zondag 26 juli 2009

ALSO SPRACH ZARATUSTRA


ALSO SPRACH ZARATUSTRA
Omdat Perzië stilaan weer Perzië wil worden, en niet langer Iran/Irak onder de islam-knoet, is het misschien aangeraden om even dieper in te gaan op het verleden. En op de Perzische Beschaving, die een hoge boei kende als onze voorouders nog met pijl en boog op mammoets jaagden.
Omdat mijn hoogst persoonlijke stelling dat de Islam nog nooit iets uit zichzelf heeft gepresteerd, maar altijd heeft gevegeteerd als een parasiet op de overwonnen volkeren, ben ik even te rade gegaan bij Wikepedia over een naam die klinkt als een bel….
En waarachtig….verschijnt daar meteen de Goedmoedige in persoon….Precies alsof het Christendom ook daar al over het muurtje zou gekeken hebben…Ja! Ja!, stilaan komen we tot de oergodsdienst, waarover Marc Joris het had in Kort Manifest. U weet wel, het artikel over ‘De Klei en het Vuur’….
Lees mee met Wikepedia….
Zarathustra, Zarathoestra of Zoroaster was een Perzische profeet en de grondlegger van het zoroastrisme, de (staats)godsdienst van het Oude-Perzische Rijk. Hij was een herder en leefde in een rurale omgeving. Rond zijn 20e levensjaar voelt Zarathustra een crisis en begint hij rond te dwalen. Na tien jaar ronddwalen krijgt hij een visie van Ahura Mazda, god.
Het is niet duidelijk wanneer hij geleefd heeft; schattingen variëren van de 14e eeuw v.Chr. (gehanteerd door Iraanse nationalisten) tot rond 600 v.Chr. (gehanteerd door de Britannica). De meeste moderne wetenschappers plaatsen zijn leven tussen 1400 en 1200 voor Christus. De godsdienst die hij stichtte is een vroege vorm van monotheïsme, of eigenlijk dualisme. Er bestaat een god van het goede (Ahoera Mazda) en een god van het kwade (Angra Mainyu). De mens is ingeklemd tussen de twee en moet trachten voor het goede te kiezen. Zarathustra was de profeet voor de goede god. Ook was Zarathustra's god een geestelijk wezen en is dus niet afbeeldbaar. Volgens hem is hij de ware god en zijn alle andere goden halfgoden. De mens is geschapen om te strijden tegen de machten van het kwade. Het geloof is daarom ook niet het aanvaarden van een leer, maar het doel is het goede te denken, te zeggen en te doen.
De Italiaanse grootmeester-schilder Rafael heeft in prachtige allegorische uitbeelding op zijn schilderij ‘De Atheense School’, ca. 1510. ere gegeven aan wie ere toekwam. Op de voorgrond Ptolemeüs, de Griekse sterrenkundige, daarachter Zarathustra (fantasieportret).Van Zaratustra naar Nietsche is maar een kikkersprong ver….
Ptolomeus was de man die de Pausen eeuwenlang op het verkeerde been heeft gezet, tot Copernicus kwam, die bewees dat de aarde geen plat vlak was, zoals sommige Arabische wetenschappers nu nog altijd beweren…Sinsdien weten we ook, dat de aarde rond de zon draait, en niet de zon rond de aarde…
Ter informatie voor de Islam-lovers en alles wat het hart links, maar de portefeuille rechts draagt: hoe meer men zich in de Geschiedenis verdiept, hoe helderder het beeld wordt. De bende sprinkhanen uit ‘De Vlucht naar Egypte’ heeft er niets aan! De Bijbel (Exodus) geeft aan hoe erg een sprinkhanenplaag wel kan zijn. Ze komt als 8ste op de 10, zodat alleen ‘Duisternis’ en ‘Dood van Eerstgeborene’ nog erger is…..
1. Water verandert in bloed - dam (Exodus 7:14-25)
2. Kikkers - tsefardea (8:1-15)
3. Luizen - kiniem (8:16-19)
4. Steekvliegen - arov (8:20-32)
5. Veepest - dewer (9:1-7)
6. Zweren - schin (9:8-12)
7. Hagel - barad (9:13-35)
8. Sprinkhanen - arbe (10:4 - 10:5)
9. Duisternis - chosheg (10:21-29)
10. Dood van eerstgeborenen - makat bechorot (11:10 en 12:29-30)
Ja Ja! Het doet goed eens de Oude Gewijde Geschiedenis te polsen, om het heden te begrijpen…
Varkensgriep staat daar niet bij…...

Geen opmerkingen: