de taalwet wil houden, verwachten wij van de Vlaamse overheid dat deze de KVS niet langer subsidieert. Om die boodschap in de verf te zetten, beklommen een aantal actievoerders van Voorpost vandaag tijdens de KVS-activiteit “Bruxxeldelux” het balkon van de Schouwburg en ontvouwden daar een spandoek met de tekst “KVS, pas de taalwet toe !”. Op hetzelfde moment deelden beneden voor het gebouw nog meer actievoerders, eveneens voorzien van een spandoek, pamfletten uit aan de voorbijgangers om dezen te wijzen op de volkomen gewettigde eisen ten aanzien van de KVS en de Vlaamse regering.

Johan Vanslambrouck
Voorzitter Voorpost

Luc Vermeulen
Actieleider
0475 / 29 57 65



Björn Roose
Persverantwoordelijke
0476 / 45 34 19

Geen opmerkingen: