dinsdag 16 juni 2009

WEVERKES KUNNEN DROMEN

WEVERKES KUNNEN DROMEN
Natuurlijk kunnen, mogen ja zelfs moeten Weverkes nu dromen. Tien dagen na hun formidabele stembusuitslag, met ‘the sky is the limit’ nog altijd fris voor ogen, kan de toekomst gepeild worden, en de stoutste dromen vooruitgeschoven
Alleen jammer dat de toekomst nog een kleine 3 jaar verder ligt (2012) en dat is een eeuwigheid in de politiek. Maar dat is voor de ‘linkse kerk’ helemaal geen bezwaar, als meteen maar gesneerd worden naar het Vlaams Belang. Hun stelling is: als iedereen mee wil (CVP/PVV/SP), als Janssens verliest, dan is Bart Dewever burgemeester van Antwerpen, met de vingers in de neus. Want Filip Dewiter is bij voorbaat uitgeteld…..Net zoals de Duitsers in januari 1942 in Stalingrad. Wat een prachtige beeldspraak! Helemaal à point en helemaal niks haatzaaierij…
Een onhandig maar o zo verleidelijk standpunt: niet ‘Alice in Wonderland’, maar Bart in Wonderland, die onder zijn Vlaams Nationalistische maar o zo democratische laars het Beest gevangen houdt. Nog even en de Holocaust komt kijken om het hoekje!
Ik droom even mee met de Heren Bart Eeckhout en Jeroen Verelst, bedenkers van onderstaand artikel uit De Morgen, er wel op wijzend dat er tussen ons twee grote verschillen gapen, nog dieper dan de verschillen die zij zien tussen Dewinter en Dewever. Ten eerste: zij worden verondersteld betaald te zijn voor hun hersenspinsels, ik niet. Ten tweede: zij redeneren als een blinde kip zonder kop, die daarenboven nog geblinddoekt is ook, en ik baseer mij op een paar kleine maar indringende feiten. Daar gaan we.

Beide tenoren hebben de kracht van hun gelijklopende overtuiging. Zij hebben eenzelfde doel voor ogen, alleen de middelen daartoe verschillen. De stap-voor-stap procedure, of het eenzijdige kordate optreden van de korte pijn die de beste is. Terwijl het begrip ‘ondemocratisch’ alleen bestaat in de fictie van hen die beducht zijn voor de radicaliteit van het Vlaams Belang, waartegen hun eigen lamzakkige houding afsteekt als het contrast tussen licht en donker. Niet in de werkelijkheid.
Als beiden het spel goed spelen, wat wil zeggen dat de CVP ingaat op de kandidatuur van Dewever (en wat zouden ze anders kunnen doen als hun coalitie dezelfde blijft zoals ze nu is? – en waartoe ze gedoemd zijn, op straffe van algehele vernietiging de volgende stemming), dan volstaat het dat Dewever verkondigt dat het Vlaams Belang net even zo democratisch is als de rest (volkomen correct) en dat Dewinter een beetje inbindt in zijn uitspraken, waardoor hij automatisch meer zal kunnen aan het woord komen in de media…Die twee komen op op een gezamenlijke lijst en wordt burgemeester die meest voorkeurstemmen haalt.
Die burgemeestersjerp zelf is echter alleen symbolisch! Wat van belang is, dat Antwerpen, de grootste Vlaamse stad, Vlaams Nationalistisch (dus goed!) bestuurd wordt. Wat automatisch een enorme repercussie zal hebben op de rest van het land. Met zelfs mogelijk een democratische (50%+1) meerderheid in het Vlaams Parlement, die dan de zelfstandigheid (groot of klein formaat) na referendum, kan uitroepen….

Kijk Heren Roeptoeters van De Morgen, laten we elkaar rendz-vous geven binnen 3 jaar, in de veronderstelling dat bij jullie dan nog het licht niet is uitgedaan. En in de veronderstelling dat er opzettelijk of niet geen massa’s treinladingen vreemdelingen met Snelbelg-paspoort in Vlaanderen en in Antwerpen gedumpt worden. Zelfs al moest ondergetekende ondertussen dit tranendal verlaten hebben (tegen zijn zin, dat wel, maar ja, 3 jaar is lang…) dan nog zal jullie zinloos geschrijf als een boemerang terugkeren tegen jullie domme kop. Want een volk kan niet vergaan, zelfs al is dat jullie liefste wens, want dan wensen jullie je eigen ondergang. Iik schreef het gisteren ook al. Jullie zijn als Vlamingen geboren, graag of niet, en als Vlamingen zullen jullie sterven. Wat mij betreft: zelfs jullie liefst zo laat mogelijk. Net als ik,

André Baert


Psst
Zijn ze toch wel vergeten de voorkeurstemmen van Filip Dewinter bij de vorige verkiezingen te vermelden, zeker!



Bart De Wever droomt van Antwerpse burgemeesterssjerp

Te oordelen naar de jongste verkiezingsuitslag is Bart De Wever (N-VA) de populairste (democratische) politicus van de stad Antwerpen. Dan begint een mens al eens te dromen: van het burgemeesterschap bijvoorbeeld. Alvast CD&V is zeker niet tegen de voortzetting van de lokale kartellijst met de überpopulaire N-VA-voorzitter als boegbeeld én uitdager voor zittend burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in 2012.

De Wever zelf ontkent niet 'dat Antwerpen mijn grote belangstelling wegdraagt en mogelijkheden biedt voor electorale verruiming'.

De 'Antwerpse roeping' van Bart De Wever is veel meer dan een aaneenrijging van geruchten en speculatie. Kijken we even naar de stembusuitslag in het kanton Antwerpen. Philip Dewinter (VB) is daar met 30.575 voorkeurstemmen de populairste politicus. Niet zo heel ver achter hem volgt Bart De Wever (25.309 stemmen), flink vóór burgemeester Patrick Janssens (sp.a, 16.397 persoonlijke stemmen), die weliswaar nauwelijks campagne voerde en niet eens lijsttrekker van zijn partij was. De rest staat zelfs niet op de finishfoto: Mieke Vogels (Groen!) haalde nog 9.410 stemmen, de Antwerpenaars van CD&V en Open Vld kregen een rammeling van de lokale kiezer.

'Mogelijkheden' in Antwerpen
Een mens zou voor minder beginnen te dromen. Links en rechts heeft De Wever de voorbije weken al een ballonnetje opgelaten, zo bevestigen bronnen binnen N-VA én CD&V aan De Morgen. Dat er 'mogelijkheden' zijn in Antwerpen, zelfs tegen de in 2006 oppermachtig gebleken Patrick Janssens en zelfs al volgen de komende lokale verkiezingen pas in 2012.

"Dit persoonlijke plebisciet van de kiezer heeft De Wever gesterkt in zijn overtuiging dat er iets kan bewegen in de stad", heet het bij een Antwerpse CD&V-politicus. "Hij spaart in ieder geval geen moeite om het lokale kartel in stand te houden, los van wat er nationaal gebeurt." De Wever zit vandaag al in de gemeenteraad, en trekt daar, ondanks zijn drukke nationale bezigheden, aardig zijn streng.

"Enige kans op burgemeesterschap"
Alvast bij CD&V, nationaal en lokaal, zijn er belangrijke stemmen die De Wever wel willen steunen in zijn vooralsnog onuitgesproken ambitie. "De cijfers geven hem gelijk", zegt een top-CD&V'er. "N-VA is nu al groter dan CD&V in de stad, en De Wever is veruit onze sterkste kandidaat. Wij hebben zelf niemand die de leiding kan nemen om Patrick Janssens geloofwaardig uit te dagen. Als Bart doorzet, dan zie ik hem de steun van CD&V verwerven. Hij is simpelweg onze enige kans op het burgemeesterschap."

Een prominente Antwerpse CD&V'er bevestigt: "De Wever is vandaag met voorsprong onze beste gok. Marc Van Peel heeft de brandende ambitie niet meer, en we moeten eerlijk durven toe te geven dat Heylen te licht weegt. Dit gezegd zijnde: drie jaar is heel erg lang, er zal nog veel water door de Schelde vloeien. Ook de populariteit van De Wever kan snel afkalven, zeker omdat er hoe dan ook eerst nog federale verkiezingen volgen."

Philip Heylen, schepen van Cultuur en huidig CD&V-boegbeeld in Antwerpen is niet opgezet met de berichten. "Flauwekul", reageert hij kortaf. Ook Heylen zal evenwel moeten toegeven dat hij in 2006 compleet door het ijs gezakt is als ambitieuze uitdager van Patrick Janssens.

Open Vld mag meedoen
Ook bij N-VA zelf zijn er de voorbije weken ogen opengegaan. "In Antwerpen is veel mogelijk. Kan Patrick Janssens zijn stunt van 2006 nog eens overdoen en heel democratisch Antwerpen achter zijn vlag scharen? Wij betwijfelen dat. Dewinter heeft anderzijds in 2006 al zijn Stalingrad beleefd en zakt sindsdien steeds dieper. Tussen beide smeltende polen zit een gat dat steeds groter wordt. Daar ligt gecumuleerd 20 procent voor het oprapen. Met alle respect, wij zien bij Open Vld of CD&V niemand die daarin kan duiken. CD&V scoort rampzalig in de grootste stad van Vlaanderen, het valt erg te betwijfelen of de partij zelfstandig nog wel voldoende volk kan mobiliseren om alle districtslijsten te vullen."

Bij N-VA gaan zelfs stemmen op om te proberen een 'democratisch monsterverbond' met CD&V én Open Vld op de been te brengen tegen de sp.a van Patrick Janssens. "Op nationaal niveau zien die partijen brood in onze analyse", heet het bij de Vlaams-radicalen. "Probleem is dat de lokale baronnen nog liever een pak slaag krijgen van Janssens dan een pas achteruit te zetten. Ze zitten liever in hun kapelletje dan dat ze dromen van een kathedraal."

"Janssens zal in 2012 uitpakken met een echte stadslijst en proberen de eerste oogst van na de 'lente van 2006' binnen te halen. Het zou prachtig zijn mocht Bart De Wever daar een democratisch alternatief tegenover kunnen stellen", besluiten ze bij N-VA. En De Wever zelf? De analyse is verleidelijk, geeft die toe, maar het is nog een beetje te vroeg om ze nu al uit te spreken. "De Antwerpse politiek draagt mijn grote belangstelling

De droom van Schiltz
Als De Wever voor de burgemeesterssjerp in Antwerpen gaat en in zijn opzet slaagt, dan maakt hij de oude droom van VU-icoon Hugo Schiltz waar: een Vlaams-nationalist op het Schoon Verdiep. In 1994 trok Schiltz naar de kiezer als kopman van de kartellijst Antwerpen '94, maar hij beet zijn tanden stuk op de taaiheid van de SP, de groei van het Vlaams Blok en de verdeeldheid van zijn kartelpartner CVP.

Op de verkiezingsavond al feliciteerde burgemeester Patrick Janssens De Wever met zijn stembusresultaat, ongevraagd en in opmerkelijke bewoordingen: "omdat dankzij hem het Vlaams-nationalisme opnieuw een democratisch gelaat gekregen heeft."

Janssens was daar naar eigen zeggen "als Vlaming en als Antwerpenaar" erg blij om. Het zal weinigen verbazen mocht topstrateeg Janssens toen al bevroeden dat diezelfde Bart De Wever over drie jaar wel eens zijn belangrijkste uitdager zou kunnen worden. (Bart Eeckhout en Jeroen Verelst)
16/06/09 06u51

Geen opmerkingen: