donderdag 2 juli 2009

DE ALMACHT DER SYNDICATEN NL


DE ALMACHT DER SYNDICATEN NL

Postbodes massaal ontslagen: 11.000 banen weg bij TNT
donderdag 2 juli 2009 08:22
In de komende twee jaar zullen bij postbedrijf TNT 11.000 banen verdwijnen. Harry Koorstra, directielid van TNT Post, zal vandaag bekendmaken hoe het bedrijf zal inkrimpen.
Woensdag zijn de managers op alle vestigingen op de hoogte gebracht, schrijft het AD. Vorige maand mislukte het cao-overleg en het postbedrijf wil extra onderzoeken niet meer afwachten, maar besluit het reorganisatieplan uit te voeren.
Principeakkoord
Eind april heeft een meerderheid van de vakbondsleden een principeakkoord voor een nieuw cao bij TNT afgewezen. In het akkoord stelde het postbedrijf een loonsverlaging van 15 procent voor in ruil voor werkgarantie voor drie jaar. Nadat het akkoord werd afgewezen, maakte het bedrijf bekend dat het flink zou moeten snijden in het aantal banen.
Samenwerking
Twee weken geleden heeft TNT bekendgemaakt de postactiviteiten in Duitsland uit te breiden door een strategisch partnerschap aan te gaan met de Duitse uitgever Georg von Holtzbrinc.
Door Maartje Willems in Elsevier

Nabeschouwing
Dat onderhandelen van de syndicaten met werkgever TNT : dat ging wel degelijk tot diep in het vel, hé?! Maar het was wel in het vel van Janmaat-met)dePet. Niet in dat van de syndicaat-bonzen.
Rekenen is nooit mijn sterkste vak geweest, inzonderheid niet als er onbekenden, de zogenaamde ‘x’en, in voorkwamen…In voorkomend geval is deze ‘x’ het totaal aantal werknemers bij TNT.
Want het vraagstuk is:

15% loonsverlaging over 3 jaar
voor iedereen (‘x’ dus) brengt op hoeveel?
en het ontslag van 11.000 naakte ontslagen brengt op hoeveel?
Trek af het kleinste bedrag van het grootste en
Bereken de winst van het bedrijf…

Wat ik wel weet, en dat komt door beroepsmisvorming, is dat het patronaat bij TNT wel degelijk goed gerekend zal hebben. En in hun voordel! Wat had ik gaarne getekend voor die audit! Want in een meag-bedrijf wordt elke beslissing van de CEO gecontroleerd door de externe accountant!
En daar staan dan die 11.000 huisgezinnen, met vader+moeder kostwinner, hoogst waarschijnlijk niet al te hoog gediplomeerd…Kunnen ze misschien – in ’t zwart – een beetje gaan bijklussen bij de bonzen van hun syndicaat….Hier een hulpje in de keuken, daar ’n rottig tuinkarweitje dat opgeknapt moet worden.

Psst
Waarom ik deze commentaar de titel meegeef van ‘Nabeschouwing’….Heel eenvoudig, omdat zulke afgesprongen CAO-onderhandelingen altijd een ‘fait accompli zijn’. De jobs zijn foetsie en daar komt er geen commentaar meer aan te pas. Wat in NL geldt, geldt ook in VL. Een gewaarschuwd syndicalist is er twee waard! Want het is noch Renders noch Corthout die er een pilsje minder zullen om drinken. En dan houd ik het nog beleefd!
Want weet U, beste werknemers, ‘de bazen zijn niet meer ‘de bazen’ van weleer. Somtijds nog, als deze in dienst staan van het groot kapitaal. Maar vermits Vlaanderen het moet hebben van de KMO (Klein-Middengrote Onderneming) zal het 9 keer op 10 gaan om een patroon die afkomstig is uit Uw eigen midden. In zeldzame gevallen spreekt U hem aan met Meneer’, maar meestal zegt U tegen hem ‘Jozef’, of ‘Pierre’, ‘Bernard’ of hoe die man ook verder heet, zoals hij U idem dito aanspreekt met de voornaam.
Jullie kennen mekaar waarschijnlijk nog van op de schoolbanken, waar Jozef, of Pierre waarschijnlijk niet uitblonk in bolleboosheid. Maar hij had andere kwaliteiten….Of misschien had hij wel een erg pientere vrouw, zoals ik er vele gekend heb in mijn beroepscarrière. Man in ‘den hangaar’, of in ‘het kot’ aan het werk, en vrouwlief met de neus in de boeken. En aan de telefoon….
Als externe accountant kon ik daar aan het werk, lang na zonsondergang. Na hun avondmaal, fris verzorgd, de kinderen in bed: beiden met meer vragen dan ik antwoorden kon verzinnen… Ik kan U verzekeren: nooit had ik betere leerlingen, want na korte tijd was er in veel gevallen al voldoende eigen personeel om ‘Bernard’ of ‘Rita’ te vertegenwoordigen tot de verste uithoeken van de wereldbol….Maar ‘Marc’ of ‘Luc’ waren winters ’s zomers al vòòr zeven uur op bureau. Om acht uur was de post verdeeld en het werk geregeld met de medewerkers. Om negen uur konden ze dan koffie gaan drinken om het hoekje, op ‘het hof’ bij Moeder, en om 10 uur stonden ze ofwel in de Limburg, ofwel een stuk ver in Duitsland…Mijn ‘werk’ diende ik te doen, ofwel de zaterdag namiddag, ofwel de zondag voormiddag. En denk maar niet dat ze in al die technische dingen kerstekindjes waren…Fiscale spitstechnologie was hun stokpaardje….
Die zaak heb ik 3 keer weten kelderen (zo goed als) maar dan spraken ze af met hun werknemers: we verdelen het werk, zodat niemand langdurig werkloos wordt. Het bedrijf kreeg een grondige opknapbeurt, uiteraard met uitgestelde betaling van materiaal en man-uren, en de ‘bazen’ zaten op jacht, tot in Amerika….En de syndicaten? Die kropen op hun buik om er te mogen verkiezingen houden…Wat telkens netjes afgeblokt werd door een slapende zustervennootschap tot nieuw leven te wekken. Met daarin….juist voldoende werknemers om de wijsneuzen buiten de deur te houden…. Heb daar ooit een huwelijksfeesten meegemaakt, waar ‘de bazen’ - onverwacht en ongevraagd – uren lang optraden als acrbatische clowns….Dat was, naast de klassieke ‘gesloten omslag’ in naam van heet bedrijf, hun persoonlijke inbreng in de feestvreugde…
Kijk, beste mensen, in zo’n bedrijf zullen er nog niet gauw collectieve ontslagen voorvallen….Als er iets ‘voorvalt’, dan is het vroegtijdig wegvallen van de trekpaarden…
.

Geen opmerkingen: