woensdag 1 juli 2009

BED BAD BROOD


BED BAD BROOD

Vijfpuntenplan voor het asieldossier

Ieder wijs mens weet dat een grote regularisatie nu onafwendbaar is. De treiterige manier van minister Turtelboom om dat op haar manier te doen (op zich respectabel) is niet van aard om het warme deel van de samenleving te bekoren
Bob Pleysier, voormalig directeur-generaal van Fedasil, hekelt de halfslachtige manier waarop onze regering optreedt in het asieldossier en stelt een oplossing voor.

De vete tussen de beleidsvrouwen inzake asiel wordt stilaan zielig. Voor geen van beiden heeft de waarheid nog veel rechten. Arena: "De asielaanvragen stijgen spectaculair door de flou artistique van minister Turtelboom" (DM 26/6).

Ik bekijk de maandcijfers. Eerste aanvragen voor 2009: januari 998, februari 749, maart 828, april 837, mei 799. In dat tempo stranden we voor 20O9 op tienduizend eerste asielaanvragen. Hoezo spectaculaire stijging?

En Turtelboom blijft van blauw graniet. Ook al weet ze goed dat zijzelf (of haar opvolger) een brede regularisatie zal moeten organiseren, mede door haar eigen halsstarrigheid om binnen de regering een redelijke oplossing te weigeren. Haar voorstel om mensen materiële hulp te weigeren vanaf hun derde of vierde (sic) asielaanvraag is niet erg overtuigend als je weet dat het haar eigen administratie is die die aanvragen acteert en accepteert.

Ik stop hier mijn commentaar op de ministers want mijn vorige standpunt kreeg van het kabinet-Turtelboom het verwijt dat ik de discussie herleid tot "kijvende wijven". Wie zegt het. En ook de actievoerders weten het niet goed meer: zij stoppen hun actie omdat er gezondheidsrisico's dreigen. Een poging tot oplossing dan maar.

1. Een vredesmacht
De discussie is nu hopeloos op de spits gedreven: persoonlijk (Marie versus Annemie), communautair (Waalse terre d'accueil tegenover Vlaams etnocentrisme) en partijpolitiek (het grote hart van PS-cdH tegen de spierballen van Open Vld). Ik zou daarom premier Van Rompuy durven aanraden om een neutrale instantie (een vredesmacht) te zoeken om in stilte de oplossing uit te werken.

De actoren op het terrein (Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), Fedasil, ngo's) hebben zonder meer de juiste mensen om een aanvaardbare oplossing uit te werken binnen twee maanden. En dat is aanvaardbaar want, hoe hard de dames ook kraaien, cijfermatig is er geen reden tot paniek.

2. Een pardon
Ik denk dat ieder wijs mens weet dat een grote regularisatie nu onafwendbaar is. De treiterige manier van minister Turtelboom om dat op haar manier te doen (op zich respectabel) is uiteraard niet van aard om het warme deel van de samenleving te bekoren. Dus moet de regering een korte maar krachtige regularisatie beweging met duidelijke criteria, beperkt in de tijd, inzetten.

3. Een vakantiekamp
Een tijdelijke uitbreiding van de opvangcapaciteit via onmiddellijk bruikbare bedden (school internaten, studenten voorzieningen, samenwerking met buurlanden?) mét een follow-upschema voor de afbouw van zodra de regularisatie op punt staat en een kordate asielpolitiek geïnstalleerd is. Een nieuw spreidings plan om voor erkende en geregulariseerde mensen lokaal deuren te openen.

4. Eén minister
Hemeltergend hoe Arena weigert om de Dienst Vreemdelingenzaken illegalen te laten controleren in de opvangcentra van Fedasil of het Rode Kruis. Of om de namen door te geven van de vijfhonderd mensen in de opvangcentra die regularisatie vroegen om medische redenen (DM 27/6). Dat is zonder meer inciviek gedrag. En de respectieve administraties hebben nu zelfs geen overlegvergadering meer.

Dus: één minister voor het hele asieldossier. Beschaafde landen als Zweden en Nederland toonden aan dat dit werkbaar is. Alleen België gelooft nog in een 'Pol Pot/Moeder Teresa'-bestuursmodel. Niet gehinderd door partijpolitieke binding pleitte ik vroeger al voor een sp.a'er vanwege hun palmares: Louis Tobback bracht de procedure onder controle en Johan Vande Lanotte bracht de opvang op het droge. In elk geval graag een minister met de carrure van die twee. Laat Van Rompuy bij voorkeur dan zoeken buiten PS, Open Vld en cdH.

5. Een opvangvisie
Nu de instanties voor de asielprocedure snel functioneren, lijkt de opvang een bottle neck. Fedasil en de asielopvang - eens een frisse wind door de overheidsadministratie waait - zitten op hun tandvlees. PS-ministers Dupont en Arena hebben wel een pretentieuze opvangwet gemaakt maar intussen het opvang systeem laten degenereren tot een stilstaande vijver. En stilstaand water gaat stinken. Met een stabiele instroom van 12.000 asielzoekers over de jongste drie jaar zijn zij erin geslaagd een opvangtekort te creëren. Il faut le faire.

Omdat de asielcentra nu vol zitten met illegalen, erkenden, buitenlandse jongeren, 'Raad van State'-mensen, multipel-meervoudige aanvragers... worden reguliere asielzoekers nu dure hotelgasten zonder begeleiding.

En het personeel van de opvangcentra en OCMW's is intussen ook het noorden kwijt. Bij gebrek aan opvangbeleid raden zij hun mensen dan maar aan om voor de tweede, derde... tiende keer asiel aan te vragen. Baat het niet, het schaadt ook niet en het garandeert bed, bad en brood.

Verder moet er aan de zelfstandigheid van die asielzoekers worden gewerkt (de huidige opvang is hopeloos gedateerd), er moeten resettlement-programma's komen, een aantal gesloten centra moet omgebouwd tot open vertrekcentra, er moeten Europese terugkeerprogramma's komen, Belgische knowhow moet geëxporteerd naar Malta, Turkije... Er moet modellen gemaakt voor economische migratie. En, ik vergat het bijna, er moet massief geïnvesteerd in de herkomstlanden. Misschien kan De Crem eens wat positiefs doen.
30/06/09 07u55 in DM
Twee reacties (na 24 uur)
Ieder wijs mens wéét dat er géén algehele regularisatie meer mogelijk is, simpelweg omdat er geen middelen meer voor zijn. Ook onze sociale zekerheid kan die toestroom niet meer dragen, tenzij we echt zwaar gaan snijden in verworven rechten van burgers die 40 jaar belastingen, BTW en RSZ-bijdragen hebben betaald. Mijn moeder van 77 jaar met een klein pensioen kunt U niet eerlijk uitleggen dat een asielzoeker zelfs geld terug krijgt van de belastingen zonder ook maar 1 dag gewerkt te hebben.


Kijk tussendoor eens naar Vitaya of VTM: grenscontrole in de luchthavens van Australië. Al wat maar ruikt naar onregelmatigheid zit ten laatste 's anderdaag op de vlieger naar huis. Waarom kan dat bij ons niet???

Commentaar

Meneerke Pleysier is waarschijnlijk de plezantste thuis. Wat quasi 100% zeker is, is dat ie thuishoort in de bidbanken van de Linkse Kerk. Waar hij, op blote knieën en samengeknepen reet vuisten handenwringend smeekt om vers kiesvee. Veel vers kiesvee. Zodat hij en zijn geestesgenoten nog een tijdje aan de macht kunnen blijven. Wat zij weten : zonder vers ùaar voraal dom kiesvee zijn ze reddeloos verloren….

Anderzijds is hij niet gespeend van een enig galgenhumor, als hij zegt dat de ‘asielzoekers’ in feite de 3 ‘b’s zoeken: bed, bad en brood. En dat denkt hij te kunnen geven aan heel de wereld. Want inderdaad, linksen zijn heel breed in het uitdelen van andermans geld. Dat van die drie ‘b’s kende mijn grootvader al, maar hij sprak van de drie ‘g’s, en dan bedoelde hij daarmee God, Geld, en nog iets dat verwijst naar de vrouwelijke anatomie. Hij had er zelfs in zijn slaapkamer een mooie (!) schilderij over dat onderwerp : boven aan een oog in een driehoek, van de soort van ‘God Ziet Mij – Hier Vloekt men niet’, met daar onder een blote dame (dame met bloot achterwerk) die een groen dollarbiljet omhoog stak. Het is trouwens dààr dat ik voor het eerst kennis maakte met dat groene slijk der aarde, zoals hij het noemde….Zou Meneer Pleysier ook zo een schilderij bezitten, met bed, bad, brood? En hoe zou dat uitgebeeld zijn? Een reusachtige hangmat aan het bordje OCMW? Met in die hangmat een bruine half wilde medemens die uit het niets een gebraden kieken uit de lucht plukt? Terwijl zijn (verondersteld) aanminnige eega in een ‘boerkini’ gehuld, ligt te zonnebaden onder het genot van een kopje thé….

Waar hij wel een ietske pietsje gelijk in heeft, is dat er wek moet gemaakt worden van het massief investeren in de ontwikkelingslanden. Maar verdorie! Op korte termijn zal dat een enom wegzuig-effect hebben van onze welvaart! Hoe gaat hij dat verkopen aan zijn achterban?

Besluit.
Meneer Pleysier zou beter afstand doen van zijn misleidende naam en van zijn oogkleppen. Hert land is vol, de sociale kassen zijn leeg en we beleven een recessie die veel erger is dan die van honderd jaar geleden. In plaats van mensen nutteloze hoop te geven, zou men beter niet mis te verstane signalen uitzenden. Zoals een hotel ee, bordje ‘complet’ aan de toegangsdeur hangt, in zulke gevallen. En daarnaast onverbiddelijk optreden. Als er gelijktijdig maar meteen kon opgetreden worden om in die ‘herkomstlanden’ te zorgen voor een menswaardig bestaan. Dat zou alvast kunnen beginnen met alle corrupte staatslieden aan de kant te zetten. En Bestuurders te zenden die kunnen besturen. Voor mijn part kunnen dat Witte Paters zijn!

Geen opmerkingen: